Izvor: MozzartSport.com, 28.Jun.2021, 20:47

Lepotica prvenstva! Maestro Oršić digao Hrvatsku iz mrtvih, ali je i Dani Olmo imao ’poklone’ za svoje Hrvate (VIDEO)

Crvena furija u meču za pamćenje eliminisala Hrvatsku i plasirala se u četvrtfinale

Španija ide u četvrtfinale Evropskog prvenstva posle spektakularnih 120 minuta atomskog fudbala protiv Hrvatske u Kopenhagenu – 5:3!

U najlepšoj utakmici prvenstva, Španci su prvo preokrenuli, pa prokockali pobedu, Mislav Oršić je udahnuo život Hrvatskoj ali je na kraju Dani Olmo sa dve asistencije u produžecima presudio zemlji koja ga je >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << lansirala u fudbalsko sazvežđe. Furija će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Francuske i Švajcaraske. Miriše na još jedan blokbaster...

Kada se sve sabere, Španija je bila bolja i zasluženo ide dalje a Hrvatskoj ostaje da se zapita gde su joj bili Oršić, Pašalić, Budimir i Brekalo koje je Zlatko Dalić ubacio tek kada je delovalo da su mu sve lađe potonule. Kredit koji neki igrači imaju kod Dalića je skupo koštao Hrvate jer se videlo da sa igračima bez kredita igra daleko bolji i opasniji fudbal. Hrvatska nije postojala na terenu sat vremena dok Dalić nije izveo one koji su celo prvenstvo loši i pružio šansu onima koji su je zaslužili mnogo ranije.

Oba selektora su se odlučili da menjaju. Najveća iznenađenje Luisa Enrikea su bili Hose Gaja i Feran Tores u startnih 11 umesto Đordija Albe i Danija Olma. Ispostavilo se pun pogodak!

Sa druge strane, Dalić je Perišića zamenio sa Rebićem koji igra slabo od starta prvenstva zbog čega su se Oršić ili Brekalo nametali kao logičnije opcije. Umesto Lovrena je ipak zaigrao Ćaleta Car što je značilo da Gvardiol ostaje na levom beku. A Juranović je na desnom opet dobio prednost umesto Vrsaljka. Ispostavilo se da je Dalić sve pogrešio u dilemam za startnu postavu.

Španci nisu odustali od svog stila zbog kojeg je Enrike kritikovan posle prve dve utakmice u grupi. Furija je imala posed lopte, probala kroz pas igru i sakrila loptu Hrvatima u prvih petnaestak minuta. Iz takve igre su stigle i prve šanse. Sarabija je prvo imao šut pored gola, da bi potom Livaković fenomenalnom intervencijom odbranio zicer Kokeu. Sledeću odličnu šansu je imao Morata ali je Vida izblokirao njegov šut.

U jeku španskih napada, Hrvatska je povela ni kriva, ni dužna. Ko zna koliko bi se Hrvati još branili da im Španci nisu poklonili vođstvo u 20. minutu. Najmlađi igrač u istoriji nokaut faze evropskih prvenstava Pedri je odigrao pas unazad skoro sa centra. Vratio je loptu golmanu Unaju Simonu koji je katastrofalno reagovao, lopta mu je prešla preko noge i završila u mreži. Bio je to verovatno najbizarniji gol u istoriji takmičenja...

Vođstvo je podiglo Hrvate i demoralisalo Špance pa je svetski vicešampion bio bolji u narednih desetak minuta. Ipak, kako je meč odmicao, Španija je uspela da povrati kontrolu na terenu i da u 38. minutu stigne do zasluženog izjednačenja. Opet je puklo na tom desnom boku Hrvatske gde je bio izgubljeni Juranović... Gaja je strašno šutirao iskosa, Livaković još jednom pokazao da je golmanska klasa i odbranio ali je Sarabija natrčao na odbijenu loptu i spakovao otpadak u mrežu.

Španci su se potpuno vratili u utakmicu dok je Hrvatska završila poluvreme bez šuta u okvir gola, bez ozbiljne šanse i sa posedom lopte od samo 32 odsto. Znao je i Dalić da mora nešto da menja pa je neprimetnog Petkovića zamenio Kramarićem na poluvremenu.

Ali ni to nije mnogo pomoglo Hrvatskoj.

Gaja i Sarabija po levoj strani su nastavili da prave velike probleme Hrvatskoj. Pucao je desni bok Hrvatske na razne načine i opet je pukao u 57. minutu. Odlični Pedri je doneo loptu pred šesnaesterac, a feran Tores imao vremena da se namesti na centaršut i pošalje idealnu loptu na peterac gde je zaspao i drugi hrvatski bek Gvardiol. Aspilikueta se ubacio iz drugog plana iako nije poznat po tome, iznenadio Gvardiola, lako ga nadskočio i glavom zakucao loptu u mrežu za vođstvo Furije.

Španija je nastavila da drži loptu, Hrvatska nije imala kud osim da više izađe i zaigra agresivnije. Dalić je napokon na klupi ’otkrio’ Mislava Oršićem i uveo ga umesto očajnog Rebića što se pokazalo kao pun pogodak. Odmah je Hrvatska došla do šanse koju je čekala duže od sat vremena igre. Gvardiol se ubacio iz drugog plana i iskosa sa desetak metara sjajno tukao u bliži ugao ali se Unaj Simon fantastičnom odbranom iskupio za onaj kiks iz prvog poluvremena. Bila je to najbolja šansa Hrvatske.

Usledila je surova kazna za propuštenu šansu.

Pau Tores je fenomenalnom dijagonalom našao prezimenjaka Ferana kojeg je potpuno zaboravio Joško Gvardiol. Imao je Sitijev ofanzivac vremena i prostora da krene sam ka golu, a pride se Gvardiol i okliznuo u pokušaju da ga stigne. Izašao je sam na nemoćnog Livakovića i pogodio.

Bacio je Dalić sve karte u napad, ušli su Brekalo, Budimir i Pašalić umesto slabih Juranovića, Vlašića i Kovačića i Hrvatska je fudbalski prodisala. Nada se ukazala u 85. minutu posle još jedne majstorije Luke Modrića koji se ušetao pred gol Španije, ostavio loptu kao na tacni za Pašalića, Budimira i Oršića a najprisebniji je bio ’Dinamov Roben’ da je ugura u mrežu. Mada je malo falilo da Simon i to odbrani...

Oršić je udahnuo život Hrvatskoj koja je krenula na sve ili ništa, a kod Španaca su se osetili izlasci Sarabije, Gaje i pogotovo Kokea na sredini. U drugom od šest minuta nadoknade, Oršić je centirao sa svoje omiljene pozicije i idealno pronašao Pašalića na petercu koji je reagovao onako kako reaguju najbolje ’devetke’ i doneo Hrvatskoj izjednačenje.

Ipak, prokockana pobeda u 90 i kusur minuta nije uzdrmala Španiju kao što se to očekivalo. Ustvari, ko zna šta bi bilo da Simon čudesnom odbranom na početku prvog produžetka nije zaustavio zicer Kramariča kojem je prethodila još jedna majstorija oršičća. Bila je to šansa kakvu Hrvatska više nije imala...

Glavnu reč od Oršića je preuzeo njegov nekadašnji saigrač iz Dinama, Dani Olmo. Rezervista Španije je sa dve sjajne asistencije za tri minuta ubio sve nade zemlje u kojoj je fudbalski rođen. Prvo je ponašao Moratu koji je napokon pogodio šansu u kojoj mu je pomogla i loša reakcija Brekala, a potom je još jednom divnom kiflom pronašao Ojarzabala na petercu za konačnih 5:3 i kraj drame na Parkenu.

HRVATSKA - ŠPANIJA 3:5 (1:1)

/Simon 20ag, Oršić 85, Pašalić 90+2 - Sarabija 38, Aspilikueta 57, F. Tores 77, Morata 100, Ojarzabal 103/

Stadion: Parken (Kopenhagen). Sudija: Džunejt Čakir (Turska)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Juranović (od 74. Brekalo), Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol - Modrić (od 114. Ivanušec), Brozović, Kovačić (od 79. Budimir) - Vlašić (od 79. Pašalić), Petković (od 46. Kramarić), Rebić (od 67. Oršić).

ŠPANIJA (4-3-3): Simon - Aspilikueta, Garsija (od 71. Tores), Laport, Gaja (od 77. Alba) - Koke (od 78. Ruiz), Buskets (od 103. Rodri), Pedri - Sarabija (od 71. Olmo), Morata, Tores (od 88. Ojarzabal).

EVROPSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

Vels - Danska 0:4 (0:1)

/Dolberg 27, 48, Male 88, Brejtvajt 90+4/

Italija - Austrija 2:1 (0:0, 0:0)

/Kijeza 95, Pesina 105 - Kalajdžić 114/

Nedelja

Holandija - Češka 0:2 (0:0)

/Holis 68, Šik 80/

Belgija - Portugalija 1:0 (1:0)

/T. Azar 42/

Ponedeljak

Hrvatska - Španija 5:2 (3:3, 1:1

/Simon 20ag, Oršić 85, Pašalić 90+2 - Sarabija 38, Aspilikueta 57, F. Tores 77, Morata 100, Ojarzabal 103/

21.00: (1,70) Francuska (3,60) Švajcarska (5,30)

Utorak

18.00: (2,65) Engleska (3,10) Nemačka (2,80)

21.00: (2,50) Švedska (3,05) Ukrajina (3,05)

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.