Izvor: B92, 11.Maj.2020, 17:23

"Hrvatska je 1995. sišla sa postolja zbog sudijske krađe u polufinalu"

Nekadašnji hrvatski košarkaš Franjo Arapović prisetio se Evropskog prvenstva 1995. godine.

Njegova selekcija je tada osvojila bronzu, Jugoslavija zlato, a dodela medalja ostala je upamćena po silasku Hrvata sa postolja.

Arapović, koji doduše nije bio u Atini tada, je u podkastu "Inkubator" rekao da je to učinjeno zbog navodne sudijske krađe u polufinalu.

Hrvatska je poražena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Litvanije sa 90:80, a Arapović ističe da nikakve političke pozadine kod silaska sa postolja nije bilo.

"Nisam bio tamo, ali u razgovoru s igračima koji su bili tada, Hrvatska je otišla s postolja zbog sudijske krađe u polufinalu. Da se radilo o krađi dovoljno govori i to što nije bilo sankcija nakon tog poteza, a da je bilo, onda bi se gledale sudijske odluke pa bi videli što se dogodilo. Naravno, bio je to nesportski potez, ali i suđenje u polufinalu je bilo nesportsko", rekao je Arapović.

Arapović se prisetio i svog prvog dolaska u Beograd nakon rata sa ekipom Žalgirisa.

"Moj prvi odlazak u Beograd nakon desetak godina. Atmosfera je bila 'Bože sačuvaj', ali sam bio sam. Lakše je putovati kao ekipa, ali ovako s 'tuđom' mi nije bilo svejedno. Bio sam sam, cela situacija tada, nikad ne znaš šta ti mogu napraviti u restoranu ili hotelu, Litvanija je angažovala dva čuvara koja su mi u avionu rekli da kraj njih sedim. Na svu sreću, sve je prošlo u redu, ali nije mi bilo svejedno", dodao je on.

Zanimljivo, Hrvatska od tog silaska sa postolja nije nijednom osvojila medalju na nekom velikom takmičenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Hrvati su sišli sa postolja zbog sudijskih odluka u polufinalu" (video)

Izvor: Sportske.net, 11.Maj.2020

Zanimljivo obrazloženje...Gost podkasta "Inkubator" bio je Franjo Arapović, nekadašnji košarkaš reprezentacije Hrvatske...On je govorio o situaciji nakon finalne utakmice Evropskog prvenstva u Grčkoj 1995. godine kada su reprezentativci Hrvatske sišli sa postolja baš kada se reprezentacija Jugoslavije...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.