RT: Telo za sankcije EU nije sigurno da je Prigožin mrtav – mediji

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2023, 13:07

RT: Telo za sankcije EU nije sigurno da je Prigožin mrtav – mediji

 
EU prati situaciju nakon smrti ruskog biznismena Jevgenija Prigožina i tek treba da donese odluku da li će ukinuti sankcije koje je uvela protiv njega, prenose ruski mediji pozivajući se na Evropsku komisiju.
Ruska novinska agencija „Dejli Storm“ saopštila je da je primila izjavu pres službe izvršne vlasti EU u kojoj se tvrdi da tek treba da vide „pouzdanu potvrdu“ o Prigožinovoj smrti. „Odluke [Evropskog] saveta se donose jednoglasno, dok su diskusije među državama članicama poverljive“, navodi se u izjavama koje su citirane na ruskom jeziku. Prigožin je poginuo zajedno sa nekim od njegovih bliskih saradnika i posadom njegovog privatnog aviona, kada se letelica srušila u Rusiji prošle srede. Ruski istražni komitet potvrdio je u nedelju identitet svih žrtava, nakon sprovedenih DNK testova. Njegova sahrana obavljena je u utorak u Sankt Peterburgu. Kontroverzni tajkun i njegova preduzeća bili su pogođeni sa nekoliko rundi zapadnih sankcija. SAD su se prvi put nameračile na Prigožina 2016. zbog navodnog mešanja u izbore. EU je isto uradila 2020. godine, navodeći njegovu ulogu šefa privatne vojne kompanije Vagner, koja je u to vreme bila optužena za snabdevanje oružjem Libije, kršeći embargo UN. Članovi njegove porodice takođe su završili na nišanu posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba prošle godine. U martu je njegova majka Violeta Prigožina izdejstvovala odluku drugog najvišeg suda u EU da poništi lične sankcije protiv nje, nakon što je sud izjavio da su ograničenja „zasnovana isključivo na njihovom porodičnom odnosu“. Brisel je sankcionisao rođake određenog broja ruskih biznismena pod pretpostavkom da bi stvarni ciljevi, biznismeni, mogli pokušati da zaštite svoju imovinu prenosom vlasništva.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.