Izvor: Radio 021, 25.Sep.2019, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UEFA će u 12 zemalja zasaditi 600.000 stabala

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) saopštila je da će zasaditi 600.000 stabala u 12 zemalja kao deo napora da se smanje emisije štetnih gasova tokom putovanja na utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu sledeće godine.

Umesto dosadašnje prakse da se veliki turniri održavaju u jednoj ili dve zemlje, UEFA će sledeće Evropsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prvenstvo organizovati u gradovima 12 zemalja u Evropi, od Dablina u Irskoj do Bakua u Azerbejdžanu.

Ovakav format sa sobom nosi više putovanja za navijače, zvaničnike i igrače, a predsednik UEFA-e Aleksandar Čeferin kaže da će se sada platiti velika cena kada se radi o životnoj sredini, za razliku od ranijeg formata gde nije bilo potrebe za većim građevinskim radovima na stadionima.

Čeferin je izjavio da se UEFA udružila sa stručnjacima za kompenzaciju emisija ugljen-dioksida grupe "Južni pol", kako bi kompenzovala emisije oko 405.000 tona ugljen-dioksida koje će navijači i osoblje proizvesti prilikom putovanja na utakmice.

"UEFA ozbiljno shvata svoju odgovornost i ispravno je da kompenzujemo emisije ugljen-dioksida. Rad sa grupom Južni pol pomoći će stvaranju zlatnog standarda projekata obnovljive energije, koja će predstavljati dugotrajnu vrednost za planetu", istakao je Čeferin.

On je rekao da će UEFA zasaditi 50.000 stabala u svakoj od 12 zemalja domaćina Evropskog prvenstva 2020. godine.

Odluka o održavanju Evropskog prvenstva u više zemalja donesena je pre početka Čeferinovog mandata 2016. godine, a Slovenac je rekao da ne veruje da će se ovakav format takmičenja ponoviti.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.