Počinje EP za rukometašice, Srbija sutra protiv Holanđanki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2020, 11:28

Počinje EP za rukometašice, Srbija sutra protiv Holanđanki

Evropsko prvenstvo za rukometašice počinje danas i igraće se do 20. decembra u danskim gradovima Herningu i Koldingu.

Šampionat Evrope bio je pod velikim znakom pitanja, pošto je dve nedelja pred početak Norveška kao domaćin, odustala od ogranizacije zbog sitaucije izazvane korona virusom.

Danska je prihvatila potpunu organizaciju, pa će ovo EP biti prvo kontinentalno takmičenje u nekom kolektivnom sportu koje će se održati u pandemijskoj 2020. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godini.

U specifičnim uslovima i strogim pravilima, rukometašice će biti smeštene u "crvenom balonu", u kom je kretanje dozvoljeno samo u okviru hotela i dvorane, a sve u cilju da se mogućnost zaraze korona virusom svede na minimum.

Izabranice Ljubomira Obradović trebalo je u utorak da stignu u Dansku, ali su problemi u vezi sa testiranjima odložili put, te su jutros su krenule u Kolding, gde će sutra od 20.30 početi nastup na EP, duelom protiv Holandije.

Srbija igra u grupi C, zajedno sa Holandijom, Mađarskom i Hrvatskom, a mnogo optimizma i nade polažu na ovaj šampionat.

Iako su poslednju zvaničnu utakmicu rukometašice Srbije odigrale prošle godine u decembru na Svetkom prvenstvu u Japanu, kada su u borbi za peto mesto poražene od Crne Gore, osokoljene uspehom koji ih je odveo u kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, žele da nastave kontinuitet dobrih rezultata i na EP u Danskoj i nadaju se visokim dometima.

Boje Srbije u Danskoj braniće golmani: Katarina Tomašević, Jovana Risović, Kristina Graovac, leva krila: Sanja Radosavljević, Dijana Radojević, Timea Milošević, pivoti: Dragana Cvijić, Slađana Pop-Lazić, Jovana Milojević, Jelena Agbaba, desna Krila: Katarina Krpež-Šlezak, Željka Nikolić, Ana Kojić, nekovi: Jovana Stoiljković, Jelena Trifunović, Jovana Jovović, Andrea Lekić, Tamara Radojević, Kristina Liščević, Jelena Lavko, Anđela Janjušević i Marija Agbaba.

Nakon duela sa Holandijom, naredni rivali biće Mađarska u nedelju od 16 sati, a sa Hrvatskom se sastaju sledećeg utorka od 18:15.

Po tri najbolje ekipe iz svake grupe nastaviće takmičenje u drugoj fazi, u kojoj se grupa u kojoj su srpske ruometašice ukršta sa grupom D, gde su Rumunija, Norveška, Nemačka i Poljska.

Titulu šampiona brane rukometašice Francuske.

Grupe: A (Herning): Francuska, Danska, Crna Gora, Slovenija; B (Herning): Rusija, Švedska, Španija, Češka; C (Kolding): Holandija, Mađarska, Srbija, Hrvatska; D (Kolding): Rumunija, Norveška, Nemačka, Poljska.

Obradović: Nećemo nikoga ni potceniti, ali ni preceniti

Nijednog rivala na Evropskom prvenstvu nećemo ni potceniti, ali ni preceniti, izjavio je selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije Ljubomir Obradović.

"Odradili smo to što smo planirali. Devojke su dobro podnele i ispoštovale sve zahteve. Zadovoljan sam. Najveći problem je to što nismo odigrali ni jednu prijateljsku utakmicu. To je taj osnovni nedostatak, ako o njima pričamo. Nismo mogli da se izmerimo. Planirano je da idemo u Poljsku, ali to je otpalo zbog situacije. S obzirom da ni u septembru nismo mogli da se okupimo kompletni i odigramo test utakmice, jasno je da je to najveći problem u ovom trenutku", rekao je Obradović za sajt Rukometnog saveza Srbije.

Nastup na EP Srbija počinje sutra od 20.30 duelom protiv Holandije, a aktuelne svetske šampionke na kontinetalni šampionat došle su oslabljene, bez najbolje igračice Estavane Polman.

"Ne bih to rekao, to je reprezentacija koja ima sistem. Bilo je tako isto i kada je nedostala Grot, pa se pričalo da i bez nje ne može. Došla je Polman, pa je bilo još bolje. Imaju sistem i u njega se svi uklapaju. Kada su Dance pitali šta ćete ako se povredi Mikel Hansen? Rekli su ''petorica čekaju'', a on je čovek čudo. Holanđanke imaju sistem, igraju brzo, disciplinovano, sa malo tehničkih grešaka. Taktički su veoma dobro pripremljene", rekao je Obradović i osvrnuo se i na preostale rivale u grupi Mađarsku i Hrvatsku.

"Mađarska je ozbiljna reprezentacija koja nas čeka i u martu u olimpijskim kvalifikacijama u Đeru. Hrvatska je redovni učesnik Evropskih prvenstava. Nećemo nikoga potceniti, ali ni preceniti", zaključio je Obradović.

Tomašević: Holandija najteži mogući rival

Golmanka ženske rukometne reprezentacije Katarina Tomašević izjavila je da će meč protiv selekcije Holandije na startu Evropskog prvenstva biti veoma težak.

"Spremale smo se, imale smo desetak dana da nastavimo gde smo stali u Japanu. Pripreme su protekle u najboljem redu, najvažnije da smo svi zdravi i negativni. S obzirom na situaciju čini se da smo se dobro pripremili, da sve to na terenu izgleda lepo. Iz utakmice u utakmicu biće to sve bolje i bolje. Dugo nismo odigrale utakmicu, godinu dana, od Japana. Potrebno nam je te takmičarske rutine. Spremne smo, još samo da prođe to testiranje u Bilundu kako želimo. Negativno", rekla je Tomašević za sajt RS S.

"Najteži protivnik nas čeka u prvom kolu, ali kako je nama, tako je i njima. U istom smo košu. Ko bude imao najmanje problema, ostvariće dobar rezultat. Jako se dobro poznajemo. Puno puta smo igrali. U poslednjoj utakmici na Svetskom prvenstvu nismo prikazali pravo lice. Faliće im Polman, ona je njihov najbolji igrač. To može da ih poremeti, ali u svakom slučaju to je jedna iskusna ekipa. I nama nedostaje Dragana Cvijić. Biće jako teško".

Mađarice i Hrvatice su preostale rivalke u grupi C.

"Mađarska je uvek imala jaku reprezentaciju. Ne znam šta je škripalo u Japanu pa su završile na 17. mestu. Imaju jako dobru ekipu, mladu, a iskusnu koja igra u klubovima EHF Lige šampiona. Biće jako teško protiv njih. Ne poznajem dovoljno ovu novu generaciju Hrvatica, znamo da će im faliti puno igračica, ali to može da im bude dodatni motiv. Nikoga nećemo potceniti", zaključila je Tomašević.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje EURO " Srpkinje vrebaju iz senke, ključni "igrač" pandemija

Izvor: B92, 03.Dec.2020

Uprkos porastu broja zaraženih koronavirusom u Evropi, Evropsko prvenstvo za žene počinje u četvrtak u Danskoj...Od 3. do 20 decembra u Hermingu i Koldingu održaće se turnir koji će ujedno biti kvalifikacioni i za Svetsko prvenstvo 2021...Koorganizator turnira je trebalo da bude Norveška, sa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.