POLITIKA I KOŠARKA Kako se sport uvukao u izbornu kampanju i koju CENU plaćaju treneri i igrači za podršku listama

Izvor: Blic, 14.Feb.2018, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLITIKA I KOŠARKA Kako se sport uvukao u izbornu kampanju i koju CENU plaćaju treneri i igrači za podršku listama

Srbija je zemlja košarke, a istinske legende ove igre Dušan - Duda Ivković, Duško Vujošević s jedne, odnosno Goran Grbović, Milan Gurović i Nebojša Ilić s druge strane svojim političkim stavovima podelili su birače pred predstojeće beogradske izbore.

Bivši selektor i osvajač čak 28 titula Dušan - Duda Ivković javno je podržao listu „PSG - NS - Pokret za preokret - LS“ i donedavno predsednika KSS-a Dragana Đilasa za gradonačelnika, a najtrofejniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trener u istoriji Košarkaškog kluba Partizan Duško Vujošević bio je na nedavnoj konvenciji Demokratske stranke i stao na stranu Dragana Šutanovca za prvog čoveka prestonice, dok su se legende crno-belih i crveno-belih Goran Grbović, Milan Gurović i Nebojša Ilić našli na listi vladajuće SNS.

Ivković ističe da je odluku o podršci Đilasu doneo nakon dva ozbiljna razgovora sa nekadašnjim gradonačelnikom.

- Jedino moje pitanje je bilo koliko je realno da se pobedi na izborima i da se ovom bezvlašću i bahatosti stane na put. Siguran sam da Đilas, sa svojim znanjem i iskustvom u dva mandata kao gradski menadžer, ima toliko građevinsko-inženjerskog znanja da bi, ako ima bilo kakve šanse da se susretne sa bilo kojim kandidatom u jednom ozbiljnom TV dijalogu, on tu ubedljivo pobedio - istakao je popularni Duda.

Zanimljivo da su pred predsedničke izbore prošle godine Ivković i Vujošević bili na istoj strani pošto su glasali za aktuelnog lidera PSG Sašu Jankovića, da bi se u ovoj kampanji bivši trener crno-belih odlučio, ipak, da podrži predsednika DS-a Dragana Šutanovca.

S druge strane, nekadašnji košarkaš Partizana Goran Grbović naglasio je da je sam zvao predsednika Aleksandra Vučića kako bi podržao listu SNS za Beograd.

- U prethodne tri-četiri godine neke stvari su urađene bolje i to sa manje sredstava nego u prethodnih 12 godina. Prosto, ako si istrčao pet od 42 kilometra maratona, onda je to neki pokazatelj. Ovaj čovek (Vučić, prim. aut.) sa svojim timom je istrčao bar 25 i tek će da trči - rekao je Grbović.

Legenda crveno-belih Milan Gurović priznao je da se ne razume previše u politiku, ali i istakao da će se naći na listi SNS zbog aktuelnog gradonačelnika Siniše Malog i gradskog menadžera Gorana Vesića.

- Mislim da prave odličan posao za Beograd. Letos u Grčkoj sreo sam Vesića, koga poznajem još iz Crvene zvezde. Tokom druženja tih mesec dana video sam da čita knjigu o najuspešnijim menadžerima gradova Evrope, što me je uverilo da zaista brine o gradu i usavršava se - naglasio je Gurović.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da košarka ima veliku ulogu u izbornoj kampanji, ali tvrdi da legendama ove igre ne treba aktivna uloga u politici.

- To se odnosi i na sve druge javne ličnosti. Učešćem u kampanji oni dele svoju publiku. Recimo, Grbović kao idol navijača Partizana ili Vujošević na ovaj način se odriču svih svojih fanova koji ne glasaju za SNS ili DS. To je bušenje sopstvene harizme - objašnjava Milivojević.

I ostali sportisti u kampanji

Pored Dragana Đilasa koji je na prošlim Olimpijskim igrama u Brazilu kao čelni čovek Košarkaškog saveza osvojio dve medalje, u izbornoj trci za gradonačelnika učestvovaće i proslavljeni vaterpolista, vlasnik tri olimpijska odličja Aleksandar Šapić. Marka Bastaća je podržao nekadašnji rukometaš Nedeljko Jovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.