Počelo je: Fiba vs Evroliga u košarci, EPFL vs Uefa/ECA u fudbalu... Ovde se sudaraju giganti!

Izvor: MozzartSport.com, 08.Sep.2016, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo je: Fiba vs Evroliga u košarci, EPFL vs Uefa/ECA u fudbalu... Ovde se sudaraju giganti!

Udruženje evropskih liga izgleda je “izvisilo“ u podeli finansijskog kolača. I spremno je na rat

Fiba i Evroliga odavno su već na ratnoj nozi kad je košarkaški svet u pitanju, a sa rekonstrukcijom sistema takmičenja u Ligi šampiona sečiva oštre i fudbalski poslenici. Istina, Uefa je odmah shvatila da se protiv klubova ne može, pa je, kako smo već pisali, dogovorila osnivanje zajedničke >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << kompanije koja će od sezone 2018/2019 upravljati Ligom šampiona.

Međutim, izgleda da su Uefa i klubovi, tačnije njihovo udruženje ECA, iz podele finansijskog kolača izbacile treću stranu - udruženje nacionalnih liga, odnosno EPFL. A i ono ima čime da udari.

EPFL se buni zato što ga Uefa nije konsultovala pre promene formata koje će značajno povećati jaz između bogatih i siromašnih. Stoga je, smatraju u EPFL, Uefa prekršila ranije potpisan Memorandum o razumevanju ovih organizacija.

A ako EPFL raskine Memorandum zbog toga što ga je Uefa prrva prekršila uprave svih domaćih takmičenja dobiće mogućnost da šampionate organizuju kako im se ćefne. Pa će tako, samo primera radi, moći da utakmice zakazuju i utorkom i sredom od 20.45. Kad se igra Liga šampiona.

I ne, fudbalski navijači ni u jednoj zemlji sasvim sigurno ne bi prihvatili da igraju zatvorenu Ligu šampiona ako to znači da se ne rvaju sa lokalnim rivalima. Što će reći da Uefa sada ima ozbiljan problem. I verovatno će morati da ga plati. Jer ovo nije Fiba koja se posle decenijske hibernacije tek dosetila da bi nešto trebalo da se promeni. U EPFL sede ozbiljni ljudi. To su uprave španske Primere, nemačke Bundeslige, engleske Premijer lige, francuske Lige 1, ruske Premije rlige, portugalske Primeire, holandske Eredivizije, švajcarske Superlige, švedske Alsvenskan lige, danske Superlige, škotskih profesionalnih liga, pa i italijanske Serije B.

Takve protivnike treba uzeti za ozbiljno.

(FOTO: Action Images)
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropske fudbalske lige protiv reformi Lige šampiona

Izvor: Beta, 08.Sep.2016

Udruženje evropskih fudbalskih liga (EPFL) saopštilo je danas da se protivi reformi Lige šampiona pošto će biti "štetna" za male klubove i pozvalo je budućeg predsednika Evropske fudbalske unije (Uefa) da razmotri promene usvojene prošlog meseca.U saopštenju objavljenom po završetku sastanka...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.