Izvor: eKlinika.rs, 01.Maj.2024, 11:31

U kakvoj su vezi ljute papričice i duži životni vek?

Ljute papričice sadrže kapsaicin i druge sastojke koji mogu da zaštite naše naše zdravlje. Postoji izreka „Jedite ljuto, živite duže“ koja je podržana studijom po kojoj ljudi koji redovno jedu ljutu, začinjenu hranu mogu duže da žive. Kapsaicin je hemikalija u čili papričicama koja im daje tu čuvenu „vrelinu“ idealnu za začinjavanje hrane, ali i zbog toga što pruža niz lekovitih svojstava.
Od čega nas sve štite ljute papričice? Ljute papričice počele su da se koriste u ishrani pre nekoliko vekova u Meksiku i poznate su po svojoj nutritivnoj vrednosti budući da su bogate vitaminima i mineralima.
– Istraživanja pokazuju da kapsaicin smanjuje apetit, može da smanji rizik od gojaznosti, a...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.