Ivkovićev čas košarke u gradu čuda

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivkovićev čas košarke u gradu čuda

Turci kao dva „najveća čuda” u Istanbulu navode uspehe fudbalera Liverpula i košarkaša Olimopijakosa

S duplo jačim timom nego danas Olimpijakos je pre dve godine u Parizu izgubio u finalu od Barselone, a sada ne samo da ju je izbacio u polufinalu, već je u borbi za titulu šokirao sve ljubitelje košarke, savladavši na dosad neviđen način supermoćan tim CSKA kome ni budžet veći od 30 miliona evra nije bio dovoljan. Samo Kirilenko košta kao 11 košarkaša >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Pirejaca (kada se izuzme Spanulis čija je godišnja plata 2,4 miliona evra), a koliko je dobar igrač možda nije preterano reći da na terenu vredi za dvojicu.

Ipak, priča o uspehu trenera Dušana Ivkovića i njegovih igrača nije priča o novcu. To je priča o jednom od najvećih pod viga u evropskoj košarci svih vremena, a možda i u sportu. Da je CSKA u nedelju veče uspeo da stigne i prestigne 19 poena prednosti za 12 poslednjih minuta, to ne bi bilo nikakvo čudo, jer s takvim asovima ništa nije nemoguće. Ipak, kad to urade golobradi košarkaši, bez ikakvog iskustva u ovakvim susretima, onda je to ravno ostvarenju najnestvarnijih snova.

Nije bilo igrača u „crveno-belom” koji u sveopštem haosu na parketu arene „Sinan Erdem”, par minuta posle istorijskog koša Printezisa koji je zapečatio sudbinu Moskovljana 0,7 sekundi pre kraja (62:61), nije rekao da najveće zasluge pripadaju treneru Dušanu Ivkoviću. Američki košarkaš Hejnes, dok je grlio trofej Evrolige ispod pobedničkog postolja, vikao je da je „Ivković arhitekta Olimpijakosovog uspeha”.

Stručnjak koji je osvojio sve što se osvojiti može (jedini s peharima iz četiri različita evro-kupa) ne samo da nije rekao završnu reč u košarci – iako su se neki uoči sezone ironično pitali dokle će više da radi – već je u svojoj 69. godini obezbedio sebi još jedan astronomski ugovor (u nedelju postao najstariji prvak Evrope). Ko zna, možda se posle ove sezone preseli baš u Tursku, trenutno jedinu zemlju uz Rusiju finansijski sposobnu da plati najbolje trenere. Tako, barem očekuju neki turski novinari, pa čak nagoveštavaju da bi iz Grčke mogao da stigne „u paketu” sa svojim kumom Željkom Obradovićem (Panatinaikos).

Iako su prethodna tri dana turski mediji bili zatrpani „bratoubilačkim” fudbalskim derbijem u kojem je Galatasaraj odneo pobedu, posvetili su i veliki prostor finalu Evrolige. Kada se spoje ocene iz dva lista, „Hurijeta” i „Sabaha”, dobija se naslov koji možda i najbolje oslikava ono što se zbilo u areni „Sinan Erdem”: „Ivkovićev čas košarke u gradu čuda”!

Komentator „Hurijeta” Junal Ozuak je napisao: „U prvoj četvrtini se igrala anti-košarka, ali je na kraju Ivković održao čas košarke, a „crveno-beli” nadvisili moćan tim CSKA, predvođen Teodosićem i Kirilenkom.”

„Sabah” je ispod naslova „Bajka” uporedio dva „najveća sportska čuda koja su se dogodila u Istanbulu”: „Ono što je Olimpijakos uradio u košarci, ravno je podvigu koji je Liverpul načinio finalu Lige šampiona protiv Milana 2005. godine, kada je gubio s 3:0, a na kraju pobedio.”

Turski kolega je samo zaboravio da pomene još jedan veliki podvig u tom gradu… Trojku Aleksandra Đorđevića kojom je Partizan, u poslednjem sekundu susreta s Huventudom iz Badalone, došao do titule evropskog prvaka (71:70).

----------------------------------------------

Fenerbahče zove Obradovića

Kako su objavili pojedini grčki i turski mediji, Fenerbahče iz Istanbula traži novog trenera, a glavni kandidati su naš Željko Obradović (Panatinaikos) i italijanski stručnjak Etore Mesina (pomoćnik u Lejkersima iz Los Anđelesa). Prema nekim izvorima, Obradović nije rad da se rastaje s Panatinaikosom posle 13 godina, ali je izvesno da Fenerbahče traži novog šefa stručnog štaba iako još nije raskinuo ugovor sa sadašnjim. Za vreme fajnal-fora Evrolige u Istanbulu, u razgovoru s trenerom tog kluba, hrvatskim stručnjakom Nevenom Spahijom, saznali smo da njegova sudbina zavisi od izbora predsednika Sportskog društva „Fenerbahče”, a ti izbori su kroz mesec dana.

----------------------------------------------

Navijači krive Teodosića

List „Sovjetski sport” iz Moskve preneo je komentare svojih čitalaca u vezi s finalom košarkaške Evrolige u Istanbulu, a oni za poraz od Olimpijakosa uglavnom krive trenera Jonasa Kazlauskasa i našeg reprezentativca Miloša Teodosića. Za litvansog stručnjaka su rekli da „nije trener za velika dela”, dok je jedan čitalac napisao: „Teodosić je u prelomnim trenucima uvek nervozan, nesiguran i nije borac. Sposoban je samo za ekstravagantna dodavanja, ali nije dorastao da bude vođa tima kao što su to bili Holden i Papalukas.

A. Miletić

objavljeno: 17.05.2012.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.