Bertomeu govorio o ABA ligi, dugoročnim licencama EL i povećanju broja timova

Izvor: B92, 29.Nov.2019, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bertomeu govorio o ABA ligi, dugoročnim licencama EL i povećanju broja timova

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu govorio je o budućnosti tog takmičenja i usput pomenuo ABA ligu.

Bertomeu se obratio medijima u Berlinu, gde je prisustvovao duelu Albe i Žalgirisa.

Alba je savladala litvanski klub u 11. kolu Evrolige, a Bertomeu je najviše govorio o šansama da Nemci dobiju dugoročnu licencu.

Prvi čovek takmičenja se osvrnuo i na razvoj tržišta koja potencijalno mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da dobiju licence, pomenuvši i Balkan.

"Mislim da je Evroliga bila jasna prethodnih godina odredivši regije u kojima želi da ostavi veći utisak, sa jedne strane, ali i da postoje regije sa velikom tradicijom u kojima mora da se zadrži. U prvoj kategoriji moramo da pomenemo Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju i naš cilj je da se više usmerimo ka ta tri tržišta. Postoje i tržišta kao što su Rusija i Balkan, na kojem se ekipe takmiče u ABA ligi, koje su veoma dobre teritorije za košarku i na njih moramo da računamo. U principu mi se bavima sa te dve regije zbog, kao što smo rekli, različitih razloga", naveo je Bertomeu.

On je istakao da trenutno ne želi da poveća broj ekipa i utakmica u Evroligi, čime bi timove "isterao" iz domaćih prvenstava.



"Pričao sam o broju timova i ako budem hteo da naši timovi odu iz domaćih prvenstava predstaviću projekat sa 24 ekipe i 46 utakmica. To je toliko jednostavno, ali to neću uraditi. Pokušavam da održim ovaj sistem"
, kazao je Bertomeu.

Trenutno u EL ima 18 ekipa, što je za dve više nego prethodne sezone, a Bertomeu ističe da se sistem za sada pokazao kao dobar i da može da dođe do blagog rasta u broju timova.

"Gledajući kalendar 18 je dobar broj. Kalendar je zauzetiji, ali je to dobar broj jer zadržavamo balans između kvaliteta ekipa i distribucije na različitim teritorijama. Možemo taj balans da zadržimo i u budućnosti sa više ekipa, ali ne više od 20 ili 22", jasan je prvi čovek Evrolige.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bertomeu o dugoročnim licencama Evrolige, pričao je i o ABA ligi

Izvor: MozzartSport.com, 30.Nov.2019, 01:12

Đordi Bertomeu bio je gost u Berlinu, na meču Alba - Žalgiris, gde se na licu mesta još jednom uverio u kapacitete Albe. I tom prilikom govorio je o dugoročnim licencama Evrolige. Podsetimo, on je nedavno poručio da je ideja Evrolige da uskoro ima 16 stalnih učesnika kao i da dodatne dve ekipe...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.