Grčka preduzima korake za ukidanje zakona o državljanstvu za imigrante

Izvor: Southeast European Times, 11.Dec.2012, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka preduzima korake za ukidanje zakona o državljanstvu za imigrante

Premijer i ekstremisti zauzimaju oštar stav prema imigraciji.

10/12/2012

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine – 10.12.2012.

Grčka nastavlja da preduzima korake protiv ilegalne imigracije, a premijer Antonis Samaras sada predlaže ukidanje zakona kojim se dodeljuje državljastvo imigrantima, od kojih su mnogi maloletnici koji su rođeni u Grčkoj, te pohađaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << grčke škole i govore grčki.

S obzirom da njegova konzervativna Nova demokratija po podršci koju ima u javnosti zaostaje za opozicionom Koalicijom radikalne levice (SIRIZA), Samaras preduzima korake da ispuni obećanja data pre izbora 17. juna, koja su bila usmerena na sve veću imigrantsku zajednicu u zemlji.

Samarasovi kritičari, među kojima su njegovi koalicioni partneri socijalistički PASOK i Demokratska levica, žale se da je takav potez nepravedan. Najviši sud zemlje preispituje da li je taj zakon, odobren 2010. godine, u skladu sa ustavom, ali još nije doneo odluku o tome.

Zakon je usvojen za vreme prethodne PASOK-ove vlade, a njime se deci imigranata koji legalno žive u Grčkoj pet godina odobrava državljanstvo, ukoliko su išli u grčku školu bar šest godina.

Prema popisu iz 2010. godine u Grčkoj živi 762.191 imigrant, mada Institut za migracionu politiku u Vašingtonu navodi da analitičari smatraju da ih je čak 1,3 miliona.

Cirkularno pismo koje je 30. novembra zamenik ministar unutrašnjih poslova Haralambos Atanasiju uputio državnim agencijama nalažući im da obustave obradu svih zahteva migranata za državljanstvo i registrovanje novih državljana u opštinskim kancelarijama naišlo je na žestoke reakcije.

Aleks Sakelariu, istraživač na Univerzitetu Panteion u Atini i član Helenskog saveza za ljudska prava, istakao je da vlada lišava imigrante njihovih prava, uključujući državljanstvo.

„Vlada ne može da traži tako nešto pre objavljivanja sudske odluke, samo na osnovu špekulacija“, rekao je Sakelariu za SETimes, dodajući da Samaras „pokušava da svede na najmanju meru okretanje njegovih birača Zlatnoj zori … on sada koristi poslednje adute, u smislu pitanja imigracije“.

Zvaničnici PASOK-a rekli su da je cirkularno pismo nezakonito i da „podriva partnerstvo u vladi“.

Ministarstvo pravde nije se odazvalo pozivu da komentariše to, mada se ministar pravde Antonis Rupakiotis javno usprotivio planovima da se zakon poništi, tvrdeći da bi se time učvrstila popularnost Zlatne zore.

Ivet Džarvis iz Bruklina, u državi Njujork, koja je živela u Grčkoj puno godina i postala jedina Afroamerikanka koja je izabrana u Gradsko veće Atine, radila je na tom zakonu i kaže da je zaprepašćena planom vlade.

„U njihovom slučaju poricanje osnovnog ljudskog prava zakonskog statusa i državljanstva bukvalno ostavlja generacije bez održive budućnosti“, rekla je Džarvis za SETimes.

Iako deluje surovo da se imigrantima otežava dobijanje državljanstva, kaže Antonis Klapsis, šef istraživanja Instituta za demokratiju Konstandinos Karamanlis zaSETimes „dozvoljeno je da situacija izmakne kontroli i nekada morate da preduzmete surove mere“.

Nzeh Olučukvu, 32, iz Nigerije, rekao je da je došao u Grčku pre tri godine u potrazi za poslom i da i dalje traži posao, kao i skoro dva miliona nezaposlenih Grka u ovoj teškoj ekonomskoj krizi koja je podstakla otpor prema imigrantima.

„Migranti treba da imaju jednaka prava, uključujući i pravo da postanu državljani, inače bi to bio gubitak za Grčku“, rekao je on za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.