Izvor: Southeast European Times, 01.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi maj obeležen uz paralizujući štrajk u Grčkoj i sukobe u Istanbulu

01/05/2008

ATINA, Grčka -- Javni prevoz bio je obustavljen u četvrtak (1. maja), jer se više hiljada zaposlenih u tom sektoru pridružilo štrajku širom zemlje koji je održan Prvog maja. Nacionalni avioprevoznik Olimpik Erlajns, brodovi i železnice nisu radili, što je više hiljada turista dovelo u bezizlaznu situaciju. Radnici autobuskih i trolejbuskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << preduzeća u Atini takođe su se pridružili protestu, dok su zaposleni u podzemnoj železnici planirali sopstvenu obustavu rada. Sindikati protestuju zbog vladinih novih reformi penzionog sistema za koje tvrde da će smanjiti njihove beneficije.

Takođe u četvrtak, policija je upotrebila suzavac i vodene topove da rastera okupljene u Sisliju, poslovnom i stambenom centru Istanbula, koji su obeležavali Prvi maj. Zvaničnici su u sredu upozorili da će policija koristiti silu protiv demonstranata. Turska je zabranila sve demonstracije povodom Prvog maja nakon incidenta koji se dogodio 1. maja 1977, kada je naoružani napadač pucao na okupljene u Istanbulu i ubio 36 osoba. (Skaj, Antena, DPA, Zaman, Hurijet, Milijet, Sabah, Vatan - 01/05/08; Rojters - 30/04/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.