Srpska istorija za ruske biznismene

Izvor: Vostok.rs, 27.Avg.2014, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska istorija za ruske biznismene

27.08.2014. -

Institut za slavistiku RAN izdao je novu knjigu o istoriji Srbije. Autorski kolektiv radio je pod rukovodstvom doktora istorije, rukovodioca Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku RAN Jelene Guskove.

Jelena, recite šta Vas je podstaklo da napišete novu knjigu?

- Saradnici Instituta za slavistiku nedavno su završili rad na novoj knjizi koja je po meni prilično jedinstvena. Ona se zove "Listajući stranice srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << istorije". Obratio nam se srpski biznismen Nebojša Janković, koji mnogo godina radi u Rusiji, odlično govori ruski i studirao je kod nas. On ima mnogo ruskih kolega biznismena. Hteo je da im pokloni knjigu koja govori o srpskoj istoriji i na osnovu koje bi oni mogli da osete toplinu koju uvek osećaju oni koji dobro i blisko poznaju istoriju Srbije. Zato smo pristali i napisali po meni krajnje zanimljivu knjigu. To je istorija Srbije od najstarijih vremena do naših dana, ali u istorijskim crticama. Na primer, epoha Nemanjića, procvat srpskog srednjeg veka. Sledeća strana je o kosovskoj bitci i o turskom napredovanju na Balkan, o tome kako su Srbi živeli za vreme turskog ropstva. Prilično zanimljivo ovde je poglavlje o ruskim emigrantima koji su našli na Balkanu prvo privremeno utočište, a zatim i stalno mesto boravka posle naše revolucije 1918. godine: sa ilustracijama, slikama, imenima, prezimenima... Dve glave su posvećene Josipu Brozu Titu, njegovom boravku u Rusiji i tome kako se on posvađao sa Staljinom 1948. godine (kao mala deca). Zato želim da kažem da smo odabrali vrlo zanimljive epizode iz srpske istorije, kako bi bilo interesantno za čitanje.

A koji autori su radili na knjizi?

- Uglavnom ruski istoričari i stručnjaci za određene probleme. Uključili smo tri srpska istoričara – za one teme koje su u Rusiji malo razrađene. Da podvučem da su u autorskom kolektivu samo istoričari. Zato se knjiga zasniva ne na izmišljotinama, već na arhivskim podacima i na literaturi koja je opisivala ove periode. Ali trudili smo se da svedemo fusnote na minimum, zato što smo pokušali da knjigu učinimo popularnom.

Ipak, da li je knjiga naučno-popularna, popularna ili naučna?

- Ona je pre naučno-popularna. Postoje naučne knjige koje nikada nećeš sesti da čitaš u fotelji, sa uključenom lampom uveče, kada se umoriš. A meni se čini da su popularne knjige one uz koje možeš da se odmoriš i saznaš nešto novo. Naša knjiga spada upravo u taj red. Ona će biti odličan poklon, moći će da se dobro predstavi u raznim krugovima našeg društva, i među političarima, i među biznismenima, i među studentima, zato što su činjenice izložene u njoj verodostojne. I ja, kao glavni urednik i autor predgovora, i autor jednog od poglavnja u toj knjizi, stojim iza svake napisane reči.

Želimo da Vaša knjiga nađe svoje čitaoce. Između ostalog, u kakvom je tiražu izdata?

- Knjiga je izdata u nekoliko hiljada primeraka. Ona će se uglavnom deliti bibliotekama. Isto kao što će čovek koji je naručio knjigu, poklanjati nju svojim poslovnim partnerima. I kod nas u Akademiji nauka ona će isto imati svoje mesto.

Vera Žerdeva,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    
Pogledaj vesti o: Jelena Janković

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.