A, pre deset godina smo bili na krovu sveta (VIDEO)

Izvor: Sportski Žurnal, 08.Sep.2012, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A, pre deset godina smo bili na krovu sveta (VIDEO)

Možda nikad u istoriji naše košarke lopta nije ispisala čudesniju priču u finalu jednog velikog takmičenja, kao te 2002. u Indijanapolisu, na Svetskom šampionatu.
Argentina, koja je igrala košarku iz snova, u grupi je raznela u paramparčad domaćina SAD, okončavši prvi period sa 34:21, hej 34 poena glasovitim NBA junacima Redžiju Mileru, Polu Pirsu, Džermejnu O` Nilu…vodila je protiv Jugoslavije sa 74:66 i jezdila je ka zlatnoj medalji.
Koliko je bilo do kraja, sećate li se? – pitamo heroja tog neverovatnog, neuporedivog preokreta, tada kapitena našeg državnog tima Dejana Bodirogu.
Dva minuta i 21 sekundu – uz stidljiv smešak, kao da mu je neprijatno, odgovara nekoliko sati pre poletanja za Talin na meč sa Estonijom, podpredsednik KS Srbije.
Čak devet uzastopnih poena Bodiroge iz četiri napada u kojima je samo on atakovao na koš. Dovoljno za produžetak. U dodatnih pet minuta dobili smo zlato.
Kad kažeš 2,21 do kraja i imaš minus 8 izgleda ti nemoguće da možeš stići. Ali, ja sam verovao u preokret. Trgao sam i saigrače, uvek neko iskoči – seća se Bodiroga.
Čovek kome su navijači klicali: „Mi imamo svoga Boga, ime mu je Bodiroga”, nastavlja priču:
Igrao sam dobro i na Svetskom šampionatu 1998. u Atini, ali Indijanapolis je možda i najveći uspeh naše košarke. Kad dobiješ NBA profesionalce u njihovoj kući i Argentince, koji nikada tako dobro, fantastično nisu igrali kao tada, onda mogu da zaključim da je to osvajanje Svetskog prvenstva 2002. podvig.
U evociranju uspomena, Bodiroga ističe:
Bio je to skup sjajnih igrača, Divac je protiv SAD odigrao najbolju utakmicu u reprezentativnom dresu, Gurović je blistao, Stojaković odigrao konstantno na visokom nivou… I svi ostali su dali pun doprinos. Bili smo tim i to je došlo do izražaja u najtežim momentima. Sve individualne vrednosti su bile uklopljene u službu ekipe.

Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.