Srbija na Eurobasketu: Rivali, raspored, satnica!

Izvor: Mondo, 30.Avg.2017, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na Eurobasketu: Rivali, raspored, satnica!

"Orlovi" u sredu putuju na početak Evropskog prvenstva. Pročitajte ko i kada ih tamo očekuje već od petka.

Posle 40 dana priprema i borbe sa najvećim problemima od dolaska Aleksandra Đorđevića na klupu "orlova", vreme je za polazak u Tursku!

Košarkaška reprezentacija Srbije ove srede putuje u Istanbul, gde će od 31. avgusta učestvovati na jubilarnom, 40. Evropskom prvenstvu.

Definitivni spisak košarkaša putnika ozvaničen >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je u utorak, kada je Đorđević saopštio da i Nikola Kalinić i Nemanja Nedović definitivno neće moći da nastupe zbog povreda. "Prirodnom selekcijom", kako je rekao Bogdan Bogdanović, širi spisak putnika skraćen je u saradnji sa doktorom reprezentacije, Draganom Radovanovićem.

Sale: "Vodim 12 trenutno najboljih koji žele da igraju, a nisu povređeni. Dužnost i obaveza je da se pobijemo za medalju. To ćemo i uraditi"

— MONDO Sport (@Mondo_Sport) August 29, 2017

Za Srbiju će u Turskoj igrati:

Milan Mačvan, Bogdan Bogdanović, Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević, Stefan Birčević, Vladimir Štimac, Branko Lazić, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Stefan Jović, Ognjen Kuzmić i Boban Marjanović.

Ovog leta, kapitensku "traku" poneće Milan Mačvan, a debitanti na Evropskom prvenstvu u dresu "orlova" biće Branko Lazić, Vladimir Lučić i Marko Gudurić. Njima će turnir u Istanbulu biti prvo veliko seniorsko takmičenje u dresu Srbije. U odsustvu značajnog broja igrača koji su prethodnih godina igrali za "A" selekciju, interesantno je da su samo trojica iz aktuelnog sastava igrala i na Eurobasketu 2015.

Tako izmenjen tim otišao je na EP sa najvećim ambicjiama, bez pristajanja da u velikim problemima traži alibi ili opravdanja.

Foto: MN Press

I ovogodišnji Eurobasket biće organizovan u četiri različite zemlje (Finska, Izrael, Rumunija, Turska), a završne borbe biće smeštene u Istanbul, gde će "orlovi" i početi učešće.

Srbija je smeštena u Grupu D, koju čini šest ekipa, među kojima će četiri izboriti plasman u nokaut fazu. Sve mečeve u grupi naša selekcija odigraće u dvorani Fenerbahčea, "Ulker Sports areni":

1. septembar (petak): Srbija - Letonija (16 časova)

2. septembar (subota): Rusija - Srbija (16 časova)

4. septembar (ponedeljak): Srbija - Turska (20 časova)

5. septembar (utorak): Velika Britanija - Srbija (16 časova)

7. septembar (četvrtak): Belgija - Srbija (16.15 časova).

Kada su u pitanju sastavi preostalih grupa, one izgledaju ovako:

Grupa A (Helsinki, Finska): Poljska, Grčka, Francuska, Finska, Island, Slovenija

Grupa B (Tel Aviv, Izrael): Ukrajina, Izrael, Litvanijia, Gruzija, Italija, Nemačka)

Grupa C (Kluž, Rumunija): Hrvatska, Češka, Španija, Crna Gora, Rumunija, Mađarska.

Timovi iz Grupe D, u kojoj se nalazi Srbija, "ukrstiće" u nokaut fazi sa timovima iz Grupe C, a te utakmice biće organizovane u "Sinan Erdemu".

Sastav našeg tima koji će istrčati na parket čuvene dvorane poznat je od utorka. Evo sa kojim igračima rivali "orlova" počinju Eurobasket:

LETONIJA

"Mislim da smo spremni, idemo za Istanbul da se spremamo za meč sa Letonijom. Bitno je da se pripremimo što bolje, znamo od koga nam preti najveća opasnost. Sa Porzingisom su dobili ekstra kvalitet, a tu su i Strelnijeks, Tima, braća Bertans... Ima još dosta jako dobrih igrača i biće teško. Igraju tvrdo, nezgodni su, pogotovo što Porzingis igra u nekim varijantama i na 'petici'", rekao je kapiten Mačvan u najavi prvog meča.

I na osnovu citiranih reči, lako je zaključiti da u igri prvog rivala "orlova" sve počinje i završava se sa najvećom zvezdom - Kristapsom Porzingisom. Ovog leta u ekipi su braća Bertans, stariji Dairis i mlađi Davis, nekadašnji igrač Partizana a sada krilo San Antonija.

LETONIJA: Janis Strelnijeks (Olimpijakos), Aigars Škele (Ventspils), Dairis Bertans (Armani), Janis Blums (Saragosa), Kristaps Janičenoks (VEF Riga), Žanis Pejners (Lijetkabelis), Janis Tima (Baskonija), Davis Bertans (San Antonio), Rolans Šmits (Fuenlabrada), Andrejs Gražulis (Parma), Kristaps Porzingis (Njujork Niks) i Martinš Mejeris (UNIKS). Selektor: Ainars Bagackis.

Foto: Guliver/Getty images/Elsa

RUSIJA

U sastavu skoro kompletno okupljenom iz VTB lige, "baćuške" stižu u Tursku sa ambicijom da prvi put od 2011 ostvare zapažen rezultat. Tada su osvojili bronzu. U međuvremenu, Rusi su u Sloveniji 2013. zauzeli 21. mesto, a na Eurobasketu dve godine kasnije tek 17. To su ujedno i najslabiji plasmani "zbornaje komande", nekadašnjeg šampiona kontinenta, od raspada SSSR.

Imena i "staž" lidera pokazuju rešenost Rusa da se vrate bar u završnicu takmičenja.

RUSIJA: Jevgenij Baburin (Lokomotiva Kubanj), Dmitri Kulagin, Mihail Kulagin (CSKA), Vitalij Fridzon (CSKA), Dmitrij Hvostov (Lokomotiva Kubanj), Aleksej Šved (Himki), Semen Antonov (Himki), Andrej Voroncevič (CSKA), Andrej Zubkov (Himki), Vladimir Ivlev (Lokomotiva Kubanj), Nikita Kurbanov (CSKA), Timofej Mozgov (Bruklin Nets). Selektor: Sergej Bazarevič.

Twitter Embed Code

Ваша #ГлавнаяКомандаСтраны на #EuroBasket2017!

Уже в пятницу матч против сборной Турции!https://t.co/9dYdwFtLoipic.twitter.com/RkIq2vLIb5

— РФБ (@russiabasket) 29. август 2017.

Ваша #ГлавнаяКомандаСтраны на #EuroBasket2017!Уже в пятницу матч против сборной Турции!https://t.co/9dYdwFtLoi pic.twitter.com/RkIq2vLIb5— РФБ (@russiabasket) 29. август 2017.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.