Voždovac: Ponavljanje na tri mesta

Izvor: B92, Beta, Tanjug, Fonet, 08.Jun.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voždovac: Ponavljanje na tri mesta

Beograd -- Opštinska izborna komisija Voždovca nije saopštila zvanične rezultate lokalnih izbora, jer će na tri biračka mesta biti ponovljeno glasanje.

Predsednik opštinske izborne komisije Igor Anđelković je, posle završetka sednice komisije, rekao da izbori na tri biračka mesta moraju da se ponove, jer to može da "promeni ukupnu sliku izbornog procesa". Naveo je da će izbori biti ponovljeni na po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednom biračkom mestu u Pašinom brdu, Belom potoku i Ripnju, jer su na tim biračkim mestima zabeležene nepravilnosti.

Kao primere je naveo stavljanje krstića na birački listić umesto zaokruživanja rednog broja i slučaj pronalaska jednog listića više nego što je predviđeno.

Anđelković je rekao i da je opštinska izborna komisija Voždovac odbacila prigovore koje je podnela koalicija Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Narodne partije.

U Beogradu najviše glasova za SNS

Srpska napredna stranka pobedila je, pored Zemuna, i na vanrednim lokalnim izborima u opštni Voždovac, saopštio je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić.

Srpska napredna stranka saopštila je da dobila najveći broj glasova ne samo u opštini Zemun već i na Voždovcu.

U drugorangiranom DS-u, koji je partiju Tomislava Nikolića potukao jedino u Kosjeriću, ne žele da govore o ishodu glasanja dok ne dobiju zvanične izveštaje.

Osim nadmoći demokrata i naprednjaka u odnosu na sve ostale partije, jučerašnje izbore u tri opštine obeležila je i mala izlaznost.

Prema tvrdnjama naprednjaka, na Voždovcu su osvojili 300 glasova više od DS-a, što im daje i mandat prednosti.

Kako ni u toj opštini, ni u Zemunu, gde su naprednjaci takođe prvi, ni jedna partija nije osvojila apsolutnu većinu, slede teški pregovori o koalicijama.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić razgovore najavljuje posle 15. juna, ali već sada odbacuje mogućnost da kao partija, koje osvojila najviše glasova, dođu u situaciju da ne mogu da formiraju vlast.

"Ne može da nam se desi, a ponovljenih izbora ne da se ne plašimo, već bismo na njima odneli ubedljiviju pobedu. Ali, to se neće desiti, jer ne mislim da bi to bilo naročito odgovorno prema građanima. Dakle, mislim da ne može da se desi, a ako se desi - pobedićemo ubedljivije”, smatra Vučić.

Sudeći prema izjavi portparola DSS-a Andreje Mladenovića, u pokušaju da naparave većinu u Zemunu, na Voždovcu, ali i u Kosjeriću, naprednjaci mogu da računaju na mandate narodnjaka.

"Mislim na stranke koje su u tom krugu opozicionih stranaka. I SNS i SRS, naravno NS, kao naš koalicioni partner u ove dve opštine i u Kosjeriću kao stranka sa kojom smo ranije sarađivali. Zanči, to je neki krug stranaka koji je moguć za razgovore”, najavio je on.

Demokrate, koje su u odnosu na prošlu godinu u Zemunu osvojile pet odborničkih mesta manje, a na Vožovcu sedam manje, za sada ne žele da se izjašnjavaju.

Ipak, kolicioni partner sa republičkog nivoa - SPS, koji je ovoga puta udvostručio podršku birača, spreman je da prvo pregovara sa DS-om, kaže Aleksandar Antić, prvi čovek beogradskih socijalista.

"Kada se pogledaju ovi rezultati koji još nisu zvanični, odmah se da videti da će se jako teško formirati vlast u obe opštine, pogotovo, čini mi se, u Zemunu. Ali, pretpostavljam da će u danima koji su pred nama biti nekih razgovora, mi ćemo pre svega razgovarati sa našim koalicionim partnerima iz DS-a”, kaže Antić.

Radikali su, prema svim ocenama, glavni gubitnici izbora, jer su u Zemunu od vladajuće stranke sada spali na 12 odsto glasova, na Voždovcu nisu dobacili ni do sedam odsto, a u Kosjeriću su ispod cenzusa.

Kako poručuje zamenik predsednika SRS-a Dragan Todorović, radikali ne vide sa kim bi mogli u koaliciju.

"SRS će ostati opoziciona stranka. Ne vidimo mogućnost da uđemo u bilo kakvu koaliciju sa bilo kakvom strankom u ovom momentu”, naveo je Todorović.

Ni LDP nije sjasno prošao. U Zemunu je ispod cenzusa, na Voždovcu tri mandata.

SDP Rasima Ljajića zadovljan je ulaskom u parlament Voždovca i Zemuna.

U Demokratskoj stranci niko nije bio raspložen za komenatar.

Poručili su samo da će analizrati rezulate nakon konačnih rezultata.

Gradonačelnik Beograda i predsednik gradskog odbora DS-a Dragan Đilas rekao je sinoć da je ove izbore obeležila izuzetno mala izlaznost i da će razgovori o koalicijama tek uslediti.

"Na Voždovcu su prihvatljive one stranke koje danas čine vlast u Beogradu, kao aktivni učesnici i kao manjinska podrška. Sačekaćemo precizne rezultate na Voždovcu, pošto je u pitanju nekoliko procenata, promila, koji će odrediti broj odbornika. Ja u ovom trenutku ne vidim na koji način može da se formira vlast u Zemunu”, kaže Đilas.

U našim posebnim vestima možete čitati opširnije o reakcijama stranaka, odnosno ocenama analitičara, posle vanrednih lokalnih izbora.

Velika izlasnost u Kosjeriću

Na izbore u Kosjeriću izašlo je 7.099 birača, tj. 67.2 odsto njih.

Prema nezvaničnim rezultatima sa svih izbornih mesta za novi saziv Skupštine opštine Kosjerić, koja ima 27 odbornika, stranke su osvojile sledeći broj mandata: SPO – 2, DS- 8, G17- 1, SNS - 4, DSS - 4, SPS - 4, NS – 4, LDP i SRS nisu prešle cenzus.

Zvanični rezultati biće saopšteni nakon razmatranja prispelih prigovora.

Iako je Demokratska stranka osvojila ubedljivo najviše glasova, predsednik Opštinskog odbora te partije, Dragan Vujadinović, očekivao je bolje rezultate.

Međutim, ova stranka će pokušati da formira koaliciju.

"Ne možemo dozvoliti prevelika uslovljavanja, udomljavanja partijski, već jednu celishodnu, jednu koaliciju koja će imati u vidu, pre svega oporavak Kosjerića, program razvoja Kosjerića. U takvoj koaliciji smo spremni da učestvujemo i iniciraćemo mi i pozvati sve stranke da u takvoj koaliciji participiraju", najavio je Vujadinović.

I drugoplasirana Srpska napredna stranka takođe je očekivala bolje rezultate.

Međutim, Milijan Stojanić iz Opštinskog odbora naprednjaka najavljuje da će i ova stranka krenuti u formiranje koalicije.

"Pa, realno mi smo se nadali boljem rezultatu, međutim SNS je zadovoljna i drugim mestom, s obzirom da debitujemo na ovim izborima. Ali dobro, sad ćemo raditi na tome da se formira jedna komforna koalicija, gde bi mogli da napravimo zaista jednu pravu lokalnu vlast, koju Kosjerić zaslužuje”, kaže on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najveća izlaznost u Kosjeriću

Izvor: Danas, 07.Jun.2009, 22:37

Građani beogradskih opština Voždovac i Zemun, kao i stanovnici opštine Kosjerić juče su na vanrednim lokalnim izborima birali novu opštinsku vlast. Najveća izlaznost do 15 časova zabeležena je u Kosjeriću u kome je do tada na birališta bilo izašlo 39 odsto građana s pravom glasa. Do zaključenja...

Nastavak na Danas...

Vanredni lokalni izbori: Zemun, Voždovac, Kosjerić

Izvor: RTS, 08.Jun.2009

Preliminarni rezultati: u opštini Voždovac vodi Koalicija za evropski Beograd, u Zemunu Srpska napredna stranka. Demokrate osvojile najviše glasova u Kosjeriću. Konačne rezultate opštinske izborne komisije saopštiće u ponedeljak do 20 časova. ..Lista za evropski Voždovac osvojila je 32,14%...

Nastavak na RTS...

Demokrate osvojile Voždovac, naprednjaci preuzeli Zemun

Izvor: 24sata, 08.Jun.2009

Prema nezvaničnim preliminarnim rezultatima jučerašnjih lokalnih izbora, većinu u Zemunu dobila je Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića, dok je na Voždovcu pobedila DS sa listom „Za evropski Voždovac-Boris Tadić”.

Nastavak na 24sata...

U Beogradu slaba izlaznost, vode SNS i koalicija oko DS

Izvor: NaDlanu.com, 08.Jun.2009

BEOGRAD, 7. juna 2009. (Beta) - Na vanrednim lokalnim izborima u nedelju u Zemunu, Voždovcu i Kosjeriću prema prvim nezvaničnim rezultatima najviše glasova osvojile su Srpska napredna stranka i koalicija okupljena oko Demokratske stranke. Prema izveštajima izbornih komisija u Beogradu na birališta...

Nastavak na NaDlanu.com...

Vučić: SNS pobedila i na Voždovcu

Izvor: S media, 08.Jun.2009

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučih izjavio da je ta stranka pobedila, pored Zemuna, i na vanrednim lokalnim izborima u opštni Voždovac, sa osvojenih 29,81 odsto glasova. ..Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je DS u toj opštini osvojila 29,25 odsto glasova...Prema...

Nastavak na S media...

Vučić: SNS pobedila i na Voždovcu

Izvor: RTV Pink, 08.Jun.2009

. . . Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučih saopštio je danas da je ta stranka pobedila na lokalnim izborima u obe beogradske opštine, Zemunu i Voždovcu. .

Nastavak na RTV Pink...

Lokalni izbori: Pobeda naprednjaka i demokrata

Izvor: RTS, 08.Jun.2009

OIK Zemun: Naprednjaci osvojili 23, a demokrate 19 mandata. SNS pobedila na vanrednim lokalnim izborima u Zemunu i Voždovcu, saopštio Aleksandar Vučić. Demokratska stranka osvojila najviše glasova u Kosjeriću. ..Prema podacima Opštinske izborne komisije sa obrađenih 100 odsto biračkih mesta...

Nastavak na RTS...

Demokrate hoće savez sa Tomislavom Nikolićem

Izvor: Blic, 08.Jun.2009

Pobeda Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića na lokalnim izborima u dve beogradske opštine - u Zemunu, ali i na Voždovcu, gde su demokrate 15 godina bile neporažene, poremetila je predizborne dogovore DS i naprednjaka, koji su računali da će, uz uzajamnu podršku, vladati svaka svojim „atarom"....

Nastavak na Blic...

Ponovno glasanje na tri mesta u Voždovcu

Izvor: Mondo, 09.Jun.2009, 00:39

Opštinska izborna komisija Voždovca nije večeras saopštila zvanične rezultate lokalnih izbora, jer će na tri biračka mesta biti ponovljeno glasanje.

Nastavak na Mondo...

Nikolić: Nema spasa DS-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2009

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić ocenio je danas da je ponavljanje izbora na tri biračka mesta u opštini Voždovac "grubi pokušaj da se Demokratska stranka spase od onog od čega ne može da se spase - poraza na republičkim parlamentarnim izborima od naprednjaka"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.