Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2017, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Bez Balkana neće biti mira i stabilnosti u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da bez Srbije ne može biti mira i stabilnosti na Balkanu, kao što ih neće biti ni u Evropskoj uniji ako ona ne obuhvati Balkan.

Dačić je izjavio da je "proširenje EU ulaganje u bezbednost Evrope" i naveo da je integracija u EU osnovni cilj Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

On je ponovio odlučnost Srbije da bude vojno neutralna i da ne ulazi "u NATO ili neki drugi vojni savez", ali da sa Severnoatlantskom alijansom ima najviši mogući stepen saradnje za zemlju koja ne pretenduje na članstvo, kroz Partnerstvo za mir i druge instrumente.

"Neutralnost ne znači izolaciju", rekao je Dačić na međunarodnoj konferenciji "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - izazov i dileme" u Beogradu.

Dačić je naveo da srpski vojnici učestvuju u brojnim mirovnim misijama UN i EU.

Prema njegovim rečima, "bezbednosne pretnje ne pitaju za granice i članstvo" u nekoj organizaciji i da je zato potrebno što veća saradnja jer nijedna država ne može sama da rešava probleme.

Srbija u tom pogledu deli odgovornost sa drugima, što je pokazala svojim aktivnostima tokom migrantske krize, naveo je Dačić.

Srpski ministar je rekao da Srbija želi konstruktivan dijalog sa svima u regionu u cilju postizanja mira i stabilnosti i da se zalaže za jače ekonomsko povezivanje kao i poštovanje načela UN prilikom rešavana spornih pitanja.

Prema njegovim rečima, "ne treba da se ratuje, već samo da se traže interesi".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   NATO

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Nema mira bez Srbije, ni stabilnosti EU bez Balkana

Izvor: B92, 13.Sep.2017

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da bez Srbije ne može biti mira i stabilnosti na Balkanu, kao što ih neće biti ni u EU ako ona ne obuhvati Balkan...Dačić je izjavio da je "proširenje EU ulaganje u bezbednost Evrope" i naveo da je integracija u EU osnovni cilj Srbije...On...

Nastavak na B92...

Dačić: Proširenje EU je ulaganje u bezbednost Evrope

Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2017

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Beogradu da bez Srbije ne može biti mira i stabilnosti na Balkanu, kao što ih neće biti ni u Evropskoj uniji ako ona ne obuhvati Balkan...Dačić je izjavio da je "proširenje EU ulaganje u bezbednost Evrope" i naveo da je integracija u EU...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.