Lokalni izbori: Pobeda  demokrata i naprednjaka

Izvor: RTS, 08.Jun.2009, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori: Pobeda demokrata i naprednjaka

OIK Zemun: Naprednjaci osvojili 23, a demokrate 19 mandata. SNS pobedila na vanrednim lokalnim izborima u Zemunu i Voždovcu, saopštio Aleksandar Vučić. Demokratska stranka osvojila najviše glasova u Kosjeriću.

Prema podacima Opštinske izborne komisije sa obrađenih 100 odsto biračkih mesta u opštini Zemun, Srpska napredna stranka osvojila je 23 mandata, a druga je koalicija "Za evropski Zemun" sa 19 odbornika, izjavio je predsednik OIK-a Dejan Nikolić.

Gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Jutarnjem programu RTS-a, profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović je rekao da izbori namaju pravog pobednika, zbog čega će biti neophodno da se naprave koalicije.

Predsednik OIK-a Dejan Nikolić rekao je da su naprednjaci osvojili 33,99 odsto glasova, koalicija okupljena oko DS 27,71 odsto , dok će Srpska radikalna stranka sa osvojenih 10,01 odsto glasova imati šest odborničkih mesta.

Koalicija SPS-PUPS-JS i koalicija DSS-NS-NP dobile su 7,17 odsto, odnosno 7,02 odsto glasova, što znači da će u Skupštini opštine Zemun imati po četiri odbornička mesta, kazao je Nikolić.

Rekao je da je "Lista za toleranciju" Rasima Ljajića osvojila 2,21 odsto glasova - jedno odborničko mesto.

Nikolić je napomenuo da je izlaznost građana na lokalnim izborima u Zemunu bila 35,37 odsto, a da do sada nema prijavljenih nepravilnosti.

Na vanrednim lokalnim izborima pravo glasa imalo je 152.174 građana.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić saopštio je da je ta stranka pobedila na lokalnim izborima u obe beogradske opštine, Zemunu i Voždovcu.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare precizirao da su naprednjaci na Voždovcu osvojili 29,91 odsto glasova, ili 18 mandata, a da je lista "Za evropski Voždovac-Boris Tadić" osvojila 29,25 odsto glasova, odnosno 17 mandata.

Prema rezultatima koje je saopštio novinarima, koalicija DSS-NS-NP je u toj opštini osvojila 12,3 odsto, odnosno sedam mandata, socijalisti 10,54, odnosno šest mandata, radikali 6,37 odsto, odnosno tri mandata, LDP 5,41 odsto glasova, a lista Rasima Ljajića 3,31 odsto glasova.

Lista "Za evropski Voždovac" osvojila je prema podacima OIK-a, sa oko 80 odsto obrađenih biračkih mesta, 29,7 odsto glasova u opštini Voždovac. Druga je SNS sa 29,33 odsto osvojenih glasova.

Odbornike u toj opštini imaće i koalicija DSS-NS-NP sa osvojenih 12,04, lista SPS-PUPS-JS sa 9,79, SRS sa 6,7, LDP sa 5,8 i Lista za toleranciju - Rasim Ljajić sa 3,45 odsto osvojenih glasova.

Demokratska stranka je u Kosjeriću, prema podacima izbornog štaba te stranke, osvojila 26,6 odsto, SNS 13,8, Nova Srbija 13,4, DSS 13, SPS-PUPS-JS 12, SPO 8,1 odsto i G17 plus 5,62 odsto glasova. Cenzus u Kosjeriću nisu prošle LDP i SRS.

Izborne komisije će danas do 20 časova proglasiti konačne rezultate vanrednih lokalnih izbora.

Kosjerić

Prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije Demokratska stranka je na vanrednim lokalnim izborima u Kosjeriću odbezbedila osam odborničkih mesta, u budućem sazivu opštinskog parlamenta koji broji 27 članova.

Po četiri mandata osvojili su Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije, Koalicija SPS-PUPS-JS i Nova Srbija. Srpskom pokretu obnove pripala su dva a G17 plus jedno odborničko mesto u Skupštini opštine.

Odborničke liste LDP-a sa 4,3 odsto osvojenih glasova i SRS sa 2,54 odsto glasova, nisu prešle cenzus od pet odsto.

Konačni rezultati izbora u toj opštini biće poznati sutra, kada zaseda Izborna komisija koja će se izjasniti o zahtevu LDP-a da se izbori ponove na tri biračka mesta, zbog proceduralnih grešaka tokom izbora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.