Srebro i zlato iz tri finala

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srebro i zlato iz tri finala

Na Svetskom veslačkom kupu na Bledu dubl skul Marjanović, Filipović osvojio drugo, a četverac Savić, Bogićević, Stojić, Đerić treće mesto. – Na Evropskom prvenstvu jači za dvojac i Šljukića u skifu

Prva regata ovogodišnjeg Svetskog kupa, koja je održana na Bledu, pokazala je članovima stručnog štaba Veslačkog saveza Srbije dve naše posade u dobroj formi očekuju Evropsko prvenstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Poznanju (29-31. maj). To su dubl skul u kojem veslaju Marko Marjanović i Aleksandar Filipović i novi sastav teškog četverca u kojem su na debitovali na međunarodnoj sceni Veselin Savić, Dušan Bogičević, Nikola Stojić i Radoje Đerić.

Marjanović i Filipović su do srebrne medalje došli, naizgled rutinski. Startovali su dobro u finalu, odmah posle starta zauzeli drugu poziciju iza dubl skula Nemačke i zadržali je do kraja trke preveslavši 2.000 m za 6:16,72 minuta. Od nemaca Hakera i Krigera (6:12,98) delilo ih je nešto više od četiri sekunde, a jednaku prednost imali su ispred bronzanih Čeha Pločeka i Jirke (6:20,56). Četvrta je bila posada Bugarske (6:23,96), peta Španije (6:25,02), a šesto druga posada Nemačke (6:25,30).

Savić i Bogičević nisu uspeli da na izbornom takmičenju za sastav naše reprezentacije da obezbede odbranu titule prvaka Evrope u dvojcu bez kormilara, a u teškom četvercu sa iskusnim Stojićem i Đerićem na Bledu su nagovestili da će na evropskom šampionatu takođe konkurisati za visok plasman.

Debitanti su silovito startovali u A finalu i poveli trku. Na čelnoj poziciji bili su i na 500 i na 1.000 m, na 1.500 m pali su na drugu poziciju jer ih je pretekao četverac Belorusije u sastavu  Dzijanis, Šarlap, Lialin, Paševič, a u samom cilju i Španci Pazos, Kortez, Ordonez i Del Kastiljo. Belorusi su preveslali stazu za 6:04,90 minuta, Španci za 6:07,39, a naš četverac je izgubio srebru medalju za 24 stotinke – 6:07,63.

Posade Francuske (6:10,33), Nemačke (6:13,00) i Poljske (6:28,38) od samog starta bile su samo statisti u ovom finalu.

U skifu Srbija je imala dve takmičarke – iskusnu Ivu Obradović i juniorku ljiljanu Jošić, koja je na Bledu provela sedam dana u kampu Svetske veslačke federacije i u pet osvojila bronzu na Bledskoj internacionalnoj regati. Obradovićeva je stigla do A finala i bila poslednja od starta do cilja (7:58,21), 19 sekundi iza pobednice 43-godišnje Beloruskinje Karsten, dok je Jošićeva (8:12,43) bila peta u B finalu.

B finalista u skifu bio je i mlađi senior Petar Jovanović (7:45,63), a i on je kao i Obradovićeva bio šesti.

Od naših putnika za Poznanj, pored dubl skula, četverca i Obradovićeve, na Bledu je nastupio i dubl skul za lake veslače Miloš Stanojević, Marko Jošić ali zbog četvrtog mesta u kvalifikacija nije uspeo da se dočepa ni B finala. Reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu biće jača za dvojac bez kormilara u kojem veslaju Miloš Vasić i Nenad Beđik i za Andriju Šljukića u skifu, a naši stručnjaci će nastojati da do odlaska u Poznanj podignu formu svih naših posada.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.