Organski, čisti kako prah pomoći će vam u lečenju raznih stanja!

Izvor: Svet plus, 01.Mar.2021, 21:49

Organski, čisti kako prah pomoći će vam u lečenju raznih stanja!

Organski, čisti kako prah pomoći će vam u lečenju raznih stanja! Omega 3 i omega 6 masne kiseline nalaze se u kakao maslacu. Čak 50 % kakao ploda su masnoće, zdrave masti koje značajno utiču na celokupno zdravlje organizma.

Kakao je nutritivno je izuzetno bogata biljka. Sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata pa samim tim ima izuzetan značaj za zdravlje čoveka.

Sadrži veliku količinu magnezijuma. Zbog toga je izuzetno pogodan kao terapija kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << oboljenja koja nastaju nedostatkom magnezijuma. Kao posledica nedostatka magnezijuma može se javiti stres i nervoza, grčevi u mišićima nogu, a obzirom da je magnezijum važan za gotovo sve procese u organizmu nedostatak ovog minerala može da ugrozi i rad srca, mozga, gastrointestinalnog trakta i sl. Korišćenjem kakaa nadoknadićete gubitak magnezijuma.

Kakao sadrži i veliki broj antioksidanasa koji štite organizam od slobodnih radikala i jačaju imunitet. Najvažniji antioksidanti koji se nalaze u kakau su:

Polifenoli

Katehini

Epikatehini


Pored antioksidanasa kakao sadrži i velike količine gvožđa, vitamina A, B, C, E, zatim hroma, mangana, cinka.

Kakao je bogat omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, pa štiti vaše srce i krvne sudove. Kakao pomaže lučenje hormona sreće, serotonina i dopamina pa nije ni čudo što čokolada pozitivno utiče na naše raspoloženje.

Ako želimo da pravilno usnosimo kakao u naš organizam bitno je da koristimo kvalitetan čist i organski kakao prah. Na žalost industrija konditorskih proizvoda je u toj meri komercijalizovala kakao prah da danas ne možemo garantovati njegov kvalitet a ni količinu koja se koristi u proizvodnji čokolade. Stoga je najbolje koristiti čist kakao prah, proverenog kvaliteta, koji možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. 

Sa 100 grama kvalitetnog kakao praha zadovoljavamo dnevne potrebe organizma za sledećim mineralima i oligoelementima:13% dnevnih potreba za kalcijumom 20% dnevnih potreba za selenom Duplo više mangana nego što nam je potrebno 45% dnevnih potreba cinka 73% dnevnih potreba fosfora Tek 1% natrijuma Oko 80% dnevnih potreba za gvožđem 19% dnevnih potreba za ugljenim hidratima 150% dnevnih potreba za dijetetskim vlaknima Nešto oko 3 % šećera 40% dnevnih potreba za proteinima 20% dnevnih potreba za mastima Dakle vidimo da je kako izuzetno nutritivno bogata namirnica i bitno je napomenuti da je i kalorijski dosta bogat pa je za pripremu napitka od kaka dovoljno jedna do dve kašičice. 

Kakao napitak - kako se priprema kakao?

Kako napitak je omiljeno piće svih uzrasta. Najčešće smo ga pili kao deca, međutim kakao danas piju sve generacije.

Uglavnom se sprema sa mlekom hladnim ili toplim uz dodatak šećera ili meda. Danas možemo pronaći u trgovinama instant napitke na bazi kako praha. Oni su obogaćeni različitim ukusima, šećerom, bojom i mlekom u prahu pa možemo zaključiti da najmanje sadrže čistog kako praha. Zato vam preporučujemo da sami pripremate kako napitak od kvalitetnog kakao praha koji kupujte u prodavnicama zdrave hrane.

Obavezno obratite pažnju na proizvođača, uvoznika, koliki je procenat čistoće, da je dobro upakovan i u važećem roku trajanja.

Kakao mlečni napitak se priprema tako što se jedna supena kašika kakao praha umeša u 2dc toplog mleka, uz dodatak šećera ili meda i ostavi da odstoji 5 minuta. Tako pripremljen napitak možete piti i više puta u toku dana.

Kakao u prirodnoj medicini i njegov uticaj na zdravlje

Pomenuli smo značaj kakao praha kada su vitamini i menerali u pitanju. Zbog svog bogatog nutritivnog sastava koristi se u fitoterapiji, kod lečenja različitih oboljenja i za regulaciju određenih poremećaja u organizmu.

Pokazao se vrlo delotvoran kada su krvni sudovi u pitanju. Štiti srce i krvne sudove, snižava holesterol i trigliceride u krvi. Zbog malog udela šećera i zbog toga što deluje stimulativno na pankreas i na lučenje insulina preporučuje se dijabetičarima za regulaciju šećera u krvi.

Proteini kojima je bogat pomažu izgradnji mišićne mase a kakao utiče i na određene neurološke poremećaje.

Efikasna je terapija kakao prahom protiv anemije (malokrvnosti) jer je bogat gvožđem. U kombinaciji sa medom kakao popravlja narušenu krvnu sliku, leči anemiju i stomačne tegobe.

Kakao prah se može koristiti i u trudnoći. Takođe, obzirom da je bogat potrebnim vitaminima i mineralima, može se koristiti kod različitih dijeta i za mršavljenje. Kakao reguliše probavu, rad želuca i pruža osećaj sitosti, pa smanjuje potrebu za unosom hrane. Iz tih razloga značajan je za  regulaciju telesne težine.

Kakao utiče na raspoloženje pa se preporučuje kod depresije, anksioznosti, nervoze i stresa uzrokovanog različitim faktorima. Zbog toga što utiče na lučenje hormona sreće preporučuje se kod različitih psihičkih poremećaja.

Esencijalne masne kiseline koje se u organizam unose putem hrane mogu se u velikoj meri nadoknaditi unosom kakao praha. Omega 3 i omega 6 masne kiseline nalaze se u kakao maslacu. Čak 50 % kakao ploda su masnoće, zdrave masti koje značajno utiču na celokupno zdravlje organizma.

Organski, čisti kako prah pomoći će vam u lečenju:Povećanog krvnog pritiska Anemija, malokrvnosti i pri nedostatku gvožđa Čuva srce i krvne sudove Smanjuje depresiju, anksioznost i druge psihičke tegobe Reguliše količinu šećera u krvi Snižava povišen holesterol Štiti organizam od slobodnih radikala - služi kao antioksidans Reguliše probavu Jača folikul dlake Utiče na zdravlje kože pa se dodaje u kreme i kupke za telo Potstiče koncentraciju, pamćenje i lepo raspoloženje Kada kupujete kakao prah obratite pažnju i kupujte kvalitetan i proveren proizvod. Samo takav kakao ima potpun učinak. Instant praškovi na bazi kakaa sa dodacima veštačkih aroma i velike količine šećera, aditiva i boje nisu preporučljivi. 

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.