Berdihu devet gemova, Mariju novo finale Vimbldona

Izvor: B92, 08.Jul.2016, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berdihu devet gemova, Mariju novo finale Vimbldona

Endi Mari plasirao se u svoje 11. Gren slem finale u karijeri, pošto je savladao Tomaša Berdiha u polufinalu Vimbldona – 6:3, 6:3, 6:3.

Škot će u nedelju od 15 časova igrati za svoj drugi trofej na terenima Old Ingland klaba, a ukupno treći Slem u karijeri, a rival će mu biti Miloš Raonić.

Kanađanin je napravio malo iznenađenje savladavši sedmostrukog osvajača Vimbldona Švajcarca Rodžera Federera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle preokreta u pet setova.

Bio je ovo 15. međusobni okršaj Marija i Berdiha, a Škot sada vodi sa 9-6 u trijumfima protiv rivala iz Češke.

Ljubimac domaće publike, koji je titulom 2013. godine prekinuo post Britanaca na Vimbldonu dug 77 godina, odigrao je gotovo savršen meč, pravio je brejkove u pravim trenucima, ne dozvolivši rivalu ni najmanju šansu da se barem i na kratko vrati u meč.

U prvom setu napravio je samo jednu neiznuđenju grešku, dok je drugim brejkom u pretposlednjem gemu prvog dela igre samo najavio ono što ćemo gledati do kraja susreta. Iako se Tomaš dobro držao na startu drugog seta, ali je Endi surovo kažnjavao svaki pad u njegovoj igri.

Prvu takvu sitaciju videli smo u sedmom gemu, kada je Škot iskoristio prvu od nove dve prilike da protivniku oduzme servis, da bi potom novim brejkom došao na set do trijumfa. Svima je bilo jasno kako će se situacija odvijati do kraja, Mari nije previše žurio, Berdih se nije previše ni trudio, a ponovo je jedan brejk bio dovoljan da se završi posao.

Domaći teniser otvorio je susret sigurnim servis gemom za vođstvo, da bi već iz druge šanse uspeo protivniku da oduzme servis. Prvu brejk šansu Berdih je spasao dobrim servisom, ali je kod druge odigrao veoma loše što je Mari iskoristio. Međutim, Tomaš je odgovorio već u sledećem segmentu igre – napadao je Endijev drugi i od gem lopte stigao do šanse za brejk, pre nego što je Mari pogrešio – 1:2.

U narednih pet gemova gotovo da nije bilo uzbuđenja, oba tenisera su bez većih problema čuvala svoj sevis, osnovni udarci su ih dobro služili, pa se činilo da prvi deo igre polako ide ka taj-brejku. Ipak, Endi je iskusno sačekao novi pad u igri protivnika i to maksimalno iskoristio. Ponovo je iskoristio drugu od isto toliko šansi za brej, a potom sa samo jednom neiznuđenom greškom na svom kontu osvojio prvi set – 6:3.

Drugi set počeo je takođe sigurnim servisima na obe strane, a takva situacija bila je sve do petog gema, kada je Mari imao nove dve šanse za brejk. Tomaš je ovoga puta uspeo da se izvuče, još jednom snažnim servisima i dubokim forhendima, da bi već u sledećem on propustio dve prilike da učini isto – 3:3.

Međutim, novi veliki pad koštao ga je drugog seta. Endi je odigrao izuzetno agresivno i prvu šansu pretvorio u prednost. Usledila je sigurna potvrda, sa samo jednim izgubljenim poenom, a onda i novi brejk Škota za veliku prednost u setovima i korak bliže novom finalu Vimbldona – 6:3.

Bilo je evidentno da je Čehu totalno palo samopouzdanje i da će susret uskoro biti gotovo. To je i definitivno postalo jasno posle novog izgubljenog servisa, kada je Mari odigrao novi savršen gem i prvu priliku pretvorio u, ispostaviće se, ključnu prednost – 3:1.

Do kraja susreta praktično da nije bilo uzbuđenja, tačnije ljubimac domaće publike nije dozvolio ni promil šanse rivalu da barem produži okršaj. Nastavio je sa raznovrsnom igrom, sjajno je servirao, miksovao udarce, bez greške igrao drop šotove, dok se melahonični Čeh nije previše ni trudio, iako je bez problema osvojio još dva gema. Mari je savršen meč završio u laganom ritmu, pa će u nedelju igrati za svoj drugi trofej na Vimbldonu – 6:3.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rodžer: Ovo boli...

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jul.2016

Tužan je bio Rodžer Federer posle poraza od Miloša Raonića u polufinalu Vimbldona. Da li je ovo poslendji meč Švajcarca na Centralnom terenu "Ol Ingland klaba" znaćemo veoma brzo.. Tek, velika šansa je propuštena u odsustvu dominantnog Novaka Đokovića...- Moj san je bio da osvojim osmi trofej...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.