Ivanović protiv Mesija za finale

Izvor: Politika, 17.Apr.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović protiv Mesija za finale

Čelsi u polufinalu Lige šampiona dočekuje Barselonu (20.45 č). – I jedni i drugi najavljuju da će igrati u finalu

Jedini polufinalista fudbalske Lige šampiona bez krune i tim čiji se trofeji mogu maltene nabrojati na prste ugostiće večeras branioca titule, koji ima priliku da skine „prokletstvo” prvaka da ne može da odbrani tron. Na „Stamford bridžu” od 20.45 časova sastaju se Čelsi i Barselona. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Klub, koji je za nepunih devet godina od dolaska ruskog multimilijardera Romana Abramoviča osvojio više domaćih trofeja (10) nego za skoro ceo vek pre njega (8), željan je međunarodnih uspeha. Vitrine „plavaca” krase samo tri internacionalna pehara (dva Kupa pobednika kupova 1971. i 1998. i jedan Superkupa Evrope 1998). U najkvalitetnijem kontinentalnom takmičenju tim našeg reprezentativca Branislava Ivanovića samo je 2008. bio finalista, kada je u Moskvi poražen od Mančester junajteda nakon izvođenja jedanaesteraca sa 6:5 (1:1).

– Protiv Barselone moramo da budemo koncentrisani do poslednjeg sudijskog zvižduka. Pre tri godine smo se opekli upravo u samoj završnici. Znamo da će i sada biti teško. Oni imaju toliko igrača svetske klase, da ni jednog sekunda ne smemo da se opustimo i isključimo pažnju s lopte. Neophodno je da u potpunosti budemo posvećeni našoj igri – izjavio je Ešli Kol.

Levi bek „plavaca” tvrdi da Mesi nije Barselona:

– Svi pričaju o Mesiju. Međutim, „Barsa” nije čovek-tim. Jasno je da njega moramo da zaustavimo, ali i da sprečimo ostale da daju svoj doprinos. Oni prosto „zuje” po terenu. Ipak, nadam se da možemo da obradujemo naše navijače i da ih savladamo i plasiramo se u finale. Imamo plan i dovoljno kvalitetne igrače, koji imaju i znanja i iskustva da se izbori s ovim velikim izazovom. Voleo bih da u finalu igramo protiv Reala i da osvojimo trofej.

Branislav Ivanović je zbog kazne propustio polufinalni meč Kupa Engleske protiv Totenhema (5:1), pa bi trebalo da večeras bude u timu Čelsija. Privremeni menadžer Čelsija Roberto di Mateo je pred meč sa evropskim prvakom kazao:

– Barselona je jedan od najboljih timova na svetu, ako ne i najbolji. Jesu favoriti, ali imamo puno vere u sebe. Neophodno je da uradimo sve što znamo i umemo i u tom slučaju verujem da možemo da ih eliminišemo.

Pre tri godine u Čelsiju su bili ljuti na sudiju Toma Heniga Evreba iz Norveške, koji ih je oštetio, jer nije svirao jedanaesterac.

– Mnogo toga se promenilo, ali naša želja da eliminišemo Barselonu jača je nego ikada. Imamo mnogo različitih uspomena iz prethodnih duela, a za ovaj smo potpuno spremni – izjavio je Didije Drogba.

Barselona ne krije da na „Stamford bridž” dolazi da pobedi. Andres Inijesta, koji je pre tri godine golom u četvrtom minutu nadoknade vremena izjednačio i odveo Katalonce u finale, u kojem su kasnije osvojili i titulu, kazao je:

– Veoma se ponosim tim pogotkom. To je osećaj koji je teško opisati. Međutim, to što se desilo tada nema nikakve veze sa ovom utakmicom.

Zajedničko za oba protivnika je da će u subotu, između dva međusobna meča, biti na velikim iskušenjima. Čelsi gostuje gradskom rivalu Arsenalu, dok Barselona u „klasiku” igra protiv Reala.

– Ove utakmice su veoma važne za nas. Protiv Čelsija igramo za mesto u finalu Lige šampiona, a s Realom za titulu prvaka Španije. Nema sumnje da je ovo ključni momenat sezone. Za ovo smo se borili mesecima i nadam se da ćemo iz oba duela izaći kao pobednici. Moramo da se usredsredimo na utakmicu u Londonu, jer ako budemo mislili na Real napravićemo grešku – zaključio je Inijesta.

Sjajni vezista je pohvalio engleskog predstavnika:

– Sada imaju iskusniji tim. Bili su jaki i 2009, a sada su jači. Uz to, imaće i podršku s tribina. Međutim, mi nećemo kalkulisati. Došli smo da pobedimo.

Ni maestralni Čavi nema dilemu:

– Uživamo u titulu najboljeg tima na svetu. To nam niko nije poklonio, već smo zaslužili na terenu. Godinama smo bili bez trofeja, uložili dosta truda, ali se isplatilo. Ne smemo i ne želimo sada da stanemo.

Đ. Smiljanić

-----------------------------------------------------------

„Barsa” bolja za gol

Večerašnji rivali su odigrali deset međusobnih utakmica u Ligi šampiona. Oba su slavila po tri puta, uz četiri remija i gol-razliku 16:15 u korist Katalonaca. Četiri puta su igrali u završnoj fazi, a jedanput u takmičenju po grupama. Barselona je tri puta bila elinminisala Čelsi, dok su „plavci” samo bolji samo 2005. Međutim, fudbaleri „Barse” se nisu radovali u poslednjih pet mečeva – nerešeno, pobeda Čelsija, tri remija.

-----------------------------------------------------------

Sudi Nemac Brih

Deljenje pravde u večerašnjem susretu između Čelsija i Barselone povereno je arbitrima iz Nemačke. Glavni sudija biće Feliks Brih, koji je do sada 17 puta vodio utakmice u Ligi šampiona.

objavljeno: 18.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.