Ostao bih da živim u Los Anđelesu

Izvor: Vesti-online.com, 27.Maj.2018, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostao bih da živim u Los Anđelesu

Miloš Teodosić, jedan od najboljih srpskih košarkaša, kapiten košarkaške reprezentacije Srbije i trenutno član NBA ligaša Los Anđeles Klipersa, posetio je Dopisništvo "Vesti" u Beogradu gde nam je u skoro jednočasovnom intervjuu otvoreno govorio o delovima svoje karijere, načinu života i privikavanju na Los Anđeles, a razgovarali smo još o njegovom dobro poznatom kampu košarke za decu Teo4, koji se tokom leta održava na Srebrnom jezeru.

Boravio je u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << upravo kada se održavao fajnal-for Evrolige pa nas je prvo zanimalo da iznese svoje utiske.

- Posle 10 godina rekao sam sebi 'ajde da propustim jedan fajnal-for. Ispratio sam polufinalne utakmice, bilo mi je žao CSKA, ali Real je pokazao da ima dobru ekipu. Generalno, košarka u Evropi je u problemu. Na primer, prošle godine je Fener osvojio Evroligu, pa su mu otišla dva glavna igrača. Svake godine u NBA ligu odu dva-tri kvalitetna igrača - kaže Teodosić.

Kakva je situacija sa ugovorom sa Klipersima, odnosno da li ćete i u sledećoj sezoni ostati u Los Anđelesu?

- Imaju opciju oni, imam opciju ja, ali dosta toga zavisi od drafta, koji će igrači doći, koji će biti slobodni. Tako Kavaji Lenard i još tri četiri igrača (zvezda) su slobodni, i sad svi čekaju da vide ako postoji šansa da potpišu ugovore sa njima ili da trejduju... Nakon toga se rešavaju sve ostale stvari.

Kako funkcioniše ta opcija sa trejdom, da li klubovi obaveštavaju igrače ili sami potpisuju?

- Možda Lebron i još nekoliko igrača imaju takav ugovor da nemaju mogućnost trejda osim ako oni to hoće, tako da odlučuje klub. Možeš da odbiješ trejd i da raskineš ugovor sa klubom. Na primer, Grifina kad su trejdovali, dobili smo poruku od menadžera da su trejdovani Blejk i još dva igrača, a do tog trenutka nije se uopšte spominjalo da će on biti trejdovani s obzirom na to da je pre toga, na početku sezone, Blejk potpisao novi ugovor na pet godina.

Kako Vam se čini sada, kada ste malo sabrali utiske, vaša prva sezone u NBA?

- Pa, NBA je ubedljivo najbolja liga, gde igraju najbolji igrači. Žao mi je što ranije nisam došao u takvu ligu.

Ranije ste imali priliku da se ogledate protiv igrača koji igraju u NBA, sada kad igrate sa njima i kad sumirate utiske, koliko je bitna fizička pripremljenost na kojoj potenciraju?

- Ne samo za NBA, i za Evropu je jako bitna fizička pripremljenost, ali to je tamo jako izraženo, igrači su stvarno istrenirani, vole da treniraju i to je jedina razlika. Na primer, u Americi ako neko ostane sam na šutu u 70 odsto slučajeva će dati koš, dok je ovde u Evropi šansa pedeset-pedeset. Možeš ti i da ne igraš na poziciji šutera, ali si toliko u treningu da ćeš dati koš. Tamo igrači rade šest puta nedeljno u teretani. Razlika je u tome što oni imaju prostora oko pet meseci između dve sezone, kad mogu dosta da rade na sebi.

Da li poznate ličnosti dolaze da gledaju Vaše utakmice, tj. utakmice Klipersa?

- Ima ih, naravno, ne bih znao sad tačno da ih nabrojim, vrlo malo ih znam likom. Sve velike kompanije, kao na primer Universal studio, imaju rezervisana sedišta, i s vremena na vreme dođu na utakmice. Bio je recimo Del Pijero, koji je za mene veoma poznata ličnost, dok je za 90 odsto njih tamo on običan gledalac. Zlatan Ibrahimović je išao da gleda Lejkerse.

Da li su Vam na početku, kad ste došli u klub, pomagali savetima?

- Pa i nisu, zato što ja nisam tipičan ruki od dvadeset, dvadeset i nešto godina, računaju da sam u zrelim igračkim godinama.

Ime i prezime. Miloš Teodosić

Datum rođenja: 20. mart 1987.

Mesto rođenja: Valjevo

Godina: 31

Visina: 1.96 m

Klubovi: FMP Železnik (2004-2007), Borac Čačak (2005-2006), Olimpijakos (2007-2011), CSKA Moskva (2011-2017), Los Anđeles Klipers (od 2017. godine)

Da li ste zadovoljni kako se Vaš način igre, Vaše asistenicije, kako se sve to uklopilo u njihovu igru, čini se da ste ih baš oduševili?

- Ne mislim da je loša sezona za mene. Sigurno je mogla bolje, da prođe bez povrede koja me je sputavala cele godine, ali opet ne mogu da kažem da nisam zadovoljan i minutažom i načinom na koji sam igrao. Sigurno da sam želeo mnogo više i mnogo bolje, ali mislim da je za prvu sezonu solidno.

Kako se sada osećate, kakvo je stanje po pitanju povrede?

- Odlično se osećam, povreda je iza mene.

Kao neko ko je izgradio višegodišnju karijeru u inostranstvu, da li možete da uporedite LA sa nekim gradom u kom ste živeli u Evropi, Moskvom ili Atinom, na primer?

- Moskva sigurno nije najbliža LA-u i po vremenu i po načinu života, Atina je bliža, ali za mene je Los Anđeles sigurno do sad najbolji grad za život i za igranje košarke. Nisam očekivao da će biti toliko lepo i dobro.

U kom delu Los Anđelesa živite?

- Marina Del Rej, tu nam je trening centar na 10 minuta. Manje-više svi igrači su ili u Marini Del Rej ili u Menhetn Biču. Najveći problem je što nam je dvorana na 45 minuta vožnje, tako da za svaku utakmicu provedemo određeno vreme u saobraćaju. Tamo su stvarno neverovatne gužve. U Los Anđelesu se jednostavno navikneš za tri, četiri dana.

Što se tiče odnosa sa publikom u NBA, čini se da je od naših igrača Nikola Jokić uspeo dosta za dve, tri godine u Americi?

- Joka (Nikola Jokić) je još mlad, siguran sam da će imati izuzetno zapaženu NBA karijeru. Već je postavio neke rekorde i ako bude nastavio da igra ovim ritmom i između ostalog i da se ponaša, mislim da ima predispozicije da bude najbolji srpski košarkaš koji je ikad igrao u NBA. Tu je isto i Bobi (Boban Marjanović), on je takođe sjajan igrač. Svi ga doživljavaju kroz njegovu visinu, igru, on je u svakom trenutku kada bi dobio šansu na terenu, odigrao dobro i uradio nešto korisno za ekipu. Prošlog leta je sjajno odigrao za reprezentaciju, krivo mi je što prethodnih godina nije igrao. Ne može se niko osuđivati što ne igra za reprezentaciju, to je tvoje pravo, svi mi tamo igramo dobrovoljno, između ostalog i Jokić se odlučio prošle godine da preskoči reprezentaciju baš zbog ove NBA sezone koja je iza nas, i ispostavilo se da je to bila veoma pametna odluka jer je odigrao sjajnu sezonu.

Klupske titule: Kup Srbije 2005. i 2007. (FMP), Kup Grčke 2010. i 2011. (Olimpijakos), Prvenstvo Rusije 2012. i 2013, VTB liga 2012, 2013, 2014, 2015, 2016. i 2017, Evroliga 2016. godine (CSKA)

Reprezentacija: Srbija

Medalje u dresu reprezentacije: Srebro na Olimpijskim igrama 2016, srebro na Svetskom prvenstvu 2014, srebro na Evropskom prvenstvu 2009, zlato na EP za igrače do 20 godina 2007, zlato na EP za igrače do 18 godina 2005. i zlato na EP za igrače do 16 godina 2003. godine

Individualna priznanja: Najbolji tim SP 2010. i 2014, najbolji tim EP 2009, FIBA Evropa igrač godine 2010, MVP Evrolige 2010, prvi tim Evrolige 2010, 2015. i 2016, drugi tim Evrolige 2012, 2013. i 2017, MVP Kupa Grčke 2010. i 2011, MVP plej-ofa VTB lige 2014. i 2016, srpski igrač godine u izboru KSS 2016, MVP FIBA EP za igrače do 20 godina 2007. godine.

Ovog leta održaće se treći kamp Teo4 na Srebrnom jezeru. Počinje 20. juna i traje do 15. avgusta u sedam smena.

Kamp može da primi više od 1.000 dece i još traju prijave. Očekuje se da će ovog puta biti najmanje 200 polaznika iz dijaspore.

Sve informacije o kampu mogu se videti i na sajtu Teo4.com

.

Naša redakcija je već imala prilike da prisustvuje Teodosićevom letnjem kampu Teo4 na Srebrnom jezeru. Pisali smo priče o deci iz dijaspore, kojoj ceo taj koncept kampa mnogo znači. U međuvremenu u toku je izgradnja velikog sportskog kompleksa na Divčibarama. O ovoj temi govorio je Milošev brat Jovan.

- Kompleks na Divčibarama je u fazi izgradnje, planirano je da bude gotovo u oktobru, novembru sledeće godine. To je totalno drugačiji koncept u odnosu na Srebrno jezero. Ozbiljan kompleks od 12.000 kvadrata. Imaće hotel sa četiri zvezdice, hotel sa tri zvezdice, sportsku salu, fudbalski teren, tri otvorena košarkaška terena i jedan rukometni teren. Predviđeno je da kamp Teo4 preselimo na Divčibare u narednim godinama, kada se izgradnja završi. Ponavljam da je to totalno drugačija priča od jezera, jer ovo je kompleks gde bi i ekipe poput Zvezde u fudbalu ili CSKA u košarci mogli da dođu na pripreme - kaže Jovan Teodosić i čitaocima "Vesti" pojašnjava namenu kampa:

- Sama namena je da se deca približe sportu i košarci, ali ne samo to nego i da se druže. Uglavnom ta deca koja dolaze već treniraju košarku u svojim gradovima.

Miloš je oduševljen kad dođe na kamp i vidi decu koja tamo provode vreme u treniraju i druženju.

- Od početka je nama bila ideja da napravimo kamp, da deca budu srećna kada tu dođu, jer i ja sam bio na sličnim kampovima i tamo sticao drugove. Teo4 nije samo košarkaški kamp. Decu za 10 dana, što se košarke tiče, možeš naučiti, reklo bi se, dovoljno, ali bitno je i druženje, da kroz igru zavole košarku. Meni je krivo što, kad sam bio u njihovim godinama, nisam imao uslove koje oni imaju danas. Stvarno mi bude puno srce kada odem na kamp i vidim svu tu decu koja se tamo druže, treniraju, igraju. Nadam se da ću ove godine odvojiti malo više vremena da provedem sa njima. Košarka mi je dala mnogo i to je neki mali deo kako možemo mi kao sportisti da vratimo i da se odužimo budućim generacijama - kaže Miloš Teodosić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.