Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2017, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbjegavali prijateljske utakmice pa došli do prvog šešira na SP

Poljska će 1. decembra naći u prvom šeširu žrijeba za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Kako je došlo do toga da se reprezentacija koja nije u svjetskom vrhu nađe u potu s favoritima za zlato?

Riječ je o triku s prijateljskim utakmicama. Naime, nakon što su na Evropskom prvenstvu igrali četvrtfinale, Poljaci su odigrali samo jednu prijateljsku utakmicu - remizirali su sa Slovenijom 1:1.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Shvatili su da bi u prijateljskim utakmicama, koje se takođe računaju za FIFA tabelu, mogli samo izgubiti osvojene bodove. I dok su velikani poput Španije i Engleske igrali međusobno, zarađivali milione i gubili u prijateljskim utakmicama bodove i status nosilaca, Poljaci su se odmarali i čuvali svoje bodove.

Za FIFA rang računaju se bodovi osvojeni u posljednje četiri godine i to tako da se bodovi sabiraju s brojem odigranih utakmica, a u godini se mora odigrati najmanje pet utakmica. Svi bodovi iz posljednje godine se računaju, iz druge godine se računa 50 odsto osvojenih bodova, treće 30 odsto, a četvrte samo 20 odsto.

Poljaci su odlučili da u 2017. ne igraju prijateljske utakmice, sve dok se u oktobru nije zaključila tablica a prema kojoj se određuju nosioci Svjetskog prvenstva. U ovom mjesecu su odigrali 0:0 s Urugvajem i izgubili 1:0 od Meksika, ali to ih nije previše zaboljelo jer su svojom strategijom još ranije upali kao šesti u prvu jakosnu grupu i izborili lakše protivnike u Rusiji.

Poljacima je pomoglo i što su dobili ne toliko snažnu kvalifikacijsku grupu u kojoj su bili Danska, Crna Gora, Rumunija, Jermenija i Kazahstan, a u kojoj su upisali čak osam pobjeda.

(index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.