RT: EU namerava da zabrani i ruski toalet papir

Izvor: Vostok.rs, 29.Sep.2022, 12:11

RT: EU namerava da zabrani i ruski toalet papir

U želji da Moskvi oduzme trgovinske prihode zbog sukoba u Ukrajini, EU je predložila zabranu uvoza higijenskih proizvoda ruske proizvodnje, od sapuna i stvari za brijanje do toaletnog papira i dezodoransa. Osmi talas antiruskih sankcija, predstavljen u Briselu u sredu, takođe bi zabranio uvoz nekoliko čeličnih proizvoda i pokušao da nametne gornju granicu cene ruske nafte. „Ne prihvatamo lažne referendume i bilo kakvu aneksiju u Ukrajini i odlučni smo da nateramo Kremlj da plati za ovu dalju eskalaciju“, saopštila je predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Briselu. Prema njenim rečima, očekuje se da će predloženi paket sankcija Rusiji oduzeti „dodatnih sedam milijardi evra prihoda“. Merama se zahteva od stanovnika EU da se snađu bez ruskih proizvoda za „lepotu ili šminku“, pribora za brijanje, „ličnih dezodoransa“, zubnog konca, sapuna i toaletnog papira, navodi Politiko. Najava Ursule fon der Lajen dolazi nekoliko dana nakon što je jedan od pionirskih proizvođača toaletnog papira u Nemačkoj, "Hakle", podneo zahtev za bankrot, navodeći naglo rastuće cene energije i osnovnih sirovina. "Hakle" i druge nemačke kompanije zatražile su od savezne vlade da ograniči cenu energije kao način da ostanu solventne, ali to se desilo pre nego što je serija eksplozija u ponedeljak oštetila dva gasovoda "Severni tok" i odsekla Nemačku od ruskog prirodnog gasa, možda trajno. U međuvremenu, vladini zvaničnici upućuju Nemce da se manje tuširaju i koriste krpe za pranje kako bi uštedeli na toploj vodi. Komentarišući predložene sankcije, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je saopštila da se između sanitarnih proizvoda i uštede vode „nehotično seća čuvenog pisma od pre 200 godina“, u kojem je francuski car Napoleon rekao svojoj supruzi Žozefini: „Nemoj se prati.” EU takođe namerava da sankcioniše filozofa Aleksandra Dugina, čija je ćerka Darja ubijena prošlog meseca u eksploziji automobila bombe u Moskvi. Rusija je identifikovala dva osumnjičena za teroristički napad, a obe su državljani Ukrajine. Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Evropska komisija predlaže osmi paket sankcija Rusiji, uključujući limit cene nafte

Izvor: Danas, 29.Sep.2022

Evropska komisija predložila je osmi paket sankcija Rusiji, koji sadrži dodatnu zabranu uvoza određenih proizvoda iz Rusije, proširenje spiska fizičkih i pravnih lica pod sankcijama i kao najkontroverzniju meru utvđivanje gornje granice cene za uvoznu nafte iz Rusije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.