Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karahanas: Srbija mora imati mnogo više izvora energije

Povodom 15 godina poslovanja kompanije EKO Srbija, koja je članica poslovne grupe Hellenic Petroleum, u Beogradu su boravili čelnici kompanije iz Grčke.

Izvor: N1

Govoreći o mogućnosti širenja poslovanja u Srbiji, gde pokrivaju sedam odsto tržišta naftnim derivatima i zapošljavaju 700 ljudi, bilo je reči i o izgradnji terminala za tečni naftni gas u Aleksandropolisu, odakle bi i Srbija mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da se snabdeva gasom.

Za Srbiju je važno da ima više izvora iz kojih se snabdeva gasom, upravo zbog velike zavisnosti naše industrije od tog energenta.

Helenic petroleum će učestvovati sa 20 odsto u investiranju izgradnje tog LNG terminala, a i Srbiji je ponuđeno da sa 20 odsto učestvuje u izgradnji tog terminala, o čemu se još pregovara.

O samoj diversifikaciji koja obezbeđuje stabilnost u snabdevanju energetnima za Infobiz je govorio Roberto Karahanas, direktor internacionalnih operacija Helenik grupe.

"Ako pogledate mapu Srbije danas i izvore prirodnog gasa na primer, vi imate jedan izvor i to onaj koji ide od Rusije i Ukrajine preko Mađarske do vas. Morate imati mnogo više izvora energije, ne možete se oslanjati samo na jedan. Ako želite da postanete deo Evropske Unije, upotreba uglja mora biti svedena na minimum", rekao je Karahanas i dodao: "Istina je da je za ovakve projekte potrebna velika količina novca, ali takođe nije ih moguće sprovesti od strane samo jedne države. Mi u Helenik grupi insistiramo da se napravi grupni plan na Balkanu kako da se obezbedi energetska efikasnost.

Kako je rekao, govoreći o životnoj sredini, moraju se uvećati obnovljivi izvori.

"Ako želimo da pričamo o životnoj sredini na kraju dana, moramo da uvećamo naše obnovljive izvore. Mi kao naftna kompanija sebe smatramo energetskom kompanijom i u budućnosti. Mi već ulažemo u druge izvore, struju, obnovljive izvore. To je nešto od čega ne možemo da pobegnemo. Biće mnogo skuplja ta tehnlogija za sve nas", rekao je Roberto Karahanas.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.