SNS prva u Zemunu, koalicija oko DS na Voždovcu i u Kosjeriću

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 08.Jun.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS prva u Zemunu, koalicija oko DS na Voždovcu i u Kosjeriću

Rezultati vanrednih lokalnih izbora u Zemunu i Voždovcu nisu doneli velika iznenađenja. Pokazalo se da su istraživači javnog mnjenja bili u pravu tvrdeći da će se glavna borba u ovim beogradskim opštinama voditi između demokrata i naprednjaka. Prema prvim nezvaničnim podacima, reklo bi se, ipak, da Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića ima najviše razloga da slavi, dok će Srpska radikalna stranka morati da preispita svoju dosadašnju politiku. U Zemunu je SNS odnela ubedljivu pobedu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa oko 32 procenata, isprednjačivši ispred drugoplasirane koalicije Za evropski Zemun za oko pet odsto, dok je koalicija čiji je stožer Demokratska stranka na Voždovcu osvojila tek 1,5 odsto više od naprednjaka (oko 32 procenta).

Srpska radikalna stranka je, pak, pretrpela pravi fijasko u Zemunu, koji tradicionalno važi za „radikalsku tvrđavu”, budući da je juče tek oko 12 odsto Zemunaca glasalo za ovu partiju, a na Voždovcu je dobila oko sedam odsto glasova.

Ni Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića ne može se pohvaliti dobrim rezultatom, budući da je na Voždovcu jedva prešla cenzus, a u Zemunu je ostala ispod njega.

Koalicije oko socijalista i narodnjaka mogu da budu zadovoljne pošto su im rezultati približno na nivou onih ostvarenih na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Lista za toleranciju koju predvodi Rasim Ljajić verovatno će biti deo budućih vladajućih koalicija, pošto je, na osnovu prirodnog praga koji važi za predstavnike nacionalnih manjina, ušla u obe lokalne skupštine.

Da rezultati vanrednih lokalnih izbora u Beogradu nisu iznenađenje potvrdio je za „Politiku” i programski direktor Cesida Marko Blagojević, budući da su istraživanja javnog mnjenja ukazivala na sličnu podelu glasova birača. Takođe, Blagojević smatra da ovi izbori ne mogu predstavljati test za eventualni odnos snaga stranaka na republičkom nivou jer je slaba izlaznost pokazala da su birači poprilično nezainteresovani za lokalne izbore, a i predizborna kampanja nije bila ni izbliza dinamična kao one pred parlamentarne izbore.

– Birači jednostavno smatraju da lokalne vlasti ne mogu da reše njihove najteže probleme, već misle da je to posao za republički nivo. Srpska radikalna stranka je evidentno pretrpela veliki udarac, koji joj je zapravo nanet još pre 10 meseci odlaskom Tomislava Nikolića iz stranke – rekao je Blagojević, napominjući da je pored naprednjaka, uspeh zabeležila i koalicija SPS–PUPS–JS, koja je ovog puta pored Voždovca, gde je i u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta imala predstavnike, prešla cenzus i u Zemunu.

– Mislim da SPS treba mnogo da zahvali lideru Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi, koji je, pokazalo se, izuzetno popularan političar u Beogradu – kazao je Blagojević.

S druge strane, profesor na fakultetu Političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković smatra da rezultati vanrednih lokalnih izbora u Beogradu ipak mogu predstavljati „ogledalo” rasporeda snaga na nekim budućim izborima na republičkom nivou jer su u pitanju velike opštine koje imanju i gradski i ruralni deo stanovništva.

– Stranke koje drže republičku vlast, kao i obično, ostvarile su nešto slabiji rezultat jer uvek bivaju kažnjeni oni koji vrše vlast. Koalicija oko SPS-a ostvarila je veliki uspeh jer su se lideri te koalicije pokazali kao pragmatični političari. S druge strane, SRS je doživela poraz jer se pokazalo da je Tomislav Nikolić preuzeo 80 odsto njihovog biračkog tela – ocenio je Stojiljković, napominjući da će koalicija s republičkog nivoa moći da se „preslika” na Voždovac, dok će u Zemunu sigurno doći do krize oko formiranja vlasti.

Lokalni parlament Voždovca ima 56, a Opština Zemun 57 odbornika. Podsetimo, na lokalnim izborima 11. maja prošle godine na Voždovcu je najviše mandata osvojila koalicija Za evropski Voždovac (24), potom SRS (17), DSS–NS (8), Liberalno-demokratska partija (4) i SPS–PUPS (3). Najviše odborničkih mesta u Zemunu osvojila je SRS (28), zatim koalicija Zemun za evropsku Srbiju (24) i koalicija DSS–NS (5).

M. Albunović

-----------------------------------------------------------

U Kosjeriću najviše glasova DS-u

Na vanredne lokalne izbore u Kosjeriću juče je izašlo 61,26 odsto upisanih birača, a prema nezvaničnim podacima najviše glasova osvojila je Demokratska stranka – oko 26,6 odsto, što će joj obezbediti najveći broj odbornika u budućem opštinskom parlamentu. Srpska radikalna stranka, sa oko 2,6 odsto, i Liberalno-demokratska partija, sa oko 4,9 odsto, u ovoj opštini nisu prešle cenzus, prenosi Beta.

Prema procentu osvojenih glasova slede Srpska napredna stranka sa oko 14 odsto, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija sa po oko 13 odsto, Socijalistička partija Srbije oko deset odsto, Srpski pokret obnove s nešto više od osam odsto i G17 plus sa 5,4 odsto.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Kosjeriću Milenko Kovačević izjavio je sinoć Tanjugu da su izbori u toj opštini protekli u znaku dobre izlaznosti glasača na biračka mesta i činjenice da podnosioci izbornih lista nisu imali primedbi na tok glasanja.

Prema proceni Opštinske izborne komisije na 30 biračkih mesta do 18 časova izašlo je oko 55,5 odsto od 10.888 građana s pravom glasa.

Građani Kosjerića birali su juče budući opštinski parlament od 27 članova među 240 kandidata koji su se našli na izbornim listama osam političkih partija i jedne koalicije.

G. B.

-----------------------------------------------------------

Nema pobede bez bogate trpeze

Prve nezvanične rezultate vanrednih lokalnih izbora na Voždovcu i u Zemunu predstavnici stranaka koje su učestvovale u izbornoj utakmici dočekali su u svojim izbornim štabovima. U Gradskom odboru Demokratske stranke sinoć je vladala uobičajena atmosfera, a samo je prisustvo novinara nagoveštavalo da su juče održani izbori. Prve preliminarne rezultate većina prisutnih članova DS-a i predstavnika medija saznali su gledajući televiziju. Vreme dok se nije obratio Dragan Đilas, predsednik Gradskog odbora DS-a i gradonačelnik Beograda, iskoristili su da prezalogaje s bogate trpeze koju su spremile demokrate.

– U tri opštine u Srbiji, gde su juče održani lokalni izbori, lista Za evropsku Srbiju je osvojila najviše glasova na Voždovcu. Glasači u Zemunu najveću podršku dali su Srpskoj naprednoj stranci kojoj čestitam izborni uspeh. Izbore u prestonici je obeležila izuzetno mala izlaznost birača jer građani nisu bili previše zainteresovani za njih, niti su im pridali veći značaj. U odnosu na redovne izbore od pre godinu dana, izašlo je gotovo dvostruko manje ljudi na birališta – izjavio je Đilas. On je dodao da je lista Za evropski Beograd ubedljivo pobedila listu Srpske radikalne stranke koja je najveći kritizer vlasti u lokalnom parlamentu. Đilas je naglasio da bi upravo na osnovu rezultata izbora radikalski odbornici trebalo da se zamisle koju politiku predstavljaju i šta tamo govore.

– Sačekaćemo precizne rezultate na Voždovcu jer će nekoliko promila odrediti koliko će koja stranka imati odbornika i pokazati da li može da se formira vlast u bilo kojoj opštini. U ovom trenutku ne vidim način kako bi mogla da se obrazuje vlast u Zemunu – istakao je Dragan Đilas.

Dobre izborne rezultate Tomislav Nikolić, predsednik naprednjaka, sinoć je proslavio u sedištu stranke u Čika-Ljubinoj ulici, uz muziku i obilno posluženje: gibanicu, svinjsko pečenje i sendviče. Nešto pre 22 sata on se obratio novinarima, aktivistima i simpatizerima stranke, rekavši da je zadovoljan postignutim rezultatima u obe beogradske i u opštini Kosjerić.

– Mislim da ćemo uskoro moći da kažemo da smo osvojili ukupno najveći broj glasova u sve tri opštine. Tako je valorizovan naš veliki trud, rad i popularnost koji smo stekli među građanima Srbije. Dokazali smo da građani Srbije imaju ogromno poverenje u SNS i mislim da je vreme da se konačno izdvoje dva bloka. U jednom bi bila Demokratska stranka sa svojim Dinkićem zauvek, dok bi drugi, naprednjački blok, predvodio SNS – istakao je Nikolić. Po njegovim rečima, lokalni organi SNS-a samostalno će odlučiti da li će ići u vlast ili u opoziciju, kao i da li će i s kim formirati koaliciju.

– To je u rukama lokalnih organa, a to što urade mi ćemo kontrolisati. Nama se neće desiti da uhapse naprednjaka, a da mi nismo znali da je bio kriminalac kao što se dešava u drugim strankama – objasnio je Nikolić.

Slavljeničko raspoloženje najpre su podigli članovi obezbeđenja puštajući narodnu muziku. Koliko su naprednjaci sinoć bili radosni, najbolje su govorila ozarena lica, osmesi, zdravice i aplauzi. Posle 20 sati u štab su pristigli Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, Svetozar Vujačić, advokat haškog optuženika, Tihomir Arsić, glumac. Proslavi po hodnicima i kancelarijama pridružili su se Borislav Pelević, general Božidar Delić, brat Aleksandra Vučića... Da im se smeši pobeda naprednjaci su zaključili kada je Vučić saopštio da su ubedljivo pobedili Listu za evropski Beograd u Zemunu, dok je na Voždovcu bila „mrtva trka”.

– Pobedili smo u Ugrinovcima, Batajnici, Busijama, Altini, Zemun-polju, Novom naselju u Zemunu. Izgubili smo u Donjem gradu. Najviše glasova osvojili smo u svim podavalskim naseljima, na Banjici i u naselju Braća Jerković – rekao je Vučić.

Dok je u štabovima naprednjaka i demokrata bila vruća atmosfera, u sedištu Liberalno-demokratske partije sinoć nije organizovana čak ni konferencija za novinare na kojoj bi bili saopšteni rezultati. Za ovakvim činom, prema rečima Dejana Ranđića, predsednika gradskog odbora LDP-a, nije bilo potrebe.

– Rezultati su bili poznati već oko 21 čas jer je reč o svega 200 biračkih mesta, tako da nismo hteli da organizovano saopštavamo koliko smo glasova osvojili, kao što smo radili na parlamentarnim izborima – rekao je Ranđić u izjavi za naš list. Komentarišući rezultate koje je LDP ostvario, on je istakao da su ovi izbori ipak bili „lokalnog karaktera”, kao i da sada, najverovatnije, nastupa prelazni period do parlamentarnih izbora. A na pitanje s kim bi njegova stranka na Voždovcu, gde je prešla cenzus, mogla da napravi koaliciju, Ranđić je naglasio da u obzir dolaze samo Demokratska stranka i njeni partneri.

– U svakom slučaju, za nas je saradnja s radikalima, bilo da imaju Šešeljev bedž ili ne, potpuno neprihvatljiva – poručio je Ranđić.

D. Spalović – D.Mučibabić – N. Miković

-----------------------------------------------------------

Radikali čekaju Šešelja i izbore

Sabravši glasove sa više od polovine biračkih mesta, radikali su priznali poraz na lokalnim izborima u opštinama Zemun i Voždovac. Već prvi rezultati, oko 21 časa, pokazivali su da su tačna istraživanja javnog mnjenja koja su procenjivala da su naprednjaci privukli oko tri četvrtine nekadašnjih birača SRS-a.

Dragan Todorović, zamenik predsednika radikala, međutim, nije prihvatio tu tezu. Krivicu za poraz on je prebacio na manipulacije vladajućih stranaka.

– Srpska radikalna stranka je bila izložena medijskom masakru. Pred izbornu ćutnju vladajuće stranke su, kako bi nam nanele štetu, izašle sa informacijom da je uhapšen predsednik Opštine Aranđelovac. U kampanju su uložena ogromna sredstva i pitanje je odakle te pare. Ipak smo uspeli da u velikoj meri građanima objasnimo šta se događa u državi i našoj stranci i rejting se povećavao u toku kampanje – rekao je Todorović. On je, ipak, priznao da SRS „nije najzadovoljnija” ishodom izbora, ali je ocenio da je rezultat radikala dobra osnova da se vrate na stare pozicije.

– Ohrabruje nas da su izašli na izbore mnogi koji su početku bili nezadovoljni stanjem u državi i stranci. Procenat izlaznosti pokazuje nezadovoljstvo građana pre svega republičkim vlastima, što će imati odjeka na vanredne parlamentarne izbore, koje ćemo ubrzo iznuditi. Očekujemo i da će se stvari u Hagu odvijati u jedinom mogućem pravcu – da doktor Vojislav Šešelj bude proglašen nevinim po svim tačkama optužnice – veruje Todorović.

O lošoj izlaznosti čak i takozvanih sigurnih glasača vesti su počele da pristižu gotovo odmah nakon zatvaranja biračkih mesta. Tetka Rada, stara simpatizerka radikala, obilazila je prijatelje i nagovorila devetoro bezvoljnih da u poslednjem trenutku odu da glasaju. Na ostalim mestima, sudeći po priči aktivista koji su stigli u zemunski magistrat za njom, bilo je manje uspeha. Pojedini su se žalili i da je zakazao kol-centar, iz kojeg su poneke važne članove partije zvali pet i više puta, dok su druge potpuno zaboravili da podsete na glasanje. Ostali su dodavali da ekipe na terenu nisu bile dovoljno brojne.

Potom su članovi izbornih komisija iz Batajnice, starog jezgra radikala, doneli vesti sažete u: „Prsli smo”.

„Grozno, kako je nekada bilo lako biti radikal u Batajnici, svi su bili za nas”, komentarisali su, „sačekajte da vidimo šta se desilo u Šangaju, izvukli smo se ako nas tamo ne potuku”, tešili su ih oni koji nisu odmah izgubili pribranost. Hrana na koju su prionuli, izgladneli posle sati i sati obilaska terena, privremeno ih je utešila, ali onda je Dragan Todorović zvanično objavio rezultate kojih su se pribojavali.

V. Vukasović

-----------------------------------------------------------

Glasao premijer i ministri

Tokom prepodneva svoje biračko pravo juče su iskoristili i pojedini državni zvaničnici i kandidati na lokalnim izborima. Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković glasao je u Osnovnoj školi „Sutjeska” u Zemunu. Takođe u Osnovnoj školi, ali „Svetozar Miletić”, glasao je i potpredsednik vlade Jovan Krkobabić. Ministar energetike Petar Škundrić, u pratnji supruge, iskoristio je svoje biračko pravo u beogradskoj opštini Voždovac.

[objavljeno: 08/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.