Demokrate hoće savez sa Tomislavom Nikolićem

Izvor: Blic, 08.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate hoće savez sa Tomislavom Nikolićem

Pobeda Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića na lokalnim izborima u dve beogradske opštine - u Zemunu, ali i na Voždovcu, gde su demokrate 15 godina bile neporažene, poremetila je predizborne dogovore DS i naprednjaka, koji su računali da će, uz uzajamnu podršku, vladati svaka svojim „atarom". Kako „Blic" saznaje od izvora iz vrha DS, zbog neočekivanog uspeha SNS i u zavisnosti od rezultata ponovljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbora na Voždovcu i u Kosjeriću, moguć je dogovor ove dve stranke o podeli vlasti u sve tri opštine.



Lokalni izbori održani u nedelju pokazali su pre svega da su naprednjaci izrasli u veoma snažnu stranku, jaču nego što je lider demokrata Boris Tadić planirao kada je kumovao raspadu radikala. O tome će naknadno morati da razmišlja. Naprednjaci su uzeli veliki deo biračkog tela radikala, ali i privukli nove glasače.

Kako „Blic" saznaje od izvora bliskim vrhu DS i SNS, predizborna matematika navela je ove stranke da načelno postignu dogovor da DS podrži partiju Tome Nikolića u Zemunu (tradicionalno uporište radikala), a da zauzvrat dobije podršku za manjinsku opštinsku vladu na Voždovcu. U dogovorima su se rukovodili političkom procenom da dve suprotstavljene stranke gube političke poene ako ulaze u koalicije. Jučerašnja vest da je SNS ostvarila bolji rezultat na Voždovcu od DS, u velikoj meri je ovaj dogovor srušila. Na Voždovcu će biti ponovljeni izbori u tri izborna mesta (na jednom jer je jedan birač ubacio glasački listić u drugu kutiju, a na dva mesta, jer su birači glasali van biračkog mesta, a pošto su nepismeni, potpisali su se znakom), ali je teško očekivati da će ovo promeniti odnos snaga.

Rezultati su i na Voždovcu i u Zemunu takvi da omogućavaju vlast samo ako SNS i DS naprave koaliciju, jer su sve druge kombinacije politički neizvodljive.

- Odluka da SNS i DS uđu u koaliciju u dve beogradske opštine bi nanela štetu i jednoj i drugoj stranci. Pitanje je da li u ovim opštinama ići na ponovljene izbore ili, bez obzira na štetu, napraviti jedinu moguću vladajuću koaliciju. Mnogo manje štetan bi bio dogovor o formiranju manjinske vlasti SNS u Zemunu i DS na Voždovcu, ali se sada postavlja pitanje da li SNS može da podrži stranku koja je osvojila manje od njih - objašnjava za „Blic" Marko Blagojević, izvršni direktor CeSID-a.

U nezavidnoj situaciji, SNS je juče kupovao vreme, a Aleksandar Vučić, potpredsednik naprednjaka, rekao je da se neće izjašnjavati pre 15. juna kada je zakazan sastanak Predsedništva. Demokrate su, takođe, zaćutale pozivajući se na to da je gradonačelnik i šef gradskih demokrata Dragan Đilas otputovao u Beč.

- Videćemo kakvi će biti konačni rezultati s obzirom na to da je na Voždovcu poništeno glasanje na tri biračka mesta koja ukupno imaju oko 5.000 glasača. To može, ali i ne mora da promeni rezultat jer će izlaznost verovatno biti još manja. Tek pošto se ti izbori ponove, što bi moglo da bude već u narednih petnaestak dana, možemo da počnemo eventualne pregovore. DS-u bi najviše odgovarala koalicija koja je i na gradskom nivou, tako da će biti tesno, ali ne treba isključiti i mogućnost da se ponove izbori na celoj opštini ako ne bude bilo dogovora - kaže za „Blic" Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada i potpredsednik GO DS.

Aleksandar Vučić je naglasio da „nije moguće da se desi da naprednjaci ne kapitalizuju pobede u Zemunu i na Voždovcu" i ne formiraju lokalnu vlast.

Nezvanično, poništavanjem izbora na tri biračka mesta na Voždovcu pokušava se da se dobije taj jedan mandat koji, prema rezultatima, sada ima SNS.

U priču o tome kako formirati vladajuću koaliciju u beogradskim opštinama najverovatnije će biti ubačeni i pregovori o vlasti u Kosjeriću, gde bi DS mogao da ponudi naprednjacima dogovor. U ovoj šumadijskoj opštini pobedila je DS i, pored toga što se i ovde izbori ponavljaju na dva biračka mesta, stvoreni su uslovi da vlast u ovoj opštini formira koalicija stranaka koje čine Vladu Srbije.

- Razgovarali smo sa DS-om o mogućnostima buduće saradnje i čini mi se da smo blizu dogovora da s njima i socijalistima formiramo vlast, s tim što bi demokrate kandidovale predsednika a mi zamenika predsednika opštine - kaže za „Blic" Milijan Stojanić, predsednik kosjerićkih naprednjaka.

Da je saradnja DS i SNS moguće rešenje političkog čvora u Kosjeriću najavio je i Dragan Vujadinović, predsednik opštinskog odbora DS.

Ukoliko se stranke ne dogovore o podeli vlasti u roku od 60 dana, uvodi se prinudna uprava koja najduže može trajati pet meseci. Za to vreme moraju se ponoviti izbori.

Đilas očekivao više pomoći od vrha DS

Odmah posle objavljivanja izbornih rezultata, kada su demokrate još mislile da su osvojile najviše glasova na Voždovcu, gradonačelnik Dragan Đilas, vidno iznerviran, održao je sastanak na kome je, između ostalog, optuživao vrh stranke da niko od visokih državnih funkcionera iz redova demokrata, izuzev ministra Olivera Dulića, nije uzeo učešće u predizbornoj kampanji u ove dve opštine. Za razliku od njih, ostale partije su angažovale sve svoje ministre i visoke stranačke funkcionere. Za DS je jedino utešno što je izlaznost na izborima u Zemunu i Voždovcu bila veoma niska i što se na osnovu toga ne može sa sigurnošću utvrditi koliku podršku zaista imaju demokrate na nivou grada, kao i zašto su birači na ovim izborima apsitinirali.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.