Diplomatski dnevnik: Babačan informisao Rajsovu o Paktu za stabilnost Kavkaza

Izvor: Southeast European Times, 23.Sep.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Babačan informisao Rajsovu o Paktu za stabilnost Kavkaza

Turski ministar inostranih poslova sastao se sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs tokom zasedanja Generalne skupštine UN-a. Takođe u diplomatskim vestima: ministri inostranih poslova Grčke i Makedonije dogovorili se da nastave razgovore.

23/09/2008

Turski ministar inostranih poslova Ali Babačan i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs sastali su se u ponedeljak (22. septembra) >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << tokom 63. zasedanja Generalne skupštine UN-a. Babačan je informisao Rajsovu o turskom predlogu za osnivanje Pakta za stabilnost Kavkaza. Oni su takođe razmotrili saradnju u borbi protiv Kurdistanske radničke partije, kao i istorijsku posetu Jermeniji Babačana i turskog predsednika Abdulaha Gula 6. septembra. Babačan će se u petak sastati sa jeremenskim i azerbejdžanskim kolegama Edvardom Nalbandijanom i Elmarom Mamedjarovim, u pokušaju da prevaziđu razlike.

***

Predsednik Srbije doputovao je u nedelju (21. septembra) u Njujork da bi prisustvovao 63. zasedanju Generalne skupštine UN koje je počelo 16. septembra. On će zatražiti od UN da podrže napore Srbije da ospori nezavisnost Kosova u Međunarodnom sudu pravde.

***

Sastanak grčke ministarke inostranih poslova Dore Bakojani i njenog makedonskog kolege Antonija Milošoskog u petak (19. septembra) završen je dogovorom da se nastave razgovori dve zemlje o imenu, pod okriljem UN-a. Sastanak je održan u Parizu tokom foruma EU i centralne Azije.

***

Predsednik hrvatskog parlamenta Luka Bebić zahvalio se u ponedeljak (22. septembra) Letoniji na podršci integraciji Hrvatske u NATO. Obraćajući se novinarima posle razgovora u Rigi sa svojim letonskim kolegom Gundarom Daudžom, Bebić je istakao da je Letonija bila jedna od prvih država koje su ratifikovale protokol o pridruživanju Hrvatske NATO-u. On je izrazio nadu da će i drugi članovi Alijanse učiniti isto.

***

Turski državni ministar Mehmet Šimšek otputovao je u nedelju (21. septembra) u Pariz gde će imati niz sastanaka usmerenih na povećanje francuskih investicija u Turskoj. Šimšek i njegova delegacija sastali su se u ponedeljak sa predstavnicima francuskog satelitskog operatera Eutelsata i Evropske svemirske agencije. Šimšek je u utorak održao govor u Pariskoj trgovinskoj i industrijskoj komori.

***

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu doputovao je u nedelju (21. septembra) u Beograd da proveri rad ruskih eksperata koji čiste niški aerodrom od mina. Šojgu se tokom posete sastao sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem i ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem.

***

Grčki premijer Kostas Karamanlis sastao se u petak (19. septembra) sa danskim kolegom Andersom Fogom Rasmusenom koji je boravio u poseti njegovoj zemlji. Oni su razgovarali o energetici, klimatskim promenama i pitanjima vezanim za EU.

***

Austrijski diplomata Verner Almhofer je novi šef misije OEBS-a na Kosovu. On je na tom mestu nasledio Švajcarca Tima Guldimana. Almhofer, 48, bio je ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini od 2005. godine.

(Razni izvori -- 16/09/08-23/09/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.