Izvor: RTS, 18.Avg.2020, 18:08

Zašto Jelenu Janković zovu žena Zmaj u "Gradskoj čistoći"

Bilo je potrebno da prođe 136 godina da bi jedna žena našla mesto u profesiji koja se smatra muškom. Jelena Janković je do sada vozila autobuse, kipere i druga gabaritna vozila. A, od sada u "Gradskoj čistoći" vozi kamion.
Ništa neobično danas ne bi se videlo na ulicama, da jedna žena nije uzela da vozi kamion "Gradske čistoće". Ona uspešno manevriše volanom, prolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kroz ulice koje su jako uzane i prilazi kamionom tamo gde je teško prići.

Jelena Janković, vozač kamiona kaže da je završila Saobraćajnu školu i ima sve sertifikate koji su potrebni za vozača teškog teretnog vozila.
Ističe da je vozila autobuse, kamione kipere, a sada presu u "Gradskoj čistoći". 
"Za vozača kamiona ne postoji reč teško. Težak je posao, ali ne postoji - je ne mogu. Kolege su sposobni ljudi i ako se desi kvar, tu smo da pomognemo jedni drugima. Moramo da izbegnemo da nekog ne zakačimo a ulice su uzane", ispričala je Jelena.
Na poslu profesionalac, kod kuće - emotivac. Jelena je majka troje dece od kojih je jedno malo i traži posebnu pažnju. 
Jelena Janković kaže da ima veliku pomoć kod kuće.
Kolege koje su imale priliku da se sa njom voze lepo su je i srdačno prihvatili, tako da je u muškom kolektivu lako i lepo biti - kolega. 
"Ovo je dokaz da se žene ravnopravne kao i mi muškarci. Pre zansivanja radnog odnosa u JKP Gradska čistoća svi vozači su dužni da prođu probnu vožnju. Koleginica Jelena je tu vožnju prošla sa najevećim ocenama, što mali broj muškaraca dobije tu ocenu. Posle toga smo odlučili da zasnujemo radni odnos sa njom. Pokazala se kao veoma dobar, odgovoran i posvećen vozač", rekao je Marko Popadić, direktor "Gradske čistoće".
Kolege je zovu, "Zmaj" iako u "Gradskoj čistoći" radi tek dve nedelje. Opravdano nosi to ime, jer već decenijama dokazuje da je podela na muške i ženske poslove, tek - uslovna. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.