Vuk Jeremić: Velika greška ako Balkan ne bude deo EU

Izvor: Press, 01.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuk Jeremić: Velika greška ako Balkan ne bude deo EU

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da sa današnje konferencije u Sarajevu očekuje jasan signal da evropska integracija zapadnog Balkana ne sme biti zaustavljena
U glavnom gradu BiH danas se održava ministarski sastanak EU - Zapadni Balkan koji organizuje Španija kao predsedavajuća EU. Pored domaćina i Srbije, učestvovaće i ministri iz Albanije, Makedonije, Crne Gore i Kosova koje će predstaviti Unmik. Sastanak je organizovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << po „gimnih" formuli, tako da će svi gosti biti predstavljeni ličnim imenom, bez navođenja imena države.
- Naša procena je da je situacija na Balkanu stabilna, da ide u dobrom pravcu i bila bi zaista velika greška ukoliko to ne bude ispraćeno ne samo nastavkom, već i ubrzanjem procesa evropske integracije. To će biti poruka Srbije - rekao je Jeremić, i dodao da tema skupa u Sarajevu nije budući status Kosova, jer je to predmet rasprave pred Sudom pravde.
Skup u Sarajevu treba da potvrdi evropsku perspektivu zapadnog Balkana, ali ostaje da se vidi da li će zvaničnici EU to izričito naglasiti. Špansko predsedništvo EU stavilo je do znanja da je „ključni cilj ovog skupa da se potvrdi privrženost EU evropskoj perspektivi zapadnog Balkana u novom (pravnom) okviru Ugovora iz Lisabona". Isticanje mogućeg članstva država regiona u Uniji značilo bi potvrdu da članice EU, uprkos krizi oko „evrozone", smatraju da je stabilizacija zapadnog Balkana važna za bezbednost Evrope i da predstavlja „krupan element spoljne politike Unije".
Pred ovaj sastanak 470 NVO zemalja zapadnog Balkana, među kojima i iz Srbije, uputilo je otvoreno pismo zvaničnicima EU u kome se traži da zemlje regiona i njihovo članstvo u EU budu najviši prioritet Brisela. Direktor Fonda Otvoreno društvo Jadranka Jelinčić kaže da je došlo vreme da se naglasak sa stabilnosti regiona prebaci na proces unapređenja perspektiva punopravnog članstva u EU.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.