Nova titula za Orlove iz Stokholma

Izvor: B92, 16.Apr.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova titula za Orlove iz Stokholma

Košarkaški klub Orlovi iz Stokholma osvojio je titulu u drugoj švedskoj ligi, pošto je u finalu završnog turnira u Malmeu pobedio ekipu Hejanesa sa 80:78.

Orlovi su postali dvostruki šampioni drugog švedskog ranga, a pobedili su u čak 34 uzastopne utakmice u saveznoj ligi.

Osvajanjem Superetana srpska ekipa je izborila pravo da nastupi u najvišem rangu švedske košarke, Basketliganu, a posle pobede poslala je prijavu.

Posle polufinalne pobede nad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekipom Nešea, Orlovi su u finalu gubili od ekipe Hejanes basket sa 26 poena razlike (53:27), ali su uspeli da se vrate tokom poslednje četvrtine i ostvare sjajnu pobedu. Uspeh je tim veći ako se zna da je Hejanes predstavnik druge najuspešnije košarkaške škole u Evropi – litvanske.

"Neverovatan je osećaj i verujem da je ovo najveći uspeh u istoriji srpskog sporta u celoj dijaspori. Opravdali smo očekivanja navijača i po drugi put pokazali našoj emigraciji da ne postoji barijera preko koje ne možemo preći. Predali smo zahtev za Superligu i samim tim smo jedini srpski košarkaški klub na svetu koji igra u najvišem rangu jedne strane države", rekao je prvi čovek Orlova Goran Popov.

Klub iz Stokholma je osnovan pre četiri godine i za kratko vreme igrom i organizacijom uspeo je da fascinira švedsku javnost.

Od ove sezone Orlovi imaju i fudbalski tim, koji se takmiči u četvrtoj ligi, a uprava kluba najavljuje uspeh i u tom sportu.

Švedske lige pune su klubopva koje osnivaju etničke zajednice doseljenika iz raznih delova sveta. Pre sedam godina u prvoj fudbalskoj ligi te zemlje debitovala je ekipa Asiriska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.