Đoković protiv Federera i publike

Izvor: Politika, 11.Jul.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković protiv Federera i publike

Danas igraju prvi i drugi teniser sveta, u finalu kakvo Vimbldon zaslužuje. – Britanski bumerang u pogrešnu metu

„Čovek koga treba pobediti” je uobičajen engleski izraz za favorita, poslednjih godina rezervisan za Novaka Đokovića. Tom su izrazu britanska očekivanja u 2015, opisana kao „Marej-manija”, dala značenje i van terena, isprobavajući različita medijska oružja protiv čoveka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji im stalno ruši nade.

Sve su to bile pripreme za finale Vimbldona Marej – Đoković, kojeg neće biti. Uoči polufinala sa Federerom, kada je novčić pao na njegovu stranu, Marej je doneo odluku nad kojom su, posle njegovog teškog poraza (7:5, 7:5, 6:4), lamentirali neki izveštači. Izabrao je da protivniku prepusti prvi servis na startu.

Osudio je sebe da do kraja seta juri prednost protivnika. Kada je pritisak porastao i trebalo da izbori taj-brejk, zadrhtala mu je ruka i prvi set je izgubio, a Federeru omogućio da i u drugi počinje servisom. I opet isto: jurio, spasavao, a na 6:5 – pao. I tokom trećeg seta je plaćao za onaj novčić s početka, opet se spasavao i opet izgubio servis kada se odlučivao set, a s njim i meč.

Moguće je da Škot generalno ima mazohističkih sklonosti, ali put koji je izabrao – po trnju do dna – sugeriše da je bio nerealni optimista, željan da već u prvom gemu napadne protivnikov servis. Nerealan, jer sa druge strane nije bio sedmostruki šampion iz prošlosti, nego teniser koji je upravo u prethodnom meču postavio apsolutni rekord, dobivši 116 uzastopnih gemova na svoj servis.

Škot je izabrao pogrešnu strategiju, a britanski mediji su pogrešili ne samo u izboru mete za napade, nego i oružja – bumeranga. Boreći se unapred protiv Đokovića u finalu, potcenili su Federera i pustili da se, zaštićen od pritiska i skandala, prošeta sve do finala, dok je domaći favorit posrtao pod teretom namenjenog mu pehara.

Možda bi ishod bio isti i bez agresivnog upliva britanskih medija, ali njihov bumerang će se svakako obiti o glavu onom zbog koga je i započet. Posle vimbldonskog sloma, Mareja već sledećeg meseca čeka prilagođavanje na novog trenera. Tek što je zaboravio kritike i podsmehe zbog angažovanja ženskog šefa štaba, nestabilni Škot će morati da odobri Ameli Morezmo duže porodiljsko odsustvo, a kućni mediji će čekati njegov pad da pokažu drugo lice i kazne ga za sopstvena promašena ulaganja.

Vimbldon (ove sezone) neće biti na gubitku zbog Endijevog poraza, jer je prodaja karata po dvostruko većim cenama od prošlogodišnjih dovela do neverovatnog rekorda u polufinalu, od oko 24.000 evra za jednu. Nešto će izgubiti na finalu, gde u poslednji čas neće moći da obore slične rekorde, niti će Bi-Bi-Si dosegnuti zaradu iz 2013, kada je pobedio Marej. Ali, glavni posao je kroz „Marej-maniju” završen i gro karata za finale odavno prodato, od čega 80 odsto – Britancima.

Koliko je pritisak britanskih medija odmogao njihovoj teniskoj nadi, toliko je pomogao današnjim finalistima. Novaka Đokovića je poraz u finalu Rolan Garosa vratio nekoliko koraka unazad u savršenoj sezoni, a sada mu se otvara prilika da zaleči pariske rane u spektakularnom meču sa Federerom, umesto da se oseća kao otimač britanskog nacionalnog blaga, u jednoličnom maratonu živaca protiv Mareja.

Danas igraju prvi i drugi teniser sveta, u finalu kakvo Vimbldon zaslužuje. Najbolji i najstabilniji, protiv čarobnjaka vimbldonske trave, koji je u polufinalu uzleteo do svojih najviših dometa. Švajcarski maestro je najavio veliku predstavu, srpski majstor je tu da ga nadmudri i nadigra.

I bez Mareja na terenu, gledaoci će biti na strani Federera, ali će prema aktuelnom šampionu morati da pokažu poštovanje i neće aplaudirati kada lopticu pošalje u mrežu. U stvari, publika će biti treći učesnik pod lupom velikog finala, posebno za one naše gledaoce koji odnos prema Đokoviću doživljavaju kao odnos prema Srbiji. Da li će oni koji su do sada navijali za Đokovićeve protivnike da mu pokažu drugo lice? U jednom slučaju sigurno hoće – ako pobedi.

A, izgledi za to su vrlo dobri, iako utisci iz polufinala govore drugačije. Upravo je ta polufinalna razlika prednost za našeg tenisera: Federer je već odigrao svoj najbolji meč, a Đoković to tek treba da uradi.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.