Real i Atletiko otvaraju novu stranicu istorije

Izvor: Politika, 23.Maj.2014, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Real i Atletiko otvaraju novu stranicu istorije

Najubojitiji napad protiv najbolje odbrane u večerašnjem finalu fudbalske Lige šampiona u kojem se prvi put sastaju gradski rivali (20.45 č, RTS 1 i Arena sport 1). – Optimizam na obe strane

Večeras, na stadionu Benfike u Lisabonu, u istorijskom finalu Lige šampiona, prvom u kojem će megdan podeliti gradski rivali, sastaće se madridski klubovi Real i Atletiko (20.45 č, RTS 1 i Arena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sport 1). „Kraljevski klub” u svom 13. finalu u najkvalitetnijem Uefinom takmičenju želi deseti trofej, dok će „jorgandžije” u drugom pokušati da se prvi put popnu na evropski tron.

S jedne strane ubitačan napad (Real dao 37 golova), a s druge taktički gotovo briljantna odbrana (Atletiko primio samo šest pogodaka), uz pregršt vrhunskih igrača u oba tima, najavljuju spektakl. Optimizam i nada da će baš oni biti slavljenici zajednička je crta komšija.

Trener Reala Karlo Ančeloti, koji je kao igrač i šef struke Milana po dva puta osvajao „ušati” pehar, uveren je da će njegovo iskustvo, kao i znanje i harizma Zinedina Zidana pomoći momcima iz „kraljevskog kluba” da trijumfuju:

– Atletiko ima čvrstu, kompaktnu ekipu, koja se veoma teško otvara, čak i kada napada. Atakuju kontrolisano. Već smo odigrali četiri susreta ove sezone i odlično se poznajemo. Moramo da mnogo „radimo” da bismo pronašli put do pobede.

Italijanski stručnjak se uzda u veliku podršku navijača i dodaje:

– U ovakvim duelima nema favorita. Atletiko je u euforiji, jer je nakon 18 godina osvojio prvenstvo. Ali, i mi smo veoma motivisani i željni da krunišemo ono što smo radili do sada.

Na pitanje da li im smeta pritisak zbog osvajanja desetog trofeja, Ančeloti je odgovorio:

– Ne osećam pritisak. Ovo mi je ukupno sedmo finale. Igračima mogu da pružim i znanje i stručnost. Ne smemo da budemo uplašeni. Strah nije dobar. Pripremili smo igrače i taktiku i nismo imali vremena da se plašimo. Deseti pehar nije opsesija, nego ogromna motivacija. Imamo šansu da uđemo u istoriju kluba i svu energiju ćemo koristiti da to i uspemo.

Iskusni defanzivac Reala Serhio Ramos je debitant u finalu:

– Nismo opsednuti i ne prihvatamo pritisak. Veoma smo uzbuđeni i želimo da to podelimo s našim navijačima. Treba nam njihova ljubav, entuzijazam i podrška da bismo slavili u Lisabonu. Mnogo je godina prošlo od prethodnog trijumfa. Finale je jedinstveno iskustvo i nagrada za sav trud i žrtve tokom karijere. Nadam se uspehu.

Atletiko posle četiri decenije igra finale najjačeg nadmetanja (Bajern 1:1 i 0:4). U večerašnji meč ulazi na krilima upravo završenog nacionalnog šampionata u kojem je trijumfovao prvi put nakon 1996. Argentinac Dijego Simeone je uspeo da i kao fudbaler i kao trener sa ovim klubom osvojio titulu prvaka Španije, ali njegovim ambicijama tu nije kraj. Pre tri godine je s klupe predvodio „jorgandžije” u španskom finalu Lige Evrope (3:0 protiv Atletika iz Bilbaa), pa sada želi da napravi još jedan korak više:

– Ubiramo plodove trogodišnjeg rada. I dalje imamo istu želju i moral. Svi od golmana do napadača su svesni kako treba da igraju da bismo istakli našu snagu, sakrili slabosti i na kraju se radovali.

Mnogi su skloni da uspehe madridskih „crveno-belih” pripišu isključivo genijalnosti trenera. Simeone, koji ima šansu da posle zemljaka Luisa Karnilja i Helenija Herere postane tek treći trofejni trener van Evrope, pred novi duel sa ljutim rivalom naglašava:

– Rivalstvo Atletika i Reala je istorijsko. Pred nama je moćan suparnik. O njegovim velikim kvalitetima ne treba trošiti reči. S podjednakim uspehom mogu da igraju i 4-3-3 i 4-4-2. Imaju fantastične igrače vrhunskog kalibra. Međutim, i mi imamo svoje adute.

Nada se da će moći da računa na povređene Dijega Kostu i Ardu Turana i zaključuje:

– Šanse su podjednake. Oni su bolji pojedinačno i imaju veliki motiv. Ali, nadu i san ne može niko da nam oduzme. Mislim da smo u sličnoj situaciji. Mojim igračima nije potrebna nikakva posebna motivacija. Dovoljan im je dres Atletika, pošto imaju priliku da uđu u klupske anale.

Desni bek Huanfran ne krije ogromnu želju igrača za prvim trijumfom:

– Favorita nema. Protivnika poštujemo. Ključevi našeg uspeha su timska igra, maksimalna opreznost i koncentracija. Nadam se da ćemo biti bolji i pobediti.

--------------------------------------------------------

LIČNE KARTE

REAL

Osnovan: 6. mart 1902.

Klupske boje: bela (rezervna: plava)

Predsednik: Florentino Perez

Stadion: Santjago Bernabeu (85.454)

Trener: Karlo Ančeloti

Trofeji: 33 prvak, 19 Kup kralja, 9 Superkup, 2 Liga kup, 9 prvak Evrope, 2 Kup Uefa, 1 Superkup Evrope, 3 Interkontinentalna kupa

Zvezda tima: Kristijano Ronaldo

Tržišna vrednost tima: 571,4 miliona evra

ATLETIKO

Osnovan: 26. april 1903.

Klupske boje: crvena-bela-plava (rezervna: žuta-teget)

Predsednik: Enrike Serezo

Stadion: Visente Kalderon (54.960)

Trener: Dijego Pablo Simeone

Trofeji: 10 prvak, 10 Kup kralja, 1 Superkup, 1 Liga kup, 2 puta Liga Evrope, 1 Kup pobednika kupova, 2 Superkup Evrope, 1 Intertoto kup, 1 Interkontinentalni kup

Zvezda tima: Dijego Kosta

Tržišna vrednost tima: 282 miliona evra

-------------------------------------------------------- 

Pet priznanja za najboljeg

U 12 mečeva do finala sedmorica fudbalera Reala bili su proglašeni za igrače utakmica. Zvanično najbolji igrač sveta Kristijano Ronaldo je pet puta proglašen za najboljeg, a po jedanput: Luka Modrić, Alvaro Arbeloa, Geret Bejl, Isko, Karim Benzema i Serhio Ramos. Jedino u porazu od Borusije u Dortmundu član „kraljevskog kluba“ nije dobio ovo priznanje. Atletiko ima šestoricu: Raul Garsija tri puta, Koke i Dijego Kosta po dva, a po jednom: Gabi, Tibo Kurtoa i Huanfran. U remijima s Barselonom i Čelzijem najbolji nije bio iz redova „jorgandžija”.

Atletiko bez poraza

Do večerašnjeg finala Atletiko je stigao bez poraza, jedini od sva 32 učesnika Lige šampiona i to u 12 utakmica. Zabeležio je devet pobeda i tri remija. Postigao je 25 pogodaka, a primio najmanje – samo šest ili 0,5 po meču. Real je poražen u Dortmundu (2:0), ali je i pored toga uspešniji, jer ima deset pobeda i jedan nerešen susret. Dao je najviše golova – 37, a primio devet. Osvojio je bod više od večerašnjeg rivala 31:30.

Ronaldo kralj strelaca

Kristijano Ronaldo je ušao u istoriji najjačeg Uefinog takmičenja kao strelac najviše golova u jednoj sezoni. Portugalac je na deset mečeva rekordnih 16 puta matirao protivničke golmane. Četiri puta savladao je čuvara mreže Šalkea Ralfa Fermana, po tri puta je pogodio cilj protiv Galatasaraja, Juventusa i Kopenhagena, dva u duelima s Bajernom i jedanput Borusijom. Sedam golova dao je u Madridu, a devet u gostima. Neuporedivo je efikasniji u drugim poluvremenima, u kojima je postigao 11 pogodaka, a u prvim „samo” pet. U intervalima od 46. do 60. minuta i 61. do 75. dao je po četiri gola, a između prvog i 15. i 31. i 45. samo po jedan.

Najbolji strelac Atletika je Dijego Kosta, koji je postigao duplo manje golova od Ronalda – osam.

Na redu sedmi trijumf Španaca

Od sezone 1992/1993. kada je dotadašnji Kup šampiona reorganizovan i od kada nosi ime Liga šampiona titulu je osvajalo 13 klubova iz sedam država. Ne računajući večerašnji meč Španci su trijumfovali šest puta (Real i Barselona po tri), Italijani pet (Milan tri, Juventus i Inter po jedanput), Englezi četiri (Mančester junajted dva, Liverpul i Čelzi po jedan), Nemci tri (Bajern dva i Borusija iz Dortmunda jedan), a po jedanput Francuzi (Marsej), Holanđani (Ajaks) i Portugalci (Porto). Niko nije uspeo da odbrani trofej.

Peti sudar zemljaka

Večerašnji susret biće peti okršaj zemljaka u finalima Lige šampiona. Španija je prva imala oba predstavnika, a sada takođe prvi put daje gradske rivale. Osim njih finaliste su redom imali i Italija, Engleska i Nemačka. Zanimljivo je da drugu godinu zaredom rivali dolaze iz jedne države.

Karte od 70 do 390 evra

Najskuplje ulaznice za večerašnje finale koštaju 390 evra. Za karte druge kategorije neophodno je izdvojiti 280, treće 160, a najjevtinije su one četvrte kategorije koje koštaju „samo” 70 evra.

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 24.05.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bejl vredan kao sve "jorgandžije": Real potrošio sedam puta više od Atletika

Izvor: Blic, 24.Maj.2014, 11:32

Madridski klubovi Real i Atletiko boriće se za trofej Lige šampiona, ali je "kraljevski" tim potrošio skoro sedam puta više novca od "jorgandžija" kako bi doveo igrače koji mogu da ostvare veliki uspeh, a samo je jedan Geret Bejl koštao više od čitavog sastava Dijega Simeonea...Real je, kako...

Nastavak na Blic...

ČISTA DESETKA: Ramos i Bejl doneli Realu jubilarnu Ligu šampiona

Izvor: Kurir, 24.Maj.2014

Fudbaleri Real Madrida osvojili su desetu titulu prvaka Evrope, pošto su posle preokreta i produžetaka u Lisabonu savladali šampiona Španije Atletiko sa 4:1..LISABON - Fudbaleri Real Madrida osvojili su desetu titulu prvaka Evrope pošto su posle preokreta i produžetaka u Lisabonu, u prvom finalu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.