Izvor: Studio B, 18.Avg.2015, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Gledateljkina unuka je prošle godine dok je bila na letovanju sa roditeljima dobila aneurizmu; tada je imala 15 godina i operisana je u Grčkoj ali sada je nepokretna i vezana za kolica.

Zbog bolesti je propustila i jednu školsku godinu. Kako bi joj se stanje popravilo njeni roditelji su dva puta podnosili zahtev za banju. Međutim, oba puta su bili odbijeni, a nemaju para da je sami vode, pa ona pita kako je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da dete u takvom stanju bude odbijeno? 

Odgovorili su nam iz Republičkog fonda tdravstvenog osiguranja:

Pravo na medicinsku rehabilitaciju propisano je Pravilnikom o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju („Sl.gl. RS" br. 47/08, 69/08, 81/10, 103/10, 15/11, 48/12, 55/12-ispr, 64/13, 68/13-ispr.).Navedenim Pravilnikom utvrđene su vrste indikacija, dužina trajanja, način i postupak, kao i upućivanje na medicinsku rehabilitaciju u stacionarne zdravstvene ustanove specijalizovane za rehabilitaciji obolelih i povređenih osiguranih lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Sastavni deo Pravilnika je Lista indikacija za korišćenje medicinske rehabilitacije u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju (produžena rehabilitacija) na osnovu koje se vrši upućivanje na produženu rehabilitaciju. Lista indikacija sadrži dijagnozu bolesti, povreda i stanja, medicinsku dokumentaciju koja je potrebna da bi se odobrila produžena rehabilitacija, dužinu trajanja produžene rehabilitacije, mogućnost produženja i potrebu pratioca u toku trajanja produžene rehabilitacije. 

Predlog za upućivanje osiguranog lica na produženu rehabilitaciju daje izabrani lekar na uputu, a taj predlog obavezno sadrži odgovarajuću medicinsku dokumentaciju prema Listi indikacija. Ukoliko se lice nalazi na stacionarnom lečenju, bolnica direktno filijali osiguranog lica dostavlja predlog tri lekara specijalista odgovarajuće specijalnosti za upućivanje na produženu rehabilitaciju. Ocenu opravdanosti upućivanja osiguranog lica na produženu rehabilitaciju daje lekarska komisija filijale na predlog izabranog lekara ili odgovarajuće zdravstvene ustanove, u skladu sa Pravilnikom.

Imajući u vidu navedeno, za ostvarivanje prava na produženu rehabilitaciju potrebno je da se oboljenje unuke Vaše gledateljke nalazi u Listi indikacija. U konkretnom slučaju, ukoliko je Prvostepena lekarska komisija donela ocenu kojom nije odobrila upućivanje na produženu rehabilitaciju, osigurano lice, odnosno zakonski zastupnik osiguranog lica može da uloži prigovor Drugostepenoj lekarskoj komisiji u roku od 3 dana. Povodom ocene Drugostepene lekarske komisije osigurano lice može od Filijale da zahteva izdavanje rešenja. Ukoliko ne bude zadovoljno donetim rešenjem može na isto da uloži žalbu, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja, o kojoj će odlučivati Direkcija Republičkog fonda kao drugostepeni organ. Obaveštavamo Vas takođe da prema podacima koje ste dostavili u nismo u mogućnosti da dostavimo konkretniji odgovor, - glasi odgovor iz RFZO.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.