Izvor: B92, 22.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođeni turisti u Egipta

Kairo -- Otmičari oslobodili svih 19 talaca kidnapovanih u Egiptu, uključujući i zapadne turiste, a svi su bezbedni i zdravi.

Turisti, medju kojima petoro Italijana, petoro Nemaca i jedan Rumun, kao i osmoro Egipćana, bili su na safariju u pograničnoj pustinjskoj oblasti, saopštili su egipatski zvaničnici. "Svi su oslobođeni, bezbedni i zdravi", saopštio je ministar spoljnih poslova Egipta Ahmed Abdul Gei u Njujorku pred sastanak s američkom državnom sekretarkom Kondolizom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rajs i dodao da je otmicu izvršila "grupa razbojnika".

Egipatski ministar turizma Zoheir Garana rekao je za Rojters da su taoci bili odvedeni van zemlje, a izvori službe bezbednosti naveli su ranije da su kidnaperi tražili šest miliona evra za njihovo oslobadjanje.

Grupa je oteta u pustinjskoj oblasti u blizini granice sa Sudanom i Libijom, a reč je o prvoj ovakvoj otmici u istoriji Egipta u kome su islamski ekstremisti u prošlosti izvodili bombaške napade zbog kojih je trpeo turizam u toj zemlji.

Kako je za B92 danas ranije potvrđeno u ambasadi Srbije u Egiptu, među njima nema srpskih državljana. Ambasador Srbije u Egiptu Dejan Vasiljević rekao je za B92 da je, prema podacima koje je dobio od egipatskih vlasti, oteto petoro Italijana i nekoliko nemačkih i egipatskih državljana.

Takođe, Vasiljević je negirao ranije navode da među otetim turistima ima izraelskih državljana i istakao da je službeno demantovano da se radi o politički motivisanoj otmici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oslobođeno svih 19 talaca otetih u Egiptu

Izvor: Mondo, 22.Sep.2008

Otmičari su u ponedeljak oslobodili svih 19 talaca kidnapovanih u Egiptu, uključujući i zapadne turiste, a svi su bezbedni i zdravi, saopštio je ministar spoljnih poslova Egipta Ahmed Abdul Geit.

Nastavak na Mondo...

Egipat - oslobođeni svi oteti turisti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Sep.2008, 10:37

Svih 19 stranih turista i Egipćana koje su banditi oteli pod prijetnjom oružjem na jugozapadu Egipta oslobođeni su i svi su dobro, izjavio je šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Geit. On je dodao da su taoci oslobođeni nedaleko od granične tr ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.