Česi našli rupu u EU: Biće oružja za branitelje?

Izvor: B92, 15.Mar.2017, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česi "našli rupu u EU": Biće oružja za "branitelje"?

Češki ministar odbrane Martin Stropnjicki našao je rupu u propisima koja Češkoj omogućava da izbegne novu EU zabranu o strogoj kontroli nekih vrsta oružja.

On će predložiti zakon po kojem će Česi sa legalnim oružjem moći da se učlane u nova braniteljska udruženja, za koja važi izuzetak.

Češka će se žaliti sudu na novu smernicu koju je u utorak usvojio Evropski parlament, ali Stropnjicki je češkim medijima rekao da tim pravnika i eksperata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministarstva odbrane već priprema nacionalni zakon o sprovođenju te evropske smernice, tako da izuzetak u koji spadaju udruženja za odbranu zemlje, iskoristi za što veći broj Čeha sa zabranjenim oružjem.

Evroposlanici izglasali su u utorak novu zabranu nekih tipova oružja, u pokušaju da spreče da se za terorističke napade koristi onesposobljeni komadi koji se lako mogu vratiti na bojevu municiju. Restrikcije važe i za poluautomatsko oružje sa velikim kapacitetom šaržera.

Tokom debate i glasanja evroposlanici su u propis uneli izmene tako da svaka članica EU sama odluči kako će sprovesti te zabrane i restrikcije.

"Moramo da predložimo takav zakon da ljude ne sputava i ne lišava ih onoga na šta imaju pravo. Predložićemo zakon o odbrambenim udruženjima koji će omogućiti da ljudima u velikoj meri ostane ono oružje koje je po novim evropskim propisima zabranjeno", kazao je Stropnjicki češkim medijima.

Ministar odbrane objasnio je za portal Aktualne.cz da to ne moraju da budu samo streljačka udruženja, već će svoja odbrambena udruženja moći da imaju i razne profesije, recimo programeri ili medicinsko osoblje, i svako ko želi na neki način da doprinese odbrani. Takva udruženja u Evropi imaju recimo Finska ili baltičke zemlje.

"Kada neko sa dozvolom za držanje oružja dođe u udruženje i prijavi se i registruje i sa tim oružjem onda imamo nad tim elementarnu kontrolu. Kada nam to ne bi pošlo za rukom masa ljudi neće predati oružje već će preko vikenda ići na divlje nelegalne vežbe nekuda u šumu", kazao je Stropnjicki.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec koji zahteva da se Česima u Ustavu da pravo da pucaju na teroriste svojim ličnim oružjem, kada to zahteva odbrana zemlje ili života građana, podržao je ideju Stropnjickog da se zaobiđe evropska zabrana, ali je dodao da će Češka uz to tužiti EU zbog zabrane.

Od zemalja EU protiv strože kontrole oružja bili su samo Luksemburg, kome su se restrikcije činile suviše blage i Češka kojoj je zabrana izgledala suviše stroga, upozorivši pritom da se teroristi takvoj smernici samo rugaju i smeju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.