Mega u novoj sezoni sa nikad mlađim timom

Izvor: B92, 26.Sep.2023, 11:46

Mega u novoj sezoni sa nikad mlađim timom

Košarkaški klub Mega ove sezone obeležava jubilej - 25 godina od osnivanja, a u sezonu ulazi sa timom čiji je prosek godina manji od 20.

Za četvrt veka postojanja Mega je postala je svojevrsni rekorder, klub koji je van američkog kontinenta imao najviše draftovanih igrača u NBA - čak 15 i u svetskim okvirima postao veoma cenjen i prepoznatljiv u radu sa mladim košarkašima.

Na nedavno završenom Svetskom prvenstvu takmičilo se 10 bivših igrača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mege, od kojih su trojica osvojili srebrnu medalju sa Srbijom, dok će u narednoj NBA sezoni nastupiti devetorica igrača koji su u prošlosti branili boje Mege.

Jedanaestu sezonu u ABA ligi Mega će po tradiciji započeti kao najmladji tim, ne samo u regionu, već u čitavoj Evropi ako gledamo najviši rang takmičenja.

"Prosek godina naše ekipe je 19,9, mladji smo nego prošle sezone. Već smo navikli na taj rizik da talentovanim, ali i neiskusnim igračima pružamo šansu na velikoj sceni. Imaju naše poverenje, koje je ove sezone možda i najveće do sada imajući u vidu da će najiskusniji košarkaš u timu biti naš povratnik i kapiten Uroš Plavšić koji dolazi posle završenog koledža u SAD", rekao je Goran Ćakić, koji već 11 godina obavlja funkciju generalnog menadžera Mege.

Ćakić ističe da su ambicije i ove takmičarske sezone nepromenjene i da će akcenat biti na razvoju i promociji mladih talenata.

Posebno ističe saradnju sa OKK Beogradom.

"Stepenik u razvoju igrača u sistemu Mege je i nastup za OKK Beograd, sa kojim Mega ima veoma uspešnu saradnju već šestu sezonu. U prilog tome ide i činjenica da od 15 na seniorskom spisku, više od dve trećine igrača je nastupalo za OKK Beograd, što još jednom upućuje na zaključak da sistem koji je uspostavljen u Megi besprekorno funkcioniše".

Ćakić je dodao da su Nikola Topić, Stefan Miljenović, Timotej Malovec, Andrija Jelavić, Luka Paunović, Filip Jović i Mihailo Milutinović imali odličnu prošlu sezonu u OKK Beogradu, koja je krunisana plasmanom u Superligu Srbije.

"Radom sa trenerom Vuletom Avdalovićem spremno su dočekali prelazak u seniorski tim Mege, gde se nadamo da će uz Nikolu Đurišića, koji je sa svojih 19 već četvrtu sezonu prvotimac, povratnika Plavšića, starosedelaca Kovačevića i Kobzistija i novajlije Popovića i Ilijasolua, napraviti pravu hemiju, igrati lepu i dobru košarku i napredovati iz dana u dan", dodao je Ćakić.

Posle veoma uspešne debitantske sezone na klupi Mege gde je ostvaren plasman u plej-of ABA lige i u finale Kupa Radivoja Koraća, treneru Marku Baraću je za njegov rad sa mladim igračima pristiglo priznanje iz NBA lige kroz pozivnicu da u Letnjoj ligi bude deo stručnog štaba aktuelnih NBA šampiona Denver Nagetsa.

"Trener Barać je jako posvećen radu i svom daljem usavršavanju. U prilog tome svedoči podatak da je odmah po završetku sezone otišao u Ameriku na poziv Nagetsa gde je bio deo stručnog štaba tokom Letnje lige, te će ove sezone biti bogatiji još za to veoma lepo i korisno iskustvo", konstatovao je Ćakić.

Najavio je generalni menadžer Mege i promene u stručnom štabu trenera Baraća.

"Stručni štab će ove sezone izgledati drugačije. Otišao je jedan od najvažnijih šrafova u Meginom sistemu prethodnih šest godina - kondicioni trener Marko Sekulić i to u Bešiktaš, ali ga je na njegovom mestu zamenio Pavle Tasić, njegov dugogodišnji saradnik u Megi. Drago nam je da su naši bivši pomoćni treneri Ilić i Tomović našli nove, dobre angažmane, pa će uz šefa stručnog štaba Marka Baraća i tim menadžera Novicu Veličkovića, asistenti u novoj sezoni biti Miloš Mitrović i Branislav Božović koji sa sobom donose nova iskustva i znanja", rekao je Ćakić.

Istakao je da su pored nabrojanih tu i pomoćni trener Dejan Pejić, koji je i trener pionirske selekcije kluba, kao i fizioterapeuti Vanja Radojević i Miloš Savić koji su dugi niz godina u stručnom štabu Mege.

I ove takmičarske sezone Mega će kao domaćin svoje mečeve u ABA ligi igrati u Hali sportova "Ranko Žeravica".

Magnet za publiku sigurno će biti plejmejker Nikola Topić koji je igrama u 2023. godini skrenuo pažnju čitave košarkaške javnosti i zaslužio poziv selektora Svetislava Pešića na širi spisak nacionalnog tima tokom priprema za Mundobasket u Manili.

"Drago nam je što je Topić član Mege ove sezone. Desile su mu se sjajne stvari kroz minulu polusezonu koju je imao u OKK Beogradu. Osvojio je i zlatnu medalju na juniorskom prvenstvu Evrope i zasluženo poneo MVP titulu šampionata. Iako je izuzetno mlad, pokazuje veliki stepen smirenosti i zrelosti na terenu za svoje godine. Uveren sam da je Mega prava sredina za njega, a da će on svojim radom i igrama tokom sezone učiniti sebe i svoje saigrače još boljim", istakao je Ćakić.

Mega će u prvom kolu ABA lige gostovati Cedevita Olimpiji, a prvu utakmicu na domaćem terenu će odigrati u petak, 6. oktobra od 20 časova u Beogradu protiv Borca.

Ulaz na ovu utakmicu će biti besplatan, kao i za najveći broj utakmica Mege u predstojećoj sezoni.

"Pozivamo Novobeograđane, kao i sve ljubitelje košarke da podrže našu mladu ekipu već od prve utakmice u Hali sportova protiv Borca. Podrška sa tribina je jako važna našoj mladoj ekipi i nadamo se da će Hala sportova biti lepo ispunjena tokom cele sezone, a mi ćemo se potruditi da uživaju u lepoj i atraktivnoj košarci u našoj jubilarnoj 25. godini kluba", rekao je Ćakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka,   Svetsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.