Izvor: Blic, 09.Nov.2016, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠAMPIONI IZ "KOLEVKE" Ivan ima autizam, Slavko je rođen bez ruke, a obojica osvajaju medalje

Ivan ima autizam, Slavko je rođen bez ruku, a obojica osvajaju medalje. Želja im je da se kvalifikuju za Olimpijadu u Tokiju.

Ivan Đelmiš (27), plivač, i Slavko Adamov (32), tekvondoista, osvajači više medalja na domaćim i evropskim takmičenjima, potekli su iz subotičke "Kolevke", doma za decu ometenu u razvoju.

Slavko, koji je korisnik Gerontološkog centra, odrastao je u "Kolevci", dok Ivan pohađa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dnevni boravak u ovoj ustanovi. Obojici je cilj Olimpijada u Tokiju 2020. godine, a da bi se kvalifikovali, dobiće sportske stipendije od grada Subotice i bolje uslove za treniranje.

Ivan je vrsni plivač, osvajač zlatne i bronzane medalje na Međunarodnim sportskim igrama za osobe sa invaliditetom Beograd open, dok je Slavko osvajač bronze na Petom evropskom šampionatu za paratekvondoiste u Varšavi.

Mladići skromno govore o svojim uspesima i medaljama.

- Stalno treniram, a zlatnu medalju sam osvojio na 50 metara, dok mi je bronzana pripala na 100. Veoma mi je važno što imam podršku trenera, direktora "Kolevke" i Danijele iz Dnevnog boravka, koji su mi i omogućili treninge. Na takmičenju sam osvojio medalje jer sam plivao za sve moje prijatelje - kaže Ivan.

Iako rođen bez ruku, Slavko živi normalnim životom kao i svi njegovi vršnjaci i sve u životu obavlja samostalno. Međutim, on je baveći se tekvondoom i osvajajući medalje, nadmašio ljude koji nemaju hendikep. Sada je i reprezentativac Srbije.

- Ideju da zavolim tekvondo dao mi je Beograđanin Aleksandar, a za taj sport je važno da je osoba uporna i da ima razvijenu tehniku. Posle zlata u Beogradu i bronze u Poljskoj, postao sam reprezentativac. Veliku zahvalnost dugujem direktorima Gerontološkog i "Kolevke", jer su mi omogućili da odem u Beograd i treniram po tri sata i uspeh je za pet meseci bio vidljiv - kaže Slavko.

Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport, kaže da su Đelmišu obezbeđeni trener i termini na bazenu, dok je Adamovu omogućeno da trenira u TK "Spartak".

- Obojica će dobiti stipendije i finansiraćemo odlaske na takmičenja. Izuzetno smo ponosni na ove vredne i uporne momke. Verujemo u njih - kaže Simović.

Nenad Kozomora, direktor Doma "Kolevka", kaže da svi u toj ustanovi žele da mladići učestvuju na Paraolimpijskim igrama.

- Ivan je na takmičenju u Beogradu postigao čak bolji rezultat od našeg reprezentativca koji se takmičio na Paraolimpijskim igrama u Riju. Uvereni smo da će posle Tokija Subotica imati paraolimpijske medalje jer su obojica veoma talentovani. Svi smo uz njih - kaže Nenad Kozomora, koji je i inicirao da se pomogne ovim sportistima.

Slavko želi i u bicikliste

Slavko Adamov, tekvondoista bez ruku, u decembru će biti učesnik “Trke Deda Mrazova” na Paliću, koju organizuje Elvira Janoši, predsednica Ultramaratonskog saveza Srbije. Ona je najavila da će prihod od tog sportskog susreta biti uručen Slavku pošto mu je potrebna pomoć za nabavku specijalnog bicikla koji bi mu omogućio da sportski duh, upornost i talenat iskaže i u toj disciplini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.