Moša za Federera, grčka romansa i ludlik

Izvor: RTS, 30.Maj.2019, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moša" za Federera, grčka romansa i "ludlik"

Znate onaj vic kada se mali Perica vrati kući i kaže roditeljima da je zamalo dobio peticu, pošto je to učinio njegov drug iz klupe? E, tako sam se otprilike osećao danas, samo što nisu bili prijatelji ti koji su imali više sreće od mene.

S obzirom na to da još nije potpuno završena rekonstrukcija kompleksa, mediji su samo ove godine smešteni u prostorije muzeja Rolan Garosa i čelnici ITF-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su se dosetili da obaveštavaju novinare o aktuelnim događanjima putem "vocapa".
Sistem poprilično dobro i jednostavno funkcioniše, ali nekada se dese zanimljive i pomalo zbunjujuće situacije.
"Federer će prvo biti u velikoj sali za konferencije, posle čega slede intervjui za SRF i RTS televiziju", osvanulo mi je na ekranu.
Zbog velike količine poruka koje mi stižu, nisam odmah obratio pažnju, ali kada sam pažljivo pročitao, u stomaku mi se momentalno stvorio "onaj" osećaj – blizak tome kada simpatija obrati pažnju na vas.
Gledao sam nekoliko trenutaka u obaveštenje i, malo i dečački se previše ponadao, znajući da nisam ujutru nisam tražio intervju sa Švajcarcem. Svakoga dana do podneva novinari su obavezni da ispune zahteve i upišu imena teniserki i tenisera sa kojima žele da razgovaraju, a razlog zbog kojeg se nema potrebe truditi najvećih je jednostavan – toliko su zauzeti da je prosto nemoguće doći do njih.
"Kada bi se to dogodilo, ostao bi ti Rafael Nadal da kompletiraš 'veliku trojku", motalo mi se po glavi ispred šaltera ITF-a.

Da sam sličan Perici sa početka teksta bilo je jasno kada su mi saopštili da je došlo do greške – RTS je u ovom slučaju značilo Radio Televizija Švajcarske, dok će ubuće intervjue za mene stavljati pod "RTS Serbia".
Ali ne brinem, doći će jednom red i na Federera, pa će i ta "velika trojka" biti upisana u CV.
Barem nisam morao da se bavim ljubavima u svetu tenisa, kao što to čine grčki novinari – omiljenu zemlju srpskih turista drma teniska romansa između njihovih najboljih igrača – Stefanosa Cicipasa i Marije Sakari.
"Da ste me pitali pre nekoliko dana, rekla bih vam da se sigurno ništa ne dešava, ali sada već nisam sigurna", rekla je grupici srpskih novinara Viki Georgatu, simpatična novinarka koja pokriva sve što se događa oko grčkog tenisa.
Cicipas je fantastičnim partijama u poslednjih godinu dana došao u žižu ne samo lokalne, već i svetske javnosti, probio se u sam vrh svetskog tenisa, ali očigledno i do srca simpatične sunarodnice.
Teniski dan na Rolan Garosu nije obeležen prevelikim iznenađenjima, ali je bio pakleno uzbudljiv – temeperaturu su odmah do vrhunca podigle Naomi Osaka i Viktorija Azarenka.

Japanka je ponovo izgubila prvi set, dvostruka šampionka Australijan opena je pružila sjajan otpor, ali je najbolja igračica sveta došla do preokreta na stadionu "Suzan Lenglen".
Pobede su ostvarili Aleksander Zverev, Serena Vilijams, Simona Halep, ali i naši Dušan Lajović i Novak Đoković.
Kako je i juče moglo da se primeti, navijači koji su kupili ulaznice za "Lenglen" su prošli mnogo bolje nego oni za "Filip Šatrije", pošto je program bio mnogo sadržajniji.
Uostalom, pobedu je tamo ostvario i Đoković koji se, po sopstvenom priznanju, pomalo mučio sa "blatnjavom" podlogom.
"Bilo je vlažno, nije bilo puno sunca, teški uslovi za igru, natopljeni tereni... Između mečeva su dodatno natopili teren, što je rutina koju oni poštuju, ali je po ovakvom danu bilo teže da se osuši. Bilo je blatnjavo, usporila se loptica, morao sam više da radim nogama, da se nameštam...", izjavio je Đoković za RTS.
Međutim, na najvećem stadionu gledaoci su imali prilike da vide dramu između Dominika Tima i Aleksandra Bublika, momka koji svojim stilom i ponašanjem na terenu može nositi nadimak "beli Nik Kirjos".

Fizički veoma sličan legendarnom Jevgeniju Kafeljnikovu, sa tetoviranom "rukavom" na desnoj ruci, nije davao apsolutno nikakav ritam protivniku i potpuno ga izbacio iz koloseka. Izlazio je na mrežu kao sumanut, udarao neke nekarakteristične udarce i bio na poen do 2-2 u setovima.
Tada je počeo da zarađuje drugi nadimak koji smo mu u šali nadenuli – "ludlik", u skladu sa prezimenom.
Forhendi koje je ispaljivao iz sve snage završavali su po nekoliko metara iza osnovne linije i za tili čas se situacija preokrenula – baš kao Kirjos kada upadne u svoju "zonu". Duel koji je trajao samo dva i po sata, u kojem je prosečan broj udaraca u razmenama bio samo 2,5, završen je serijom Tima.
"Mnogo čudan meč. Uopšte nije bilo razmena. Možda je gledaocima bilo zanimljivo jer on igra drugačije, ali za mene izuzetno teško", priznao je Dominik.
Srbija sada ima četvoricu predstavnika u trećem kolu, uspeh vredan divljenja, i već u petak ćete na programima RTS-a moći da gledate Filipa Krajinovića i Lasla Đerea.
Do tada pogledajte zanimljivu priču o tome kako se španuju reketi, a ja vam se javljam sutra sa novim pričama iz Pariza.
Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.