Vina je sve manje

Izvor: B92, 10.Okt.2023, 09:32

Vina je sve manje

Proizvodnja vina u Evropskoj uniji verovatno će se ove godine smanjiti za šest odsto , procenila je Evropska komisija.

EK je istakla da su nepovoljne vremenske prilike naškodile berbi u Italiji i Španiji.

EU bi ove godine trebalo da proizvede približno 150 miliona hektolitara vina, pokazuju prve procene EK.

Podaci pokazuju 12-postotni pad proizvodnje u Italiji i 14-postotni u Španiji.

Zbog ekstremnih vremenskih uslova i gljivičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolesti ove godine su poharani vinogradi u Italiji, koja će tako izgubiti status najvećeg svetskog proizvođača vina, a Francuska će se nakon osam godina vratiti u sam vrh, procenjuju u Briselu, prenosi seebiz.

Francusko ministarstvo poljoprivrede procenilo je pak pred kraj prošle nedelje da će se proizvodnja vina u Francuskoj ove godine zadržati na prošlogodišnjem nivou i biti tri posto veća od petogodišnjeg proseka, koji iznosi 46 miliona hektolitara, ali uz velike razlike među regijama.

Evropska komisija predviđa da će Francuska ove godine proizvesti 45 miliona hektolitara vina, za jedan posto više nego prošle godine.

Oporavak proizvodnje očekuje se i u Nemačkoj, uz procenjenu stopu rasta od 16 odsto, zahvaljujući navodnjavanju. Skoro istu stopu rasta beleži Portugalija.

Konzumacija vina, posebno crnog, trebalo bi ponovo da se smanji, za 1,5 posto, budući da se građani okreću drugim pićima, posebno pivu, i da je njihova kupovna moć smanjena, ističu u Komisiji.

Slabi i inostrana potražnja, "verovatno zbog slabljenja kupovne moći na nekim izvoznim tržištima" i solidnih zaliha, nakon rekordnog izvoza na pojedina tržišta u protekle dve godine.

U sezoni 2023/2024. izvoz vina iz EU mogle bi da podupru niže cene, iako bi paralelno mogla da ojača konkurencija vina proizvođača van EU u segmentu jeftinijih vina.

Uvoz bi trebalo da se ponovo smanji, za 4,3 posto i za 18 posto u odnosu na petogodišnji prosek, na šest miliona hektolitara, izračunali su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vina je sve manje

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 10.Okt.2023

Proizvodnja vina u Evropskoj uniji verovatno će se ove godine smanjiti za šest odsto , procenila je Evropska komisija. EK je istakla da su nepovoljne vremenske prilike naškodile berbi u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede približno 150 miliona hektolitara vina, pokazuju prve...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.