Izvor: MozzartSport.com, 15.Maj.2020, 17:06

Da li Dilejni, Kalates, Fredet i Tomas najavljuju kraj sezone?

Sve smo dalje od raspleta po kojem će takmičenje u Evroligi biti nastavljeno...

Fudbalski poklonici od danas imaju jasniju sliku o tome kada bi bubamara mogla da se zakotrlja širom Evrope. Već u subotu udruženim snagama Bundesliga i Cvajta najavljuju početak nove fudbalske groznice. A, šta se dešava na košarkaškoj sceni?

Nedavni video sastanak vlasnika NBA klubova doneo je dozu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << optimizma koji se poput zraka sunca probija kroz tmurne oblake. Pozitivni signali po pitanju nastavka takmičarske 2019/20 u najjačoj košarkaškoj ligi sveta teoretski bi mogli da izazovu lančanu reakciju. Iz sedišta Evrolige već nekoliko puta stizala su saopštenja u kojima je nastavak sezone potpuno jasan cilj, ali Đordi Bertomeu i njegovi saradnici svakodnevno osluškuju šta se to dešava s druge strane Atlantika i kakvu će odluku doneti komesar Adam Silver u dogovoru sa učesnicima NBA lige i Unijom igrača. Posle NBA i Evrolige, lanac se produžava na domaća i regionalna takmičenja. Bar ona koja već nisu proglasila kraj.

Vratimo se korak nazad i stavimo fokus na Evroligu. Poslednjih dana sve je više dešavanja koja polako ukazuju na samo jedan rasplet - najbolja evropska košarka se neće igrati do naredne jeseni i sezone 2020/21. Uprkos svim naporima Evrolige da nizom video sastanaka sa generalnim menadžerima i vedrim porukama održe sve učesnike u stanju pripravnosti i razmišljanju da će se škripa patika opet začuti, makar i pred praznim tribinama, taj optimizam polako jenjava. Ako uzmemo izjave čelnika evroligaških klubova u poslednjih nekoliko dana, stiče se utisak da se odustaje od ideje završetka takmičenja na parketu i okreće nekim drugim planovima. Generalni menadžer Efesa Alper Jilmaz, direktor Himkija Pavel Astakov, predsednik Baskonije Hoze Antonio Kereheta i generalni menadžer milanske Olimpije Hristos Stavropulos su u odvojenim pričama dali pesimistične izjave sa jedinstvenim zaključkom: "Teško da će se sezona nastaviti..."

Osim toga, da se zaista priprema scenario odustajanja najavljuju potezi igrača i njihovih klubova. Barselona je u četvrtak ujutro zvanično raskinula ugovor sa Malkolmom Dilejnijem, iako je tokom sezone imao prosek od 10,2 poena, 4,8 asistencija i 2,2 skoka, te bio među važnijim šrafovima u timu Svetislava Pešića. Oko njegovog slučaja diglo se mnogo prašine u prethodnim sedmicama. Šuškalo se da je bio u grupi nezadovoljnih predlogom Barselone za drastično umanjenje primanja do kraja sezone i da je zbog toga platio raskidom ugovora. On je nešto kasnije javno izneo sve svoje emocije i poručio da se najviše žrtvovao zarad dobre atmosfere u timu i da je očekivao da će mu biti ponuđen novi ugovor. Ali, nije. Od momenta kada je objavljeno da je slobodan igrač, Dilejni se u roku od nekoliko sati doveo u vezu sa milanskom Olimpijom, a čak je bilo određenih spekulacija da je već postigao usmeni dogovor za dvogodišnji ugovor.

U Panatinaikosu je situacija dramatičnija... U samo 24 časa gotovo svi relevantni košarkaški sajtovi objavili su senzacionalne vesti da su Nik Kalates, a za njim Džimer Fredet i Dešon Tomas, na pragu raskida saradnje sa atinskim velikanom. Svi oni imaju aktivne ugovore za sezonu 2020/21, ali u kancelarijama grčkog šampiona definitivno se nešto ozbiljno zakuvalo. Podsetimo, vlasnik Panatinaikosa Dimitris Janakopulos osudio je dogovor Evrolige i Unije igrača o procentu isplate preostalih zarada, pošto on smatra da su košarkaši odradili 65 odsto svojih ugovora, a sporazum je potpisan na 80 odsto, o čemu je pričao i poznati košarkaški agent Miško Ražnatović.

Iako detalja nema, sve je jasnije da u Atini situacija nije najbolja i da igrači zato traže izlaz iz ugovora i mogućnost da pronađu nove sredine, iako se još ne zna šta će biti sa takmičarskom 2019/20. Kalates je već na listi želja praktično svih učesnika Evrolige sa A licencom, a moguće je i da je sa prvom zvezdom Panatinaikosa problem nastao kada mu je klub ponudio novi trogodišnji ugovor vredan 1.800.000 evra godišnje. On sada naplaćuje 2.200.000 evra, a navodno mu neke zainteresovane strane nude preko 2.700.000 evra godišnje.

Ako bi se teoretski dogodilo da u kratkom vremenskom roku ostane bez trojice ključnih igrača u sastavu, kakav bi Panatinaikos imao motiv da se bori u nastavku Evrolige? Barselona možda ne bi toliko osetila Dilejnijev izostanak, ali ne treba zaboraviti da je katalonski gigant prošlog leta sklopio najveći budžet u klupskoj istoriji i sastavio tim koji je trebalo da napadne sve dostupne trofeje.

Jedno vreme je bila aktuelna priča i o prelasku Nikole Milutinova u moskovski CSKA za ugovor vredan gotovo 9.000.000 evra, ali je predsednik Armejaca Andrej Vatutin to demantovao. Ili bar odložio za neke bolje dane, dok se sanira šteta načenjena tokom pandemije virusa korona. Odlazak srpskog centra sa sobom je trebalo da povuče transfer Hasana Martina iz Budućnosti pravo u srce Pireja. Ali, o tome se sada ne govori.

Od ranije je predočeno da je najveći problem povratak američkih košarkaša? Oni čine 25 odsto ukupnog broja igrača u Evroligi, što je ozbiljan broj koji nikako ne sme da se zanemari. Najveći deo njih je u SAD, a tamo se virus korona proširio na sve krajeve države. U ovom momentu zvanično je zabeleženo 1.459.684 slučaja pozitivnih na COVID-19. Ukupno je preminulo 86.970 ljudi. Državne vlasti ne uspevaju da spuste krivulju, što je takođe problem svoje vrste...

Prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović nedavno je otkrio da su ga ljudi iz Evrolige savetovali da sačeka sa potpisivanjem igrača i produžavanjem ugovora jer mu je najavljeno uvođenje seleri kepa, po uzoru na NBA ligu. Kako će ovaj model zaista funkcionisati u evropskoj košarci, ostaje nam da vidimo...

U međuvremenu, neki klubovi vratili su se treninzima. Barselona, Crvena zvezda, Partizan, Olimpijakos kreće naredne sedmice... Rad se vrši u striktno kontrolisanim uslovima i ekipnih treninga još neće biti. Dakle, nedovoljno da se razmišlja o pozitivnom raspletu.

Evroliga je kao konačni rok za donošenje odluke o nastavku svojih takmičenja postavila 24. maj, a Beograd zajedno sa Kaunasom i Ljubljanom strpljivo čeka rasplet kako bi se dalje planirala organizacija završnice. Jadranska liga je, podsetimo, sednicu Skupštine zakazala za tri dana kasnije, a dogovor na kontinentalnom nivou izvesno će direktno uticati na situaciju u domaćim šampionatima.

Možda se narednih dana desi neko čudo i uključi zeleno svetlo za povratak košarke na veliku scenu, što bismo svi iskreno voleli. Čini se, ipak, da samo izbegavamo onaj neizbežni scenario - kraj.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_msport)

Foto: ©MN Press, ©Shutterstock, ©Star Sport

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.