Evroliga može bez CSKA, ali CSKA ne može bez Evrolige – Moskovljani prepolovili budžet

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 18:34

Evroliga može bez CSKA, ali CSKA ne može bez Evrolige – Moskovljani prepolovili budžet

Košarkaški klub CSKA iz Moskve prolazi, kao i svi ostali ruski klubovi, kroz vrlo težak period zbog izbacivanja iz evropskih takmičenja.

Do pre samo dve godine CSKA je bio redovni kandidat za osvajanje evroligaške titule, sa velikim budžetom, jakim rosterom i plejadom najboljih igrača u svojim redovima.

Danas, dve godine bez granja Evrolige zbog sankcija Rusiji, Moskovljani, očekivano, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne ulažu onoliki novac kao ranije, ni blizu to više nije suma koju su nekad investirala u igrački kadar. Više, čak, nisu dominantna sila ni u Rusiji (eliminisani u polufinalu prethodnog plej-ofa)

Nove informacije kažu da će od naredne sezone CSKA još manje nego do sada ulagati u roster - čak duplo manje nego minule sezone.

Ekipu su napustili Nikola Milutinov, otišao je i Dejan Davidovac, nekadašnjem superstaru Evrolige Alekseju Švedu je istekao ugovor i time su se "Armejci" oslobodili najvećih ugovora. Takođe, klub su napustila još nekolicina igrača pa će trener Emil Rajković na raspolaganju imati krajnje prosečan sastav za standarde ovog kluba.

Od igrača, da tako kažemo, evroligaškog kalibra, tu su Amat Mbaje i Tonje Džekiri, dva manje poznata Amerikanca Kasper Ver i Melo Tribl, te starosedeoci Nikita Kurbanov, Ivan Ukov, Semen Antonov i Livio Žan Šarl. Pomenuti čine okosnocu tima. Ostatak rostera popunjava uglavnom jeftiniji kadar, mlađi ruski talenti.

Prema navodima pojedinih medija, gazda kluba Andrej Vatutin je tokom leta odbio da potpiše nekolicinu igrača evroligaškog kalibra koja su mu nudili, upravo zbog plana da umanji budžet za 50%.

Eliminacija iz Evrolie je, očito, skupo koštala CSKA (zapravo mu je rasteretila budžet - zavisi kako se gleda), i ovaj velikan definitivno teško može da se vrati na staze slave bez participacije u najjačem evropskom takmičenju.

Sa druge strane, pokazalo se da Evroliga nimalo nije izgubila na dinamici, uzbuđenju i kvalitetu, takođe i na gledanosti, pa je jasno da može da živi i bez ruskih klubova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evroliga,   Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.