Veber kreće prvi, Alonso se slupao

Izvor: Press, 16.Maj.2010, 06:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veber kreće prvi, Alonso se slupao

Bolid ekipe Red bul zabeležio je najbrži krug u kvalifikacijama i u šestoj trci sezone Svetskog šampionata Formule - Velikoj nagradi Monaka!
Drugi put zaredom, a treći u 2010. to je pošlo za rukom pobedniku prošlog grand prija Marku Veberu, koji je tako obavio veliki posao pošto je dobro poznato da je pol pozicija na uličnoj trci u Monaku u stvari pola pobede.

Zanimljivo da će Fernando Alonso startovati poslednji, pošto je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na subotnjem slobodnom treningu razlupao bolid Ferarija, tako da nije ni učestvovao na kvalifikacijama.
Činjenica je da karijera vozača Formule 1 nije potpuna ako se ne pobedi na ovoj trci. Glamur pre svega, Mediteran, sunce, lepe žene, filmski festival u obližnjem Kanu i bolidi koji jurcaju vratolomnim brzinama uskim ulicama i čuvenim tunelom minijaturne kneževine su ono što obeležava Veliku nagradu Monaka. Kako Formula 1 ne može bez Monaka, tako i Monako ne može bez Formule 1.
Gran pri Monaka se uglavnom odluči na kvalifikacijama, pošto je preticanje gotovo nemoguće, uslovi rada za mehaničare su katastrofalni, komfor gledalaca minimalan, a sve je začinjeno i neopisivim gužvama. Svi koji nešto znače u svetskom džet-setu barem su jednom posetili Monte Karlo za vreme gran prija.

Od 1955. godine Monte Karlo je neprekidno u kalendaru najbržeg cirkusa. Pored svog glamura i raskoši, sportski je mnogo važnija činjenica da u trci uskim ulicama nikada nisu prolazili bleferi. Monako priznaje samo najbolje. U ranim danima Stirling Mos tri puta, pa Grejem Hil sa pet pobeda vladali su kneževinom. Bilo je i svetskih prvaka koji nikada nisu uspeli da savladaju sve zamke duge i iscrpljujuće trke, kao što su Džim Klark, Nelson Pike, Emerson Fitipaldi, Mario Andreti. U novije vreme dominirala su takva imena kao što su Alan Prost, koji je trijumfovao četiri puta, Šumaher se izjednačio 2001. sa Hilom, a veliki vladar Monaka bio je Ajrton Sena sa šest lovorovih venaca, od toga pet zaredom. Pored Šumija, od aktuelnih vozača lovorom na Mediteranu su se okitili još Alonso (2006, 2007), Luis Hamilton (2008) i Baton (2009).

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.