Makedonske opštine traže sredstva za održavanje izbora

Izvor: Southeast European Times, 27.Feb.2013, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonske opštine traže sredstva za održavanje izbora

S obzirom da se lokalni izbori održavaju sledećeg meseca, 14 opština kaže da im je potrebna finansijska pomoć.

27/02/2013

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 27.2.2013.

Makedonci će glasati na lokalnim izborima 24. marta, ali mnoge opštine kažu da neće moći da otvore biračka mesta bez finansijske pomoći vlade.

Zvaničnici su izjavili zaSETimesda ima vremena za rešavanje finansijskih pitanja i dodali >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da očekuju da izbori budu održani po planu. Troškovi organizovanja lokalnih izbora u svakoj opštini iznose oko 50.000 evra.

„Mi ne možemo da pokrijemo svoje osnovne administrativne troškove“, rekao je gradonačelnik Aračinova Bastri Bajrami za SETimes. „Naše opštine su siromašne i ne treba nas obavezivati da uradimo to.“

„Potrebna nam je finansijska pomoć da bismo pokrili troškove izbora“, rekao je Arsenčo Janevski, gradonačelnik Krive Palanke, u kojoj živi 20.000 ljudi.

Vlada je finansirala lokalne izbore do 2005, ali je izmenama u izbornim zakonima ta odgovornost prebačena na opštine. Državna izborna komisija i vlada nakon toga su pružali finansijsku pomoć nekim opštinama.

S obzirom da je izbora ostalo manje od mesec dana, gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski, koji je i predsednik Udruženja jedinica lokalne samouprave, kaže da ima vremena za rešavanje tog pitanja.

„[Udruženje] je na vreme dobilo obaveštenje od vlade i od državne izborne komisije vezano za planiranje izbora. Verujem da će rešenje biti pronađeno", rekao je Trajanovski.

Zamenik ministra lokalne uprave Sašo Lazarevski izjavio je za SETimesda problemi postoje u opštinama sa manjim prihodima.

Budžeti opština nastaju od poreza i prodaje državnog zemljišta -- one ne dobijaju sredstva od nacionalne vlade.

„Opštine treba da nađu način da prikupe poreze“, rekao je Lazarevski.

Tanja Karakamiševa, profesorka političkih sistema na Pravnom fakultetu u Skoplju, rekla je za SETimes da problem leži u nedostatku upravnih sposobnosti.

„Možda su potrebni dodatno obrazovanje i obuka opštinskih vlasti, jer imaju poteškoća sa prikupljanjem prihoda“, rekla je Karakamiševa, dodajući da ne očekuje da država dozvoli opštinama da odustanu od učešća na izborima.

Profesorka državnog univerziteta u Skoplju Gordana Šiljanovska rekla je za SETimes da je od suštinskog značaja osigurati održavanje izbora.

„Opštine treba da se pobrinu za finansijske troškove izbora. ...Od trenutka kada neko odluči i prihvati da bude gradonačelnik, ta osoba treba da vodi računa o budžetu u izbornim godinama i da ima novca za njihovo organizovanje“, zaključila je Šiljanovska.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.