Bradić: Kragujevac primer razvoja ostalim gradovima

Izvor: S media, 15.Feb.2010, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić: Kragujevac primer razvoja ostalim gradovima

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je danas da je Kragujevac grad sa veoma snažnim uporištem u industriji i u kulturi i da sprega izmedju industrije i kulture može da bude jedna od formula kako u narednom periodu treba razvijati ostale gradove u Srbiji.

"Kragujevac kao centar regije koji se i u prošlosti povezivao sa gradovima u Evropi, grad kojem nije uvek bio potreban Beograd kao raskrsnica, već je to činio direktno", rekao je ministar kulture na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za novinare u Kragujevcu gde će večeras prisustvovati manifestacijama povodom obeležavanja 175 godina postojanja "Knjaževsko-srpskog teatra".

Ministar je rekao da veruje "da je upravo uloga našeg približavanja i ulaska u Evropsku uniju da omogući gradovima da direktno pronalaze svoje partnere u Evropi i svetu i na taj način vrše ono što je njihova misija".

"Uloga kulture je da tu misiju ojačava i u narednim vremenima, i upravo će to biti jedno umilno pozorje evropske Srbije za naredni period", ocenio je ministar kulture.

Ministar Bradić je podsetio i na reči Miloša Obrenovića kada je donet prvi Ustav "da smo mi nova država, još neuredjena i slaba ali da smo na dobrom putu da ustanovimo institucije odnosno da uredimo državne organe".

"Tada su u Kragujevcu, prestonom gradu nove države, doneti važni dokumenti za budućnost i za našu državu koliko i za vreme u kome su su te važne institucije uspostavljene. Energija slobode je pretvorena u snagu poretka i zbog toga je važan današnji dan, kada obelezavamo donošenje ne samo Prvog ustava, već i kada slavimo 175 godina Teatra i Gimnazije u Kragujevcu", istakao je Bradić.

Te tri važne institucije, odnosno te tri važne poluge države, dodao je Bradić, simbolično Kragujevac nosi kao jedno od prestonih mesta Srbije zbog čega je on i danas u tom gradu.

Predsednik Skupštine Kragujevca Saša Milenić istakao je da taj grad ulaže napore da neguje i čuva sećanje na spregu teatra i gradjanske kulture u jednoj zajednici.

"Ne smatramo slučajnim kako je bas prva predstava, prvog profesionalnog pozorišta u Srbiji odigrana bas o donošenju prvog liberalnog Ustava moderne Srbije, već sasvim suprotno držimo da je Teatar kulturna forma civilizacijski osimišljeni domet mogućeg usavršavanja čoveka kao pojedinca", ocenio je Milenić.

Ministar kulture prisustvovaće večeras i izvodjenju predstave "Kontumac" koja govori o vremenu Miloša Obrenovića, posle čega će tradicionalno biti dodeljene nagrade najzaslužnijima za razvoj i afirmaciju kragujevačkog pozorišta.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.