Prvi se bore Bogdanovićeva i Gladović

Izvor: Politika, 24.Mar.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi se bore Bogdanovićeva i Gladović

Sutra počinje prvo Evropsko prvenstvo u tekvondou u olimpijskim kategorijama. – Osmoro reprezentativaca Srbije u sedam kategorija

Prvo Evropsko prvenstvo u tekvondou u olimpijskim kategorijama, koje će se održati od sutra do nedelje u Rusiji, imaće najnižu kategoriju kada je reč o bodovanju za olimpijsku rang-listu, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ovo tek nedavno ustanovljeno takmičenje. Ipak, nema sumnje da će narednih godina njegov rejting rasti.

– Evropska tekvondo unija je odličila da u svoj kalendar, pored klasičnog prvenstva, uvrsti i šampionat u olimpijskim disciplinama. Evropski takmičari su bili oštećeni u borbi za olimpijske bodove u odnosu na takmičare Azije, koji na programu kontinentalnih šampionata imaju svih osam olimpijskih kategorija, a Evropa samo četiri. Sada i naši takmičari u preostale četiri kategorije imaju priliku da osvoje bodove na kontinentalnom šampionatu – rekao je pred polazak u Naljčik trener Dragan Jović.

Broj bodova koji će moći da se osvoji na novoustanovljenom šampionatu (Evropska tekvondo federacija neće ukinuti već tradicionalno prvenstvo) verovatno će porasti narednih godina. To se može naslutiti već po tome što su učešće u Naljčiku, glavnom gradu ruske Kabardino-Balkarske Republike, najavile sve vodeće evropske sile u ovom sportu. Turnir je značajan i po tome što svaka zemlja može da ima po dva predstavnika, što nije slučaj ni na klasičnim Evropskim šampionatima, ni na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. To znači da svaka zemlja može da ima 16 učesnika (po četiri kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji). Nažalost, Srbija je, zbog finansijskih teškoća, u Naljčik poslala samo osmoro predstavnika u sedam kategorija, budući da će u kategoriji do 80 kg u muškoj konkurenciji imati dvojicu predstavnika.

Danas će se u Naljčiku obaviti merenje, a uveče i žreb za prve dve kategorije, koje su na sutrašnjem programu. U obe ćemo imati predstavnike – Tijanu Bogdanović (– 49 kg) i Miloša Gladovića (– 58 kg).

U petak će nastupiti Nikola Vučković (– 68 kg), a u subotu troje reprezentativaca Srbije: Ana Bajić (– 67 kg) i Damir Fejzić i Stojan Rabijac u kategoriji do 80 kg.

U nedelju, poslednjeg dana šampionata, za odličja će se boriti Milica Mandić (+ 68 kg) i Marko Đuričić (+ 80 kg).

Ž. B.

objavljeno: 25.03.2015
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.