Nova formula za cenu grejanja

Izvor: Politika, 12.Jul.2010, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova formula za cenu grejanja

Umesto stope inflacije pratiće se svetska cena energenta i kurs dolara, jer dosadašnji način obračuna gura toplane u gubitak

Vlada Srbije trebalo bi u narednih 15 do 20 dana da utvrdi novu metodologiju za obračun cene grejanja domaćinstvima koja su priključena na toplane, potvrđeno je juče za „Politiku” u Ministarstvu energetike posle sastanka predstavnika Udruženja toplana Srbije s ministrom energetike.

Ministarstvo energetike će, kako saznajemo, narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dana s Agencijom za energetiku razgovarati o novoj formuli za obračun cene grejanja i to tako što bi nova metodologija obuhvatala cenu energenata na svetskoj berzi i kretanje kursa dolara, jer dosadašnji način obračuna koji je podrazumevao korekciju cena za rast inflacije ne može da pokriva troškove rada toplana.

Toplane se zalažu za dugoročno rešenje ovih problema i to tako što bi cenu isporučene toplotne energije u Srbiji obračunavala Agencija za energetiku, kao nezavisno regulatorno telo.

U ministarstvu su saglasni da toplanama treba pomoć, jer su u teškoj materijalnoj situaciji budući da ne mogu da plate 10 milijardi duga. Najviše Srbijagasu oko 8,6 milijardi, više od 600 miliona su dugovi NIS-u, a ostatak EPS-u.

Razlog zašto ne mogu da plate svoje dugove je taj što toplane ne uspevaju da naplate svoja potraživanja zbog čega su neke krenule u podnošenje tužbi protiv neplatiša, uglavnom firmi.

Udruženje je već uputilo premijeru Mirku Cvetkoviću pismo sa sedam zahteva za prevazilaženje teške finansijske situacije koje je potpisalo svih 57 toplana, upozoravajući da su ostala samo dva i po meseca da se nabave energenti i za novu grejnu sezonu.

Toplane od vlade traže da se cene grejanja ne ograničavaju već da se usklađuju sa cenom energenata, da se omogući kompenzacija između budžetskih ustanova, NIS-a i Srbijagasa, merenje grejanja po utrošku, a ne po kvadratnom metru grejne površine i donošenje lokalnih propisa za racionalnu potrošnju energije.

Toplane traže i da se novac od donacija i kredita ulaže u obnovu sistema, da daljinski sistemi grejanja budu u nadležnosti Ministarstva energetike, a ne Ministarstva životne sredine i da se monopol NIS-u ne produžava posle Nove godine.

U Udruženju toplana napominju da se na daljinske sisteme greje više od trećine stanovnika Srbije. Ako se ništa ne promeni u Udruženju toplana strahuju da grejanje neće moći da počne u najmanje 20 toplana.

Iz udruženja najavljuju da će pojedine toplane zatražiti poskupljenje grejanja sa 60 na 77 dinara po kvadratu i to zbog rasta cene energenata.

Ukoliko lokalne samouprave nisu u mogućnosti da odobre realno poskupljenje grejanja one treba da plate dugove toplanama iz svog budžeta.

Utvrđivanjem nove metodologije za obračun cene grejanja, cena bi bila mnogo realnija i menjala bi se u skladu sa promenom cena energenata.

Ukoliko bi se prešlo na naplatu grejanja prema utrošku, odnosno ugradnjom kalorimetara, to bi u velikoj meri uticalo na racionalniju potrošnju toplotne energije, poručuju u toplanama najavljujući novi sastanak sa nadležnima za sredu.

J. Petrović

objavljeno: 13.07.2010.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.