Izborna komisija: Naprednjaci pobedili u Zemunu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna komisija: Naprednjaci pobedili u Zemunu

BEOGRAD - Na vanrednim lokalnim izborima u beogradskoj opštini Zemun najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka (SNS), koja će u lokalnom parlamentu imati 23 odbornika, rekao je danas predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Dejan Nikolić.

Prema podacima koji obuhvataju sva biračka mesta, SNS je osvojila 33,99 odsto glasova birača, kazao je Nikolić agenciji Beta.

Sledi Lista Za evropski Zemun koja je osvojila 27,71 odsto glasova odnosno 19 mandata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pa Srpska radikalna stranka (SRS) za koju je glasalo 10,01 odsto birača, što znači da će ta partija imati šest odborničkih mesta.

Koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija (SPS-PUPS-JS) i koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija-Narodna partija (DSS-NS-NP) osvojile su po četiri mandata.

Nikolić je rekao da je za koaliciju oko socijalista glasalo je 7,71 odsto birača, a za narodnjačku koaliciju 7,02 odsto.

Jedan mandat je osvojila Lista za toleranciju Rasima Ljajića sa 2,21 odsto glasova, dok su ostale partije ispod cenzusa.

U Opštini Zemun ima 57 odborničkih mesta, a za formiranje većine je potrebno 29 odbornika.

Predsednik OIK je naveo da je na lokalne izbore u Zemunu juče izašlo 53.822 birača, odnosno 35,37 odsto građana s pravom glasa.

DSS osudio poništavanje izbora u Beogradu

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da ta stranka osuđuje poništavanje izbora na tri biračka mesta u opštini Voždovac

Mladenović je na konferenciji za novinare rekao da je u opštini Voždovac najviše mandata (18) osvojila Srpska napredna stranka, iako je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas na konferenciji za novinare saopštio da je pobedila Demokratska stranka.

Lista za Evropski Voždovac osvojila je 17 mandata, koalicija DSS, Nova Srbije i Narodne partije sedam mandata, a Srpska radikalna stranka tri mandata.

Mladenović je naveo da je poništavanje izbora tražila Demokratska stranka, nakon čega je zasedala Opštinska izborna komisija koja je poništila izbore na tri biračka mesta, iako su prethodno svi članovi biračkih odbora potpisali zapisnike bez primedbi.

On je ocenio da je to pokušaj da se "poništi izborna volja građana i izbornom matematikom napravi većina oduzimanjem i dodavanjem mandata".

On je rekao da je u Zemunu SNS osvojila 23 mandata, Lista za evropski Zemun 19 mandata i koalicija DSS,NS i NP osvojila četiri mandata, dok je SRS osvojila šest mandata.

Mladenović je naveo da je u opštini Kosjerić Demokratska stranka osvojila 26 odsto glasova, odnosno osam mandata, dok su DSS, SNS, NS i SPS osvojile po četiri mandata. Mladenović je rekao da u toj opštini DSS i NS iz "taktičkih razloga izašle odvojeno" na izbore.

Govoreći o mogućim koalicijama Mladenović je rekao da će DSS pregovore voditi sa opozicionim strankama nacionalne orijentacije, poput SNS i SRS.

Mladenović je kazao da mali odziv, odnosno "apstinencija birača" pokazuje da su "nezadovoljni politikom koja se vodi".

Radikali opozicija

Srpska radikalna stranka saopštila je danas da će, s obzirom na ostvarene rezultate, u opštinama Zemun i Voždovac biti opoziciona stranka.

"Uvereni smo da ćemo, kao opoziciona stranka, učiniti najviše za građane ove dve opštine kontrolisanjem rada vlasti i predlaganjem rešenja, koja će omogućiti da se građanima reše problemi sa kojima se suočavaju", navodi se u saopštenju SRS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.