„Trojka” završila inspekciju, Grci ne odustaju od protesta

Izvor: Politika, 11.Okt.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Trojka” završila inspekciju, Grci ne odustaju od protesta

Tranša od osam milijardi evra najverovatnije stiže na vreme

Od našeg dopisnika

Atina Grčka preživljava svoje najkritičnije dane, ali ostaje u evrozoni i, ukoliko ispuni data obećanja, ima nade za novembarsku ratu spasilačkog kredita.

Zauzvrat, Atina je na sastanku sa „trojkom” međunarodnih kreditora pristala da kroz dodatnu štednju, posebno kroz smanjenje plata, do 2014. uštedi deset milijardi evra.

Završivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << juče petu, odlučujuću posete Atini, od čijeg ishoda zavisi sudbina kredita i Grčke, „trojka” je poručila da smatra da je ostvaren progres, ali da vlada mora energično i brzo da sprovodi strukturne reforme u državnom sektoru i privredi. U tom slučaju, obećanih osam milijardi evra stigli bi već početkom novembra.

Atina je prihvatila obavezu da dodatno štedi i u naredne tri godine smanji deficit budžeta. Pod pritiskom „trojke” vlada je morala da popusti i pristane na dodatna smanjenja ličnih dohodaka, da nivelaciju plata proširi na lekare, sudije i vojna lica, da odobri nova otpuštanja, da pod lupu stavi kolektivne ugovore i primanja u privatnom sektoru. Aktiviran je i tzv. paket prodaje državne imovine od koga se očekuje da u naredne tri godine obezbedi 24 milijardi evra. U saopštenju inspektora kaže se da do 2013. u Grčkoj ne treba očekivati privredni rast, nove investicije, da će se izvoz tek malo oporaviti i da inflacija bude pod kontrolom.

Finansijski pokazatelji su zadovoljavajući, ali je neophodno dosledno sprovođenje reformi, naročito poreske politike. Inspektori pozitivno ocenjuju napore vlade da po svaku cenu ispuni data obećanja iako upozoravaju da opšta klima ne pogoduje ciljevima.

Banke su, kaže „trojka”, ojačale spoje pozicije, a kao važan momenat u jačanju finansijske stabilnosti navodi se spremnost da se likvidiraju one koje loše posluju.

Primer za to je privatizacija Proton banke koja je u javnosti izazvala paniku pa je ministar finansija Elefterios Venizelos juče morao da uverava sunarodnike da „grčke banke neće biti nacionalizovane i da je štednja građana sigurna”.

Međutim, talas socijalnog nezadovoljstva raste i Grci nikako ne žele da se pomire sa smanjenjem plata i penzija, izmenama kolektivnog ugovora, otpuštanjima.

Posle štrajkova u javnom transportu koji svakodnevno otežavaju život u Atini, juče su ispred svih ministarstava na stotine državnih službenika „sedećim štrajkom“ blokirali ulaze u javne institucije.

U štrajku su i srednje škole. Đaci su nezadovoljni novim zakonom o obrazovanju. U talasu štrajkova srednjoškolaca demolirano je na desetine škola u Atini, pokradena oprema.

Radnici javne čistoće već danima protestuju i atinske ulice su zatrpane tonama đubreta koje se ne odnosi već nedelju dana. Juče su u desetodnevni štrajk stupile rafinerije, pa zemlji preti ozbiljna nestašica goriva. Na pumpama su već formirane kilometarske kolone automobila.

Grčki carinici 18. oktobra otpočinju šestodnevni štrajk. Granični prelazi će biti ili potpuno ili delimično zatvoreni za saobraćaj. Već u sredu 19. oktobra svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru, dakle i kontrolori letenja, stupaju u novi generalni štrajk.

Opozicija poziva na vanredne izbore!

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 12.10.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Spas ili odlaganje bankrota?

Izvor: RTS, 12.Okt.2011, 09:02

Novih osam milijardi evra stići će u grčki budžet početkom novembra i privremeno spasti zemlju od bankrota. Atina ima novca za plate i penzije samo do sredine novembra. Evropski zvaničnici razmatraju čak i drastičan potez – otpis dela duga. ..Atina i vlasnici njenog duga na kratko mogu da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.